Αναλγητικά, αντιπυρετικά, αλοιφές, κολλύρια, φάρμακα για την ακμή, σιρόπια για τον βήχα βγαίνουν εκτός συνταγογράφησης και σταματούν να καλύπτονται από τα ασφαλιστικά ταμεία.
Σιρόπια που έχουμε όλοι δώσει στα πιτσιρίκια μας για τον βήχα ή κρέμες με τις οποίες τα έχουμε περιποιηθεί μετά τα τσιμπήματα κουνουπιών, κολλύρια που οι ίδιοι την άνοιξη έχουμε ρίξει στα μάτια μας κι άλλα καθημερινά φάρμακα θα πληρώνουμε στο εξής από την τσέπη μας και ακριβότερα.
Αυθαιρέτως, το υπουργείο Υγείας αποφασίζει και διατάζει τους τελευταίους μήνες την εξαίρεση φτηνών αλλά απαραίτητων, για την υγεία του ασθενούς πολίτη, συνταγογραφούμενων φαρμάκων. Εκδίδοντας κατά το δοκούν λίστες θετικές και αρνητικές, από τις οποίες απουσιάζουν κλινικά κριτήρια αξιολογήσεων και οι απόψεις των συμβουλευτικών του οργάνων: επιστημονικών συλλόγων, ιατρικών συλλόγων και επιστημονικών εταιρειών. Το κόστος των φαρμάκων που βγαίνουν από τη λίστα των συνταγογραφούμενων φαρμάκων μετακυλίεται στον ασθενή πολίτη. Κόστος που στο μεταξύ αυξάνει, αφού βρίσκουν ευκαιρία οι εταιρείες, και άρα επιβαρύνει περισσότερο την τσέπη του πολίτη.
Καθώς απουσιάζουν κλινικά κριτήρια αξιολογήσεων των φαρμάκων, στην πράξη η πολιτεία στερεί απ' τον Ελληνα ασθενή τη δυνατότητα πρόσβασης σε φτηνά αλλά απαραίτητα φάρμακα για την αποκατάσταση της υγείας του. Αυτή η αδικία έχει στόχο εξοικονόμηση της τάξης των 70 εκατ. ευρώ σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, που αντίστοιχη θα μπορούσε να γίνει αν η πολιτεία ήταν τυπική στην ταχύτητα του χρόνου εισόδου γενόσημου φάρμακου στην αγορά. Αυτό δεν θα στερούσε από κανένα φάρμακο, θα το καθιστούσε φτηνότερο με ισοδύναμο αποτέλεσμα και δεν θα στρεφόταν εναντίον της υγείας των πολιτών.
Ας αναλογιστούμε τις καταχρήσεις που κάνουν οι πολυεθνικές στις πατέντες τους σε σχέση με το τι κόστος έχουν τα φάρμακα της αρνητικής λίστας. Η εξοικονόμηση γίνεται με λάθος τρόπο: αντί να μειώσουν τις καταχρηστικές τιμές που δίνει η βιομηχανία, κοιτούν δεξιά και αριστερά να κάνουν εξοικονόμηση.
http://www.dailynews24.gr/