tromaktiko: Τι συζητούν για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών

Δευτέρα 1 Αυγούστου 2011

Τι συζητούν για την εθελοντική συμμετοχή των ιδιωτών



Ο λογιστικός χειρισμός των ζημιών που θα προκύψουν για τις τράπεζες από τη συμμετοχή τους στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους...
βρίσκεται στο επίκεντρο των συζητήσεων που ξεκίνησαν χθες μεταξύ τραπεζών, Ινστιτούτου Διεθνούς Χρηματοοικονομικής (IIF) και αξιωματούχων του υπουργείου Οικονομικών. Παράλληλα, φαίνεται πως έχει υπάρξει ήδη συμφωνία για την καταγραφή των ζημιών, η οποία θα γίνει εξ ολοκλήρου στη χρήση 2011 και όχι σε βάθος χρόνου.
Στις συζητήσεις που αναμένεται να καταλήξουν μέσα στην επόμενη εβδομάδα, έχει τεθεί ως αντικείμενο διαπραγμάτευσης το ύψος του προεξοφλητικού επιτοκίου που προβλέπεται στο σχέδιο συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα για τα νέα ομόλογα. Το επιτόκιο αυτό έχει προβλεφθεί στο 9%, ωστόσο δεν αποκλείεται να μειωθεί ώστε να περιοριστεί και το ύψος του «haircut» που θα επιβαρύνει τα ομολογιακά χαρτοφυλάκια των τραπεζών.
Όπως είχε επισημάνει το Capital.gr (26/7), με βάση το τρέχον προεξοφλητικό επιτόκιο 9%, η επίπτωση για τις τράπεζες από τη μετακύλιση των ομολόγων στην παρούσα αξία τους μπορεί να κυμανθεί από σχεδόν μηδενική μέχρι 21%. Αν το επιτόκιο αυτό μειωθεί στο 8% ή και στο 7%, τότε η επίπτωση στην παρούσα αξία των ομολόγων μπορεί να περιοριστεί έως λίγο άνω του 16% ή του 14% αντιστοίχως.
Η ακριβής επίπτωση για την κάθε τράπεζα θα εξαρτηθεί κυρίως από την κατανομή των ομολόγων της στο επενδυτικό ή στο προς διαπραγμάτευση χαρτοφυλάκιο, από τη διάρκεια ωρίμανσης του χαρτοφυλακίου, από την τιμή κτήσης των ομολόγων και από την τυχόν ήδη εγγραφή απομείωσης στην αξία τους.
Σημειώνεται ότι η όποια επίπτωση θα αφορά αποκλειστικά στο ύψος των ομολόγων που θα ανταλλαγούν και όχι στο σύνολο των χαρτοφυλακίων των τραπεζών.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Capital.gr, με βάση το τρέχον προεξοφλητικό επιτόκιο 9% σε ένα «πραγματικό» (δηλ. έχοντας υπολογίσει τη σύνθεση των δυνητικά ανταλλάξιμων ομολόγων των τραπεζών) και όχι «θεωρητικό» χαρτοφυλάκιο όπως αυτό που έχουν καταρτίσει οι αναλυτές και που οδηγεί σε γενικευμένη απομείωση των ομολόγων για τις τράπεζες έως 21%, το προκύπτον «haircut» για τις τράπεζες κινείται από 5,5% μέχρι 9,9% (από την τράπεζα με τη μικρότερη έως την τράπεζα με τη μεγαλύτερη επιβάρυνση).
Χθες και οι γαλλικές τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες δεσμεύτηκαν να συμμετέχουν στο νέο πακέτο βοήθειας της Ελλάδας, καλύπτοντας το σύνολο της έκθεσής τους σε ελληνικά ομόλογα με ημερομηνία λήξης έως το 2020. Το ύψος της συμμετοχής τους θα ανέρχεται στα 15 δισ. ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η Emporiki Bank, θυγατρική της Credit Agricole, ανακοίνωσε ότι η επιβάρυνση που θα έχει από τη συμμετοχή της στην αναδιάταξη του ελληνικού χρέους θα ανέλθει σε 71 εκατ. ευρώ.
Το IIF εκτιμά πως η εκούσια συμμετοχή στο πρόγραμμα ανταλλαγής ελληνικών ομολόγων θα φτάσει στα 135 δισ. ευρώ. Έως και τις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με τα στοιχεία του IIF, είχε ανταποκριθεί θετικά στη ρύθμιση το 45% των τραπεζών πιστωτών της Ελλάδας, ενώ ο στόχος που έχει τεθεί είναι το ποσοστό της συμμετοχής να ανέλθει στο 90%.
Τραπεζικές πηγές αναφέρουν στο Capital.gr ότι σε ονομαστικούς όρους έχει εκδηλωθεί ήδη ενδιαφέρον συμμετοχής για ομόλογα ύψους 103 δισ. ευρώ έναντι στόχου για 135 δισ., ενώ το εναπομείναν ποσό για να συμπληρωθεί ο στόχος θα προέλθει από μία «δεξαμενή» ελληνικών ομολόγων, ύψους 106 δισ. ευρώ που κατέχονται από τράπεζες εκτός ευρωζώνης και την ΕΚΤ (περίπου 50 δισ. ευρώ).
capital.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!