χώροι διέλευσης οχημάτων κάθε είδους, αποτελεί η ένταξη της πρότασης του δήμου Ιωαννιτών για αναπλάσεις – πεζοδρομήσεις στο κέντρο της πόλης, στο ΠΕΠ Ηπείρου. Τη σχετική απόφαση ένταξης υπέγραψε ο ΠεριφερειάρχηςΑλ. Καχριμάνης και ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 6 εκ. ευρώ.
Το Δημοτικό Συμβούλιο είχε εγκρίνει την υποβολή της πρότασης σε συνεδρίασή του τον Μάιο.Η βασική ιδέα του σχεδιασμού των πεζοδρομήσεων αφορά στη δημιουργία ενός δικτύου πεζοδρόμων που ξεκινά από την κεντρική πλατεία και μέσω των εναλλακτικών κινήσεων οδηγεί στο νέο εμπορικό κέντρο, το ιστορικό κέντρο και την παραλίμνιο. «Το δίκτυο αυτό θα δώσει πνοή και ενδιαφέρον στην κίνηση των πεζών, θα τονώσει την κίνηση της αγοράς και θα ενισχύσει την τουριστική ζώνη», όπως είχε τονίσει στην εισήγησή του ο αντιδήμαρχος Βασίλης Μασσαλάς.Ο σχεδιασμός των πεζοδρομήσεων αποσκοπεί μέσω εναλλακτικών διαδρομών, στη σύνδεση της κεντρικής πλατείας, του νέου εμπορικού κέντρου, της παλιάς αγοράς - ιστορικού κέντρου και της παραλίμνιας ζώνης.
Συγκεκριμένα οι δρόμοι που πεζοδρομούνται είναι οι εξής:
Α. Τομέας νέου εμπορικού κέντρου
- Οδός Μ. Αγγέλου (τμήμα από Λ. Δωδώνης ως Χ. Τρικούπη) - μήκος 228μ. και επιφάνεια 2.610 μ2
- Οδός Μελανίδη (τμήμα από Ζυγομάλλη ως Μ. Αγγγέλου) - μήκος 31 μ. και επιφάνεια 124 μ2
- Οδός Βλαχλείδη - μήκος 131 μ. και επιφάνεια 1.048 μ2
- Οδός Οπλαρχηγού Πουτέτση (τμήμα από Χ. Τρικούπη ως Βλαχλείδη) - μήκος 115 μ. και επιφάνεια 920 μ2
- Οδός Γρ. Σακκά - μήκος 173 μ. και επιφάνεια 1.386 μ2
- Οδός Ζυγομάλλη - 230 μ. και επιφάνεια 1.380 μ2
Β. Τομέας παλιάς αγοράς - ιστορικού κέντρου
- Οδός Ν. Παπαδοπούλου - μήκος 134 μ. και επιφάνεια 1.822 μ2
- Οδός Παπάζογλου - μήκος 170 μ. και επιφάνεια 1.364 μ2
- Οδός Αραβαντινού - μήκος 124 μ. και επιφάνεια 828 μ2
- Οδός Λ. Βύρωνος (ανακατασκευή πεζοδρόμου) - μήκος 115 μ. και επιφάνεια 788 μ2
- Οδός Στουρνάρα (ανακαταοκευή πεζοδρόμου) - μήκος 46 μ. και επιφάνεια 277 μ2
- Οδός Κατσαντώνη (ανακατασκευή πεζοδρόμου) - μήκος 52,5 μ. και επιφάνεια 275 μ2
- Οδός Κωλέττη - μήκος 92 μ. και επιφάνεια 588 μ2
- Οδός και αδιέξοδο Κατσιμήτρου - μήκος 126 μ. και επιφάνεια 1.141 μ2
- Οδός Γούναρη (ανακατασκευή πεζοδρόμου) - μήκος 70 μ. και επιφάνεια 281 μ2
Επίσης ανακατασκευάζονται τα πεζοδρόμια των οδών Λ. Δωδώνης (πλευρά από 28ης Οκτωβρίου ως Δημαρχείο) - μήκους 197 μ. και Ελ. Βενιζέλου (πλευρά από Λ. Δωδώνης - Κατσιμήτρου) - μήκους 46 μ., προκειμένου να αποτελέσουν αρμονικό σύνολο με τους υπό κατασκευή πεζοδρόμους.
Οι εργασίες πεζοδρομήσεων περιλαμβάνουν: εκσκαφές και καθαιρέσεις των υπαρχόντων οδοστρωμάτων και πεζοδρομίων ή επιστρώσεων (στους υπό ανακατασκευή πεζοδρόμους), εργασίες κατασκευής βάσης οδοστρωσίας, σκυροδέτησης, επίστρωσης με πλάκες διαφόρων υλικών και διαστάσεων, εγκατάσταση και σύνδεση με το υπάρχον δίκτυο φρεατίων υδροσυλλογής, εργασίες ηλεκτροφωτισμού, πρασίνου, εγκατάστασης αστικού εξοπλισμού (βάσεις πινακίδων, καθιστικών, ζαρντινιέρων, σχαρών δένδρων, κάδων απορριμμάτων, εμπόδια στάθμευσης αυτοκινήτων) και εγκατάστασης υποδομής δικτύου οπτικών ινών.
Για τις οδούς του ιστορικού κέντρου έχει επιλεγεί η επίστρωσή τους με φυσικά υλικά γκρίζου χρωματισμού (κυβόλιθος τύπου Δεματίου ή Μολοσσών, πλάκες Ελευθερουπόλεως) και ο ηλεκτροφωτισμός με κατάλληλα φωτιστικά σώματα σε ιστούς, επίτοιχα ή κρεμαστά, κατάλληλου σχεδιασμού ώστε να αναδεικνύεται ο παραδοσιακός χαρακτήρας του τομέα.
Για τις οδούς του νέου εμπορικού κέντρου έχει επιλεγεί η επίστρωση με συνδυασμό γκρίζου κυβόλιθου στη μέση και κόκκινης πλάκας στα άκρα και ο ηλεκτροφωτισμός με ιστούς σύγχρονου βιομηχανικού σχεδιασμού, ώστε να αναδεικνύεται ο σύγχρονος χαρακτήρας του τομέα. Σε όλο το δίκτυο των πεζοδρόμων προβλέπεται η κατασκευή οδηγού όδευσης τυφλών, όπως προβλέπει η κείμενη νομοθεσία.
Ανάδειξη διατηρητέων κτηρίων
Το έργο εκτός από τη δημιουργία δικτύου πεζοδρόμων στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων περιλαμβάνει ακόμη τον φωτισμό και ανάδειξη τεσσάρων σημαντικής αρχιτεκτονικής σημασίας και δημοσίου συμφέροντος κτιρίων, από τα οποία τα τρία έχουν χαρακτηρισθεί διατηρητέα. Πρόκειται για τα διατηρητέα κτίρια της Καπλανείου Σχολής, της Παπαζόγλειου Υφαντικής Σχολής και του κτιρίου Πυρσινέλλα, καθώς και το αξιόλογο αρχιτεκτονικά κτίριο της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης.Οι εργασίες του φωτισμού των κτιρίων περιλαμβάνουν την εγκατάσταση του κατάλληλου ηλεκτρολογικού δικτύου και διαφόρου αριθμού και τύπου προβολέων (επιτοίχιους, χωνευτούς στο έδαφος, σε ιστούς), όπως προβλέπεται αναλυτικά στην τεχνική μελέτη.
http://epirusblog.blogspot.com/