tromaktiko: "Περίεργη" εβδομάδα, με πλούσια ειδησεογραφία από το εσωτερικό και το εξωτερικό

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

"Περίεργη" εβδομάδα, με πλούσια ειδησεογραφία από το εσωτερικό και το εξωτερικό



Ως “περίεργη” θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η τρέχουσα εβδομάδα, με τα βλέμματα των επενδυτών να είναι στραμμένα, στην... ειδησεογραφία από το εσωτερικό της χώρας και κυρίως τις διαπραγματεύσεις για το rollover των ελληνικών ομολόγων και τις πιθανές εξελίξεις στον τραπεζικό κλάδο, τις επόμενες εβδομάδες.

Παράλληλα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ειδησεογραφία από το εξωτερικό και κυρίως οι ανησυχίες που υπάρχουν για πιθανή μετάδοση της κρίσης χρέους στις υπόλοιπές χώρες της ευρωζώνης. Βέβαια θετικό κλίμα στις αγορές δημιουργεί και η ανακοίνωση της συμφωνίας στις ΗΠΑ. Στα αμιγώς τεχνικά της ελληνικής χρηματιστηριακής αγοράς, πολύ μεγάλη μάχη δίνει ο ΓΔ να αποφύγει την απώλεια των πολύ σημαντικών στηρίξεων στα επίπεδα των 1.200 μονάδων (έκλεισε οριακά υψηλότερα αυτών την Παρασκευή). Πάντως θα λέγαμε ότι αναμένουμε πιθανή νευρικότητα μέχρι τη συνεδρίαση της Τετάρτης, ενώ μετά από εκεί βλέπουμε να κυριαρχούν οι πολύ χαμηλοί όγκοι συναλλαγών (όπως συνέβη την Παρασκευή), λόγω και της περιόδου την οποία διανύουμε.

Ξεκινώντας από κάποιες σημαντικές ειδήσεις, πέραν των παραπάνω θεμάτων, θα πρέπει να αναφέρουμε ότι όπως ανακοινώθηκε, από τον εκπρόσωπο τύπου του προέδρου του Eurogroup, Ζ.Κ. Γιούνκερ, μέσω διμερών δανείων θα εκταμιευτεί η επόμενη δόση του δανείου προς την Ελλάδα, αφού όπως τονίστηκε ορισμένα εθνικά κοινοβούλια δε θα προλάβουν να εγκρίνουν έγκαιρα τις νέες εξουσίες που θα δοθούν στον προσωρινό μηχανισμό στήριξης της χώρας, του EFSF. Συγκεκριμένα, ο Γκι Σίλερ διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα λάβει τη νέα δόση ύψους 8 δισ. ευρώ από την ΕΕ και το ΔΝΤ το Σεπτέμβριο, με την προϋπόθεση ότι η χώρα μας θα έχει εκπληρώσει τους συμφωνηθέντες στόχους. Θυμίζουμε ότι τα ξημερώματα της Παρασκευής, το ΔΝΤ έσωσε ουσιαστικά το πράσινο φώς για την πρώτη ουσιαστικά δόση του νέου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας, φυσικά μετά τους ανάλογους ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν στην ελληνική οικονομία από την Τρόικα.

Επιστρέφοντας στο μεγάλο ζήτημα για την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά και τον εγχώριο χρηματιστηριακό κλάδο, αυτό της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα (rollover των ομολόγων – χρέους), οι θετικές ενδείξεις αυξάνονται και αν και όπως έχουμε αναφέρει κρίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί η συμμετοχή του 90% των ιδιωτών, αυξάνονται οι ενδείξεις-πληροφορίες ότι το ποσοστό θα μπορούσε να είναι, τελικά, εξαιρετικά υψηλό. Πέραν όμως του ποσοστού συμμετοχής, το πλέον κρίσιμο για τον εγχώριο τραπεζικό κλάδο είναι ξεκάθαρα οι όροι με τους οποίους θα γίνει η εν λόγω μετακύλιση. Είναι ξεκάθαρο, ότι οι όροι που τελικά θα επιλεχθούν θα σηματοδοτήσουν (όπως σημειώνουμε εδώ και αρκετό καιρό) πιθανές εξελίξεις στον εγχώριο τραπεζικό κλάδο, δηλαδή πιθανές συγχωνεύσεις – deals, αλλά και αυξήσεις κεφαλαίου. Μάλιστα, όπως συνεχώς αναφέρουμε, σε επιμέρους σχόλια στο GFF, υπάρχουν τις τελευταίες εβδομάδες πλήθος σεναρίων για deals στις τράπεζες, αν και πιστεύουμε ότι μέχρι να ξεκαθαρίσουν οι όροι με τους οποίους θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων και κατ’ επέκταση οι πιθανές νέες κεφαλαιακές ανάγκες των τραπεζών, οι εξελίξεις θα καθυστερήσουν. Πάντως θα επαναλάβουμε, ότι όσον αφορά τους όρους, οι οποίοι τελικά θα επιλεγούν για το rollover του χρέους, υπάρχουν όλες εκείνες οι πληροφορίες ότι αυτοί θα είναι ήπιοι, χωρίς να προκαλούν τρομερούς τριγμούς στις ελληνικές τράπεζες. Έτσι, αν και είναι σίγουρο ότι θα απαιτηθούν νέες αυξήσεις κεφαλαίου τους επόμενους μήνες, το ύψος αυτών κρίνουμε ότι θα είναι απόλυτα διαχειρίσιμο.

Σχετικά μάλιστα με το ζήτημα, όπως δήλωσε η υπουργός οικονομικών της Ισπανίας, Έλενα Σαλγάδο, “ο ισπανικός τραπεζικός - ασφαλιστικός κλάδος είναι έτοιμος να συμμετάσχει στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας”. Να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις έγιναν μετά από τη συνάντηση της υπουργού οικονομικών με τους επικεφαλής των τραπεζών Santander, BBVA, Bankia, La Caixa και τον ασφαλιστικό όμιλο της Mapfre. Βέβαια η κίνηση θεωρείται, λίγο πολύ συμβολική, αφού η Ισπανία έχει πολύ μικρή έκθεση σε ελληνικά ομόλογα, σε σχέση με άλλες χώρες. Σε αυτό το σημείο θυμίζουμε, ότι πριν από 2 ημέρες, το Γαλλικό υπουργείο οικονομικών είχε ανακοινώσει ότι κατά 100% θα συμμετάσχουν οι γαλλικές τράπεζες στο σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, με το ύψος των ομολόγων τους (που λήγουν το 2020) να υπολογίζονται περίπου στα 15δις ευρώ.

Πέραν της γνωστής ειδησεογραφίας από το εσωτερικό, καθοριστικές κρίνονται οι εξελίξεις στο εξωτερικό και το μεγαλύτερο κατά την άποψη μας κίνδυνο, που θα έχουν να αντιμετωπίσουν οι αγορές στο προσεχή χρονικό διάστημα, αυτό της πιθανότητας μετάδοσης της κρίσης στις υπόλοιπες χώρες της Ε.Ε., είμαστε σχεδόν σίγουροι, ότι κάτι τέτοιο αργά ή γρήγορα θα συμβεί, όταν και η Ε.Ε. και ειδικά η Γερμανική πλευρά θα κληθούν να πάρουν τις αποφάσεις, που όφειλαν, να έχουν πάρει, εδώ και καιρό, για τη χρήση πιο αποτελεσματικών εργαλείων (όπως αυτό της έκδοσης του ευρωομολόγου), για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κρίσης χρέους, που βιώνει η Ε.Ε.

Στα της τεχνικής ανάλυσης του Χ.Α, το ενδιαφέρον θα είναι φυσικά στραμμένο στην προσπάθεια του ΓΔ να παραμείνει υψηλότερα των σημαντικών στηρίξεων στα επίπεδα των 1.200 μονάδων, με το μεγάλο ζητούμενο να είναι πάντα μια ισχυρή αντίδραση και επιστροφή των δεικτών υψηλότερα κρίσιμων επιπέδων.
www.greekfinanceforum.com

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!