μικρομεσαίες επιχειρήσεις, διερευνά το οικονομικό επιτελείο.
Η περικοπή ή η κατάργηση των απαλλαγών που έχουν οι επιτηδευματίες έχει τεθεί επανειλημμένως τα τελευταία χρόνια. Η κυβέρνηση είχε εξετάσει το ζήτημα κατά την προηγούμενη φορολογική μεταρρύθμιση, καθώς και κατά τη σύνταξη του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής. Το θέμα επανέρχεται στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης και ενδεχομένως ενός νέου πακέτου μέτρων, που μπορεί να προκύψει από τη μαύρη τρύπα πλέον των 4,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού.
Τις κυβερνητικές προθέσεις κατέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Ηλίας Μόσιαλος δηλώνοντας, μεταξύ άλλων, στη ΝΕΤ ότι «επανεξετάζονται οι φοροαπαλλαγές για τους ελεύθερους επαγγελματίες», στο πλαίσιο της φορολογικής μεταρρύθμισης, που θα συζητηθεί και με τους επικεφαλής της τρόικας που φτάνουν στην Αθήνα μέσα στην εβδομάδα και θα ψηφιστεί το αργότερο μέχρι τον Οκτώβριο.
Τα σενάρια που διερευνούν, σύμφωνα με πληροφορίες, αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι η επανεξέταση του συνόλου των απαλλαγών από μηδενική βάση, ακόμα και του αφορολόγητου ορίου των 8.000 ευρώ, για το οποίο είχαν προκληθεί έντονες αντιδράσεις κατά το παρελθόν, όταν είχε επιχειρηθεί η εφαρμογή του μέτρου αυτού τόσο από την προηγούμενη όσο και από τη σημερινή κυβέρνηση.
Ως αντιστάθμισμα στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή που έχει διαπιστωθεί κατά κόρον στη συγκεκριμένη κατηγορία φορολογουμένων, πέραν του αφορολογήτου, εξετάζεται ακόμα η έκπτωση δαπανών για δωρεές, επισφαλείς απαιτήσεις, αγορά ηλεκτρονικού υπολογιστή, μετακινήσεις και δεκάδες άλλες απαλλαγές.
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχουν δημοσιοποιηθεί κατά καιρούς από το υπουργείο Οικονομικών. Γιατροί, δικηγόροι, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί και δεκάδες άλλες ομάδες επαγγελματιών που δηλώνουν εισόδημα ακόμα και κάτω του αφορολόγητου ορίου των 12.000 ευρώ μέχρι πρότινος και των 8.000 ευρώ πλέον.
Η πάταξη της φοροδιαφυγής έχει γίνει σημαία για την κυβέρνηση. Ενδεικτική είναι η δήλωση του κ. Μόσιαλου στο «Βήμα Fm» ότι «Το κράτος - πατερούλης τελείωσε» μιλώντας για την ευθύνη όλων των φορολογουμένων να ζητούν αποδείξεις, ώστε να περιοριστούν τα αδήλωτα - κρυφά εισοδήματα και αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο στο μέλλον να μειωθεί ο ΦΠΑ, «όταν θα αρχίσουμε να παίρνουμε όλοι αποδείξεις, όταν θα αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε την ειδική κάρτα συναλλαγών».
Η επανεξέταση του συνόλου των φοροαπαλλαγών αναμένεται να επεκταθεί στο σύνολο των φορολογουμένων. Περίπου 980 φοροαπαλλαγές επανεξετάζονται στο πλαίσιο του Μεσοπρόθεσμου, βάσει του οποίου πρέπει να αντλούνται 380 εκατ. ευρώ ετησίως από το 2012. Εν τούτοις παράγοντες του υπουργείου επισημαίνουν ότι το κονδύλι μπορεί να κινηθεί σε υψηλότερα επίπεδα, καθώς από το πλήθος των απαλλαγών μπορεί να εξοικονομηθούν πάνω από 1 δισ. και ίσως και 2 δισ. ευρώ.
Οι περίπου 980 φοροαπαλλαγές, που ισχύουν για 901 κατηγορίες φορολογουμένων, «κοστίζουν» πάνω από 7,87 δισ. ευρώ στον προϋπολογισμό και στο σύνολό τους μπορεί αποφέρουν ακόμα και 5 δισ. ευρώ, σύμφωνα με παλαιότερες εκτιμήσεις του οικονομικού επιτελείου.
Ελευθεροτυπία