tromaktiko: Η Ελλάδα τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις της - Αόριστες αναφορές και για ευρωομόλογο

Σάββατο 6 Αυγούστου 2011

Η Ελλάδα τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις της - Αόριστες αναφορές και για ευρωομόλογο



Για πρόθεση της Ε.Ε. να αντιμετωπίσει την κρίση χρέους έκανε λόγω και πάλι ο επίτροπος της Ε.Ε., Όλι Ρεν δηλώνοντας ότι... “δεν πρέπει να υποτιμάται η πολιτική βούληση της Ευρώπης να υπερασπιστεί το ευρώ”.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ξεκίνησε τη συνέντευξη του με τη φράση, οι αγορές δεν έχουν κατανοήσει το μήνυμα της Ε.Ε., κατά τη σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου, ενώ σε αναφορά του για την Ελλάδα, δήλωσε ότι η χώρα μας τηρεί πιστά τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει και προχωράει στο δρόμο της δημοσιονομικής εξυγίανσης.

Kατά το πρώτο μέρος της ομιλίας του, δήλωσε ότι οι αποφάσεις για τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα θα εφαρμοστεί μόνο για την Ελλάδα.

Επίσης, Ο Όλ Ρέν δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) εργάζονται ακατάπαυστα, “μέρα και νύχτα”, για να καταρτίσουν ένα ευρύτερο σχέδιο συνδρομής στις χώρες της ευρωζώνης, προσθέτοντας πως είναι θέμα εβδομάδων η ολοκλήρωσή του.

“Οι ειδικοί των κρατών-μελών, οι οποίοι έχουν την υποστήριξη των υπηρεσιών μου, καθώς και η ΕΚΤ και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας εργάζονται ημέρα και νύχτα για να δώσουν μορφή στη συμφωνία η οποία είχε επιτευχθεί την 21η Ιουλίου”, δήλωσε ο επίτροπος νομισματικών θεμάτων της Ε.Ε.

Επίσης, νωρίτερα, ο Ρεν σε συνέντευξη του σε τηλεοπτικό δίκτυο τόνισε την ανάγκη οι αξιωματούχοι της ΕΕ να αξιολογούν συνεχώς τη χρηματοδοτική ικανότητα του μηχανισμού διάσωσης EFSF, ενώ θα πρέπει να εξετάσουν και την ιδέα των ευρωομολόγων μαζί με άλλες επιλογές.

Επίσης, όπως αναφέρει σε δημοσίευμα του το Reuters, ο Όλι Ρεν δήλωσε ότι οι αξιωματούχοι της ΕΕ θα εξετάσουν τις μακροχρόνιες επιλογές για την δομή της ευρωζώνης, συμπεριλαμβανομένης και της ιδέας των ευρωομολόγων και σημείωσε ότι θα παρουσιάσουν την έκθεσή τους μετά το καλοκαίρι.

Ερωτηθείς για το εάν το ταμείο διάσωσης χρειάζεται να έχει σημαντικά μεγαλύτερη χρηματοδοτική ικανότητα από τη σημερινή, προκειμένου να ηρεμήσουν οι αγορές, ο Ρεν απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένους αριθμούς, ωστόσο παρατήρησε:

«Για να είναι αποτελεσματικό, το EFSF χρειάζεται να είναι αξιόπιστο και σεβαστό από τις αγορές. Και κατά συνέπεια, χρειάζεται να το αξιολογούμε συνεχώς, μόλις συσταθεί και αρχίσει να λειτουργεί, στην αντικειμενική του μορφή έχοντας υπόψη αυτούς τους στόχους» σημείωσε ο Ρεν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!