tromaktiko: Περιμένει ένταση της αγανάκτησης

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Περιμένει ένταση της αγανάκτησης



Η ένταση της ύφεσης - και μάλιστα πέρα από το προ­βλεπόμενο για το τρέχον διάστημα - σε περιβάλλον γενικευμένης ανησυχίας για ένα πα­γκόσμιο κραχ, όπως επίσης οι...
επιπτώ­σεις που αναμένεται να φανούν από Σεπτέμβριο στην πραγματική οικονο­μία της χώρας, από τις αρχές του φθι­νοπώρου, οδηγούν πολλούς (και κυ­ρίως εντός της Αριστεράς) στην εκτί­μηση ότι επίκειται κοινωνική έκρηξη - και μάλιστα τέτοια που μπορεί να δι­αθέτει «τυφλά» χαρακτηριστικά, όπως στην περίπτωση της Βρετανίας.

Στον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η βεβαιότητα ότι η «αγανάκτηση» θα επιστρέψει δριμύτερη στις πλατείες από τις αρχές Σεπτέμβρη (το σχετικό ραντεβού των «Αγανακτισμένων» έχει οριστεί για το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, ημέρα επετειακή για το ΠΑΣΟΚ), καθώς τα προ­βλήματα για την κοινωνία θα έχουν πολλαπλασιαστεί και οξυνθεί, με κυ­ριότερα την ανεργία και την αφαίμαξη των εισοδημάτων.

Η κεντρική γραμμή του σχήμα­τος, άλλωστε, εξακολουθεί να μιλά για την ευρύτερη δυνατή συσπεί­ρωση των δυνάμεων της Αριστεράς, όπως και των πολιτικών και κοινωνι­κών δυνάμεων που στρέφονται ενα­ντίον της πολιτικής της κυβέρνησης (μια τέτοια έκφραση αποτελούν και οι «Αγανακτισμένοι») και των μνημο­νίων, ενώ οι πολιτικές διεργασίες κι­νούνται γύρω από αυτήν την κατεύ­θυνση.

Ανάγκη πολιτικών εξελίξεων

Σε συνέντευξή του την περασμένη βδομάδα, ο γραμματέας της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του ΣΥΝ, Δημή­τρης Βίτσας, σημείωνε ότι «οι πολιτι­κές εξελίξεις στη χώρα μας είναι ανά­γκη» και πως το πρόταγμα που μπορεί να αναδείξει - πέραν του ΣΥΡΙΖΑ - η ίδια η κοινωνική αγανάκτηση θα είναι το «να φύγει αυτή η κυβέρνηση, όπως και όλες οι πολιτικές που έχουν το ίδιο νεοφιλελεύθερο πρόσημο».

Η δήλωση αυτή δεν έκανε άμε­ση αναφορά σε εκλογές, ενώ στην ίδια συνέντευξη υπογραμ­μίζεται η ανάγκη για την αλλαγή των συσχετισμών δύναμης σε πανευρωπαϊκό επίπεδο - κάτι που ίσως να έχει τη σημασία του, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην πρό­σφατη 4η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξαν διαφοροποιήσεις από ορισμένη μερίδα στελεχών και με­λών, αναφορικά με το αν οι εκλογές πρέπει ν’ αποτελούν πρώτη προτε­ραιότητα.

Σε κάθε περίπτωση, απηχεί τη θέση περί συγκρότησης μιας νέ­ας κοινωνικής και πολιτικής πλειοψηφίας, η οποία θ’ αποτελέσει τον πυ­ρήνα ενός «νέου συνασπισμού εξου­σίας», από τα αριστερά της Αριστεράς έως τα αριστερά του ΠΑΣΟΚ και τις δυ­νάμεις του που έχουν διαφοροποιηθεί από την πολιτική του, όπως χαρακτη­ριστικά επαναδιατυπώθηκε πρόσφατα από τον Τσίπρα, με ονομαστική απεύθυνση σε ΚΚΕ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, Δημοκρατι­κή Αριστερά, Οικολόγους Πράσινους, Άρμα Πολιτών (Δημαράς) και την ομά­δα των πασοκογενών.

Πάνω κάτω, αυτή είναι και η πολιτική απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ στην εν λόγω Συν­διάσκεψη: το κείμενο μιλάει για «λαϊ­κή πλειοψηφία», ενώ όσον αφορά δι­αφοροποιημένους πασοκογενούς προ­έλευσης μιλά για «δυνάμεις που απο­μακρύνονται οριστικά από τις επιλογές της κυβέρνησης, από την πολιτική και τα κόμματα του δικομματισμού».

«Διχασμός»...

Αξίζει να παρατηρηθεί ότι ο ΣΥΝ – η δύναμη που αποτελεί τον κύριο φορέα των εκκλήσεων για ενότητα της Αριστε­ράς – εκφράζει ταυτόχρονα στο εσω­τερικό της τον παραπάνω «διχασμό».

Ειδικότερα η πολιτική πρόταση του ΣΥΝ παίρνει τη μορφή του εξής τρί­πτυχου: ανάληψη από την ΕΚΤ μέρους του χρέους σε επίπεδο ευρωπαϊκό, έκ­δοση νέου χρήματος που δεν θα κά­νει ανεξέλεγκτο τον πληθωρισμό, και απευθείας δανεισμός από την ΕΚΤ, με τα επιτόκια που δανείζει στις ιδιωτικές τράπεζες. Μάλιστα, όπως είπε ο Γιάν­νης Δραγασάκης στην «Κυριακάτικη Αυγή» – «επικαιροποιώντας» τρόπον τινά τη θέση για το ευρωομόλογο (για το οποίο πρώτος μίλησε ο ΣΥΝ) – αυ­τό πλέον – αν και χρήσιμο ως εργαλείο – έχει καταστεί «ανεπαρκές» από τις ίδιες τις εξελίξεις.

Στον αντίποδα, η πρόταση για «στά­ση πληρωμών», ρήξη με την Ε.Ε. και το ευρώ, νέο εθνικό νόμισμα, εθνικο­ποίηση των τραπεζών και τη χάραξη μιας νέας χρηματοπιστωτικής πολιτι­κής με αποκλειστικά αναπτυξιακούς, παραγωγικούς, κοινωνικούς και οι­κολογικούς προσανατολισμούς – η οποία εκφέρεται σε υψηλούς τόνους από τον Π. Λαφαζάνη και το Αριστε­ρό Ρεύμα – δεν έχει ισχυρά ερείσμα­τα εντός του ΣΥΝ, αλλά κυρίως πέραν αυτού...

Η Ευρώπη στο επίκεντρο

Η προοπτική αυτής της πρότασης είναι με ερωτηματικό και θα δοκι­μαστεί στο άμεσο μέλλον, καθώς τα προβλήματα θα βαθαίνουν αγγίζο­ντας όλο και περισσότερες κοινωνι­κές ομάδες - και κάνοντας, επομέ­νως, επιτακτική την ανάγκη άμεσων και συγκεκριμένων λύσεων.

Έχει, πάντως, ήδη διαφανεί ότι η συ­γκρότηση μετώπων και η σύμπηξη συμμαχιών και συνεργασιών - ανε­ξαρτήτως πολιτικών προταγμάτων - δεν είναι εύκολη υπόθεση, στον βαθμό που είναι σαφές ότι αυτές οι δυνάμεις αδυνατούν προς το παρόν να ορίσουν από κοινού κάποιες βα­σικές προτεραιότητες. Οι όποιες κα­λές προθέσεις προσκρούουν σε πο-λιτικο-ιδεολογικά χάσματα, τα οποία τονίστηκαν με την κρίση και μοιάζει να μην μπορούν να γεφυρωθούν. Εδώ και καιρό, άλλωστε, έχει ανα­δειχθεί η βασική και ουσιώδης δια­φορά που χωρίζει τις δυνάμεις της Αριστεράς στα δύο, και αυτή αφορά την Ευρώπη:

♦ Από τη μία είναι η πεποίθηση ότι η Ευρώπη μπορεί να μετασχηματιστεί και να «επανιδρυθεί», καθώς και το ότι η μόνη διέξοδος για τη χώρα βρί­σκεται στο πλαίσιο αυτό.

♦ Από την άλλη, είναι η άποψη που αναζητά την εναλλακτική διέξοδο και την επιβίωση και ανάπτυξη της χώρας σε ρήξη με την Ε.Ε. και το ευρώ.

Βασικοί εκφραστές της πρώτης θέ­σης είναι κυρίως ο ΣΥΝ (η πλειοψη­φία του), η ΑΝΑΣΑ εκ του ΣΥΡΙΖΑ (ΑΚΟΑ, ανένταχτοι, κ.λπ.) και η Δη­μοκρατική Αριστερά.

Όσον αφορά τη δεύτερη, αυτή εκ­φράζεται κατά βάση από το Αριστε­ρό Ρεύμα του ΣΥΝ (το οποίο ισορρο­πεί ανάμεσα στην υπεράσπιση της θέσης του, ακόμη κι αν αυτή δεν εί­ναι «αρεστή» εντός του ΣΥΝ, και την προσπάθεια να μην διαρραγεί η ενό­τητα στο εσωτερικό του κόμματος κι ευρύτερα στον ΣΥΡΙΖΑ), την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και του Μετώπου (π.χ., ΚΟΕ).

Στο μεταξύ ο Αλαβάνος, ως επικε­φαλής του Μετώπου, έχει πραγμα­τοποιήσει έναν κύκλο συζητήσεων, στην κατεύθυνση της συνεργασίας με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ και εξωκοινοβου­λευτικές δυνάμεις, αλλά και τον Νέο Αγωνιστή (πρωτοβουλία μελών του ΠΑΣΟΚ). Ωστόσο, παρά τη σχετική πρόσκληση στον ΣΥΝ, ο τελευταίος δεν ανταποκρίθηκε - κατά το ανα­μενόμενο. Τέλος, το ΚΚΕ έχει οριο­θετηθεί επανειλημμένως σε όλη αυ­τή τη συζήτηση.
http://www.topontiki.gr/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!