tromaktiko: «Καταργήστε τις κλαδικές συμβάσεις»

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

«Καταργήστε τις κλαδικές συμβάσεις»



Δεν υπάρχει φρένο στις απαιτήσεις των τροικανών οι οποίοι με κάθε επίσκεψή τους στη χώρα μας καταφέρνουν πολύ εύκολα να...
δημιουργήσουν αναταραχή στην πολιτική ζωή της χώρας και να φέρουν τα πάνω-κάτω.
Αυτή τη φορά κατά την επίσκεψή τους στο υπουργείο Εργασίας, φάνηκαν κάθετοι στο θέμα της μείωσης των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και δείχνουν ως μοναδικό εμπόδιο τις κλαδικές συμβάσεις, των οποίων ζητούν την άμεση κατάργηση, ώστε να γίνουν πράξη οι επιχειρησιακές, κάτι που σημαίνει άγριο «μαχαίρι» στους μισθούς των εργαζομένων.
Κατά τη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου έθεσαν το παραπάνω θέμα ως προτεραιότητα. Μάλιστα τόνισαν πως από τον Δεκέμβριο του 2010 έχουν υπογραφεί μόνο δέκα επιχειρησιακές συμβάσεις. Συνεπώς επικρατεί η άποψη πως η κυβέρνηση δεν είναι ικανή να προωθήσει το νέο εργασιακό σύστημα και θεωρούν πως η κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων είναι μονόδρομος.
Ο υπουργός Εργασίας, κ. Κουτρουμάνης δήλωσε ότι οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί περίπου κατά 9% και δεν φάνηκε θετικός στην κατάργηση των κλαδικών συμβάσεων, υποστηρίζοντας πως υπάρχει συμφωνία και των κοινωνικών εταίρων για τη διατήρηση της επέκτασης των κλαδικών συμβάσεων.
Συνάντηση με Ρέππα
Δίχως σοβαρά παράπονα, ενστάσεις και παρατηρήσεις αποχώρησαν το απόγευμα οι εκπρόσωποι της τρόικας από το γραφείο του Δημήτρη Ρέππα, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης.
Ο κ. Ρέππας, παρουσία των υφυπουργών Ντίνου Ρόβλια και Παντελή Τζωρτζάκη, τους παρουσίασε τις μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στο δημόσιο τομέα, τις προτεραιότητες του υπουργείου, αλλά και τα μέτρα που έχουν ληφθεί για το δραστικό περιορισμό της σπατάλης και της εξοικονόμησης πόρων στο πλαίσιο της δημοσιονομικής προσαρμογής.
Επίσης, ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στις προσλήψεις στο δημόσιο και την πιστή εφαρμογή της αναλογίας μία πρόσληψη προς δέκα αποχωρήσεις, προκειμένου να αποφευχθεί η δημοσιονομική κατάρρευση, χωρίς, ωστόσο, να κινδυνεύσει με λειτουργική κατάρρευση το κράτος.
Για το θέμα των συμβασιούχων, είπε ότι τηρείται ο κανόνας της μείωσης κατά 50% σε σχέση με το 2010, ενώ τόνισε ότι από τα μέχρι τώρα στοιχεία φαίνεται ότι εξοικονομείται μεγαλύτερο ποσό, απ’ αυτό που είχε τεθεί ως στόχος.
Επισήμανε δε ότι ο προγραμματισμός του υπουργείου προβλέπει 151.500 λιγότερους υπαλλήλους με αποχωρήσεις έως το 2015. Αφορά 112.000 τακτικό προσωπικό και 40.000 έκτακτο προσωπικό.
Για την αύξηση ωραρίου στο δημόσιο κατά 2,5 ώρες είπε ότι το μέτρο ήδη εφαρμόζεται και δημιουργήθηκε σύστημα συνεχούς ελέγχου για την τήρησή του, ενώ ταυτόχρονα εφαρμόζεται και η εθελοντική μειωμένη εργασία με ανάλογη μείωση μισθού και χορήγηση άδειας άνευ αποδοχών έως πέντε χρόνια.
Για την εργασιακή εφεδρεία, ο υπουργός επισήμανε ότι ο υπουργός Οικονομικών και κατά περίπτωση ο ίδιος με Κοινές υπουργικές Αποφάσεις θα καταλήξουν πως θα διαμορφωθεί το νέο τοπίο με τους νέους φορείς και θα καθορίσουν το πλεονάζον προσωπικό. Πρόσθεσε δε ότι αμέσως, με αξιολόγηση του ΑΣΕΠ, θα δοθεί σειρά προτεραιότητας στο πλεονάζον αυτό προσωπικό για να διεκδικήσει μία θέση στο Δημόσιο σε ποσοστό 10% και σε συμβάσεις ορισμένου χρόνου σε ποσοστό κατά 30%. Το σχετικό Π.Δ. είναι έτοιμο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!