Συγκεκριμένα, στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι η αβεβαιότητα και ο φόβος που κυριαρχούν μεταξύ του ελληνικού λαού, ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα, πηγαίνει πίσω τα όποια σχέδια των νέων, κυρίως, ελλήνων για οικογένεια. Το δημοσίευμα μάλιστα σημειώνει ότι το ποσοστό των γεννήσεων βρίσκεται στο ναδίρ, την ίδια ώρα που αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των εκτρώσεων.
Ο ρεπόρτερ του γερμανικού περιοδικού τονίζει, ότι μια ολόκληρη γενιά ηλικίας 30 με 40 ετών αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα όσον αφορά τον οικογενειακό προγραμματισμό, με τη δημοσιονομική κρίση, την ανεργία και το φόβο για το μέλλον να κυριαρχούν και να δυσχεραίνουν την απόκτηση οικογένειας και παιδιών.
Επίσης, αναφορά γίνεται και στην έλλειψη στήριξης από την πλευρά της πολιτείας, αφού στα πλαίσια της περιστολής των δαπανών, μειώνονται συνεχώς οι θέσεις σε βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ηπιαγωγεία. Ως παράδειγμα αναφέρεται ο δήμος Χαλανδρίου, όπου σε σύνολο 100.000 κατοίκων υπήρχαν μέχρι πρότινος 900 θέσεις σε δημόσιους παιδικούς σταθμούς, ενώ τώρα ανέρχονται σε περίπου 400.
Τα δημογραφικά στατιστικά δείχνουν ότι και οι Ελληνίδες μεταθέτουν τη μητρότητα, καθώς το 1975 γεννούσαν το πρώτο τους παιδί σε ηλικία κατά μέσο όρο 25,9 ετών, ενώ το 2009 στα 31,1. Το φετινό ποσοστό των γεννήσεων αναμένεται να κυμανθεί στο 1,38. Αναφορικά με τις παροχές στις νέες μητέρες, χορηγείται 17 εβδομάδες επίδομα και μέχρι 6 μήνες άδεια μητρότητας, ενώ όπως σημειώνεται τα επιδόματα για τα παιδιά είναι πάρα πολύ χαμηλά, μόλις 8,22 ευρώ για το πρώτο παιδί, 24,65 ευρώ για τα δύο.
Είναι χαρακτηριστικό, ότι η Ελλάδα καταλαμβάνει την πρώτη θέση πανευρωπαϊκά στις εκτρώσεις, καθώς πριν από 10 χρόνια ο αριθμός τους έφτανε τις 200.000 σε πληθυσμό 11 εκατομμυρίων περίπου. Μάλιστα, κατέχουμε και το “παγκόσμιο ρεκόρ”, με 140 διακοπές κύησης ανά 1000 Ελληνίδες, με τον αριθμό των εκτρώσεων να υπολογίζεται (αν και δεν υπάρχουν επίσημα – ακριβή στοιχεία) σε 300.000 ετησίως.
Είναι ξεκάθαρο, τονίζει το δημοσίευμα ότι καθοριστικός παράγοντας για τη δημιουργία οικογένειας είναι το οικονομικό, αφού η “Γενιά των 700 ευρώ” μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Μάλιστα, σημαντικό ποσοστό των νέων Ελλήνων, παρά την πανεπιστημιακή μόρφωση, δεν έχει μελλοντικές προοπτικές, καθώς καταλήγει σε δουλειές μερικής απασχόλησης και αναγκάζεται να μένει στο πατρικό του σπίτι και μετά το 30ο έτος της ηλικίας του, προκειμένου να τα βγάλει πέρα Οικονομικά.
Όπως τονίζεται με δεδομένες αυτές τις συνθήκες, αλλά και την εργασιακή ανασφάλεια η οποία υπάρχει, τα όποια σχέδια για οικογένεια, στο μεγαλύτερο μέρος των νέων ελλήνων, μπαίνουν σε δεύτερη, ίσως και σε 3η - 4η μοίρα.
“Οι Έλληνες κράτησαν ψηλά το ιδεώδες της οικογένειας ακόμα και στις χειρότερες περιόδους. Πάντοτε υπήρχε ο σκοπός της δημιουργίας οικογένειας και μιας οικογενειακής φωλιάς”, με αυτήν τη φράση μιας ελληνίδας εργαζόμενης καταλήγει το γερμανικό περιοδικό.