Αναγνωρίζει ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν ότι το πρόγραμμα των ιδιωτικοποιήσεων ατνιμετωπίζει ένα προβληματάκι με την...
βουτιά που έχει κάνει η αξία των μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο κρατικών επιχειρήσεων προς πώληση. Ωστόσο, οι στόχοι του προγράμματος δεν αλλάζουν. Αν οι αποδόσεις των μαρκαρισμένων για ξεπούλημα επιχειρήσεων δεν φτάνουν για να συγκεντρώσουν το ποσό μαμούθ των 50 δις. Ε, παιδιά είναι αυτονόητο ότι θα πρέπει να πουλήσετε και κάτι παραπάνω.
Αυτά σε γενικές γραμμές βρίσκονται πίσω από τις λέξεις στην απάντηση του φινλανδού Επιτρόπου σε ερώτηση του Ευρωβουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χουντή με την οποία ζητούσε τοποθέτηση της Κομισιόν για το γεγονός ότι των πολύ μικρών χρηματιστηριακών αποτιμήσεων των δημοσίων επιχειρήσεων που πρόκειται να πουληθούν.
Ο Ρεν αναγνωρίζει ότι υπάρχει πρόβλημα (για αυτόν που πουλάει) αλλά στέλνει μήνυμα ότι η τρόικα δεν πρόκειται να πτοηθεί και να χαλαρώσει τις απαιτήσεις της.
«Η Επιτροπή πιστεύει ότι το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων ύψους 50 δισ. ευρώ που υπέβαλε η ελληνική κυβέρνηση είναι εφικτό. Θα συμβάλει τα μέγιστα στη βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους μέσω διαφόρωνεπενεργειών, όπως η μείωση της έκδοσης ομολόγων, η μείωση των επιδοτήσεων, άλλου είδους μεταβιβάσεων ή κρατικών εγγυήσεων σε επιχειρήσεις κρατικής ιδιοκτησίας, και η δυνητική αύξηση του βαθμού απόδοσης των εταιρειών και, κατ' επέκταση, της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας ως συνόλου, ενώ παράλληλα προσελκύονται άμεσες ξένες επενδύσεις.
Η Επιτροπή γνωρίζει ότι πρόσφατα έχει αρχίσει να υποχωρεί η αξία ορισμένων από τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για μεταβίβαση στον ιδιωτικό τομέα. Ευελπιστούμε ότι οι προοπτικές ανάκαμψης στις οποίες θα συντείνει το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων θα βελτιώσουν τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων. Ωστόσο, σε περίπτωση που ανακύψουν δυσκολίες στην επίτευξη των στόχων των ιδιωτικοποιήσεων, θα μπορούσε να αναθεωρηθεί ο ρυθμός διάθεσης κρατικής περιουσίας, όπως και οι προσφερόμενες προς πώληση μετοχές, ώστε να διασφαλιστεί η επίτευξη των τριμηνιαίων στόχων των ιδιωτικοποιήσεων».
Με άλλα λογια προς το παρόν οι ξέοι επενδυτές τρίβουν τα χέρια τους που θα αγοράσουν κοψοχρονιά. Τώρα αν με αυτό από την άλλη δεν βοηθάει τα συμφωνημένα έσοδα, ε θα πρέπει να βρείτε τι άλλο θα (ξε)πουλήσετε. Ψαχτείτε...
http://topontiki.gr/