tromaktiko: Σχετικά με την φοροδιαφυγή

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Σχετικά με την φοροδιαφυγή



Διαβάζω κατά καιρούς διάφορα κείμενα αναγνωστών για την φοροδιαφυγή σε διάφορα μέρη της Ελλάδος για καταστήματα που δεν...
κόβουν απόδειξη και να λένε όλοι άντε πότε θα έρθει το ΣΔΟΕ.

Η γνώμη μου για το θέμα της φοροδιαφυγής είναι οτι πως τα πάντα εξαρτώνται από τις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ κράτους - πολίτη. Όλα τα υπόλοιπα με συγχωρείται που θα το πώ αλλά είναι αρες μαρες κουκουνάρες.

Και ναί θα πώ συγχαρητήρια στο ΣΔΟΕ για όλη την δουλειά που προσπαθεί να κάνει για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής όμως πιστεύω πως είναι πρακτικά αδύνατον με τέτοιον αριθμό εργαζομένων στο ΣΔΟΕ και σε κάθε "ΣΔΟΕ" να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά το φαινόμενο της φοροδιαφυγής που έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις. Στην γνωστή τηλεφωνική γραμμή της οικονομικής αστυνομίας έμαθα οτι έγιναν 18000 καταγγελίες μέχρι στιγμής. Μα πραγματικά ποιος πιστεύει οτι ένα μάτσο άνθρωποι θα καταφέρουν να ανταπεξέλθουν σε δεκάδες χιλιάδες καταγγελίες φοροδιαφυγής σε όλη την χώρα ? Δυστηχώς ισχύει αυτό που είχε πεί σε ένα δελτίο ειδήσεων ο κύριος Καπελέρης κάποτε, οτι κάθε φορολογούμενος χρειάζεται και τον χωροφύλακά του. Πράγμα όμως που είναι αδύνατο.

Τα πάντα λοιπόν για την καλλιέργεια φορολογικής συνείδησης και την μείωση του φαινομένου της φοροδιαφυγής, εξαρτώνται από τις σχέσεις κράτους - πολίτη. Οι σχέσεις αυτές ήταν ανέκαθεν ανύπαρκτες ή πολύ κακές. Σωρευτικά από το 1994 και μετά που οποιαδήποτε φορολογική εκρεμότητα δεν έχει παραγραφεί ακόμη έχουμε έναν ήδη τεράστιο αριθμό υποθέσεων και είναι και επειδή πολλά έχουνε δει τα μάτια μου ο αριθμός αυτός είναι ακόμη μεγαλύτερος και σε τέτοιον βαθμό που αν δεν γίνουν περαιτέρω προσλήψεις ελεγχτών εφοριακών και υπαλλήλων ΣΔΟΕ και οικονομικής αστυνομίας το παιχνίδι έχει χαθεί οριστικά. Και μέχρι να μπορέσουν να φτάσουν στο τέλος των τακτικών ελέγχων όλες οι υποθέσεις ανέλεγχτες και μή θα έχει υπάρξει παραγραφή.

Οπότε δεν θέλω να φανώ γκαντέμης αλλά το παιχνίδι της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής για μένα έχει χαθεί ήδη από το 2004-2005.

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!