tromaktiko: Π.Ο.Σ.Ε. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.: Διασφάλιση εσόδων του δημοσίου από τις συμβάσεις παραχώρησης

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Π.Ο.Σ.Ε. Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε.: Διασφάλιση εσόδων του δημοσίου από τις συμβάσεις παραχώρησης



από το Γραφείο Τύπου
Προς: 
1. Υπουργό ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Γ. Ραγκούση
2. Υφυπουργό ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. κ. Ι. Μαγκριώτη. Κοινοποίηση:
1.Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και Υπουργό Οικονομικών κ. Ε. Βενιζέλο
2.Γεν. Γραμματέα Δ.Ε. κ. Ι. Οικονομίδη
3.Γεν. Γραμματέα Σ.Δ.Ε. κ. Σ. Λαμπρόπουλο
4.Πρόεδρο Τ.Ε.Ο. Α.Ε κ. Π. Κατσιλιέρη.
5. Ε.Ε. Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
6.Συλλόγους-Μέλη μας
7.Περιοδικό μας «ΚΟΜΒΟΣ»
8.Διαδικτυακό μας τόπο

Σχετικά: α) Το υπ’ αριθ. 230/21-12-2010 έγγραφό μας.
               β) Το υπ’ αριθ. 652/15-12-2008 έγγραφό μας.

Κύριοι Υπουργοί,

Σε συνέχεια του ανωτέρω (α) σχετικού εγγράφου μας, με το οποίο ζητούσαμε να διασφαλιστούν άμεσα τα έσοδα του δημοσίου από τις συμβάσεις παραχώρησης, αναγκαζόμαστε μετά από επτά μήνες να επανέλθουμε εκ νέου με την ελπίδα ότι αυτή τη φορά θα ασχοληθείτε με το συγκεκριμένο θέμα και θα ανταποκριθείτε σε αυτή σας την υποχρέωση.

Η Ομοσπονδία μας εκφράζει τόσο την αγωνία όσο και την ανησυχία της σχετικά με το ζήτημα της διαχείρισης και του ελέγχου των εσόδων που προκύπτουν από τις συμβάσεις παραχώρησης. Τα δικαιώματα του Δημοσίου, κατά βάση, είναι τα ποσοστά επί των εσόδων των παραχωρησιούχων, δηλαδή επί των εισπράξεων από τα διόδια.

Eπιβάλλεται, λοιπόν, η διαχείριση του δημόσιου χρήματος να γίνεται με γνώμονα το όφελος του έλληνα πολίτη. Σε αυτό το πλαίσιο, καθίσταται αναγκαίος ο άμεσος έλεγχος των εσόδων από τις συμβάσεις παραχώρησης, προκειμένου το Δημόσιο να γνωρίζει ακριβώς το ύψος των εσόδων από τα διόδια των τελευταίων πέντε μεγάλων οδικών έργων παραχώρησης, καθώς επίσης εάν έχει ή πότε θα αποπληρωθεί το τίμημα της κατασκευής των παλαιοτέρων έργων παραχώρησης, έτσι ώστε αυτά να επιστρέψουν στο Δημόσιο μαζί με τα έσοδά τους.

Όπως έχουμε επισημάνει σε προηγούμενες επιστολές μας, είναι υποχρέωση του ΥΠ.Υ.ΜΕ.ΔΙ. να θέσει άμεσα σε λειτουργία το σύστημα καταγραφής διέλευσης οχημάτων και είσπραξης τελών διοδίων, το οποίο θα είναι ηλεκτρονικά συνδεδεμένο με το σύστημα καταμέτρησης των παραχωρησιούχων, διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο τα έσοδα που αναλογούν στο Δημόσιο. Σας τονίζουμε ότι η ΤΕΟ Α.Ε., διαθέτει ήδη ένα σύγχρονο αυτοματοποιημένο σύστημα, συμβατό με τους Κοινοτικούς Κανονισμούς που επιβάλλουν την διαλειτουργικότητα των συστημάτων είσπραξης, του οποίου μάλιστα η αγορά κόστισε στο Ελληνικό Δημόσιο δώδεκα (12) περίπου εκατομμύρια ευρώ. 

Κύριοι Υπουργοί,
Σας καλούμε επιτέλους να εξετάσετε το ζήτημα της διασφάλισης των εσόδων του δημοσίου από τις συμβάσεις παραχώρησης των πέντε μεγάλων οδικών έργων και να προβείτε σε έλεγχο του ύψους αποπληρωμής του κόστους της Αττικής Οδού και της Γέφυρας Ρίου – Αντιρρίου.

Διαφορετικά, εάν επιδείξετε αμέλεια και αδιαφορία για το σοβαρότατο αυτό θέμα, μετά και από τις διαχρονικά συνεχείς γραπτές και προφορικές επισημάνσεις μας, θα είστε αποκλειστικά υπεύθυνοι για την πιθανή απώλεια εσόδων του δημοσίου, την οποία θα κληθούν ξανά να πληρώσουν τα «μόνιμα κορόιδα», δηλαδή οι νομοταγείς φορολογούμενοι πολίτες.

Για το Δ.Σ
Ο Πρόεδρος 
Κουτσάκης Γιάννης 

Ο Γεν. Γραμματέας
 Τρίφτης Γιώργος
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!