Δαμασκό, ανακοίνωσε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Ένας νέος 28 ετών, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από μία εβδομάδα στη Χαν Σεχούν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, πέθανε από βασανιστήρια, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.
Εξάλλου οι δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Χαράστα και συνέλαβαν 120 άτομα χθες και 37 το πρωί σήμερα. Η βιομηχανική αυτή πόλη, που βρίσκεται 10 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, αποτελεί θέατρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου.
Συγκεντρώσεις έγιναν τη νύχτα χθες σε πολλές περιοχές, στην Ντούμα και στην Ντεράα, στα νοτιοδυτικά, στο Κανάκερ, στο Ζαμπάντανι, στη Μαντάγια και στο Κίσουεχ, και επίσης στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν χθες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Συρία και ειδικά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με διπλωμάτες.
Παράλληλα, κυρώσεις επιβάλλονται σε πέντε σύρους στρατηγούς, τους Ραφίκ Σαχάντα, Τζάμι Τζάμι, Νάουφουλ αλ Χουσέιν, Μοχάμεντ Ζαμρίνι και Γασάν Χαλίλ, στις κυριότερες υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας, πολιτικές και στρατιωτικές, καθώς και στην επίλεκτη ιρανική μονάδα αλ Κουντς του Ιράν για την καταστολή στη Συρία, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε σήμερα στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.
Οι πρόσθετες ευρωπαϊκές κυρώσεις είχαν υιοθετηθεί επίσημα από τους 27 χθες.
Οι πέντε στρατηγοί εκτελούν καθήκοντα στις υπηρεσίες πληροφοριών και είχε ήδη απαγορευθεί να τους χορηγηθούν άδειες εισόδου στην Ευρώπη. Οι κυρώσεις στην Αλ Κουντς, μια μονάδα των ειδικών δυνάμεων των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν, επιβλήθηκαν διότι κατηγορείται ότι "προσέφερε στις συριακές υπηρεσίες ασφαλείας τεχνική βοήθεια, υλικό και υποστήριξη για την καταστολή του κινήματος αμφισβήτησης των πολιτών". Ήδη των Ιούνιο, η ΕΕ είχε επιβάλει κυρώσεις σε τρεις αξιωματούχους των "Πασνταράν", ή Φρουρών της Επανάστασης, περιλαμβανομένου του διοικητή τους, τους οποίους κατηγορεί ότι συνέβαλαν στην καταστολή στη Συρία.
Συνολικά 15 νέα πρόσωπα, ανάμεσά τους ο πρώην υπουργός άμυνας, Χάσαν αλ Τουρκμάνι, ο επιτελάρχης του συριακού στρατού υποστράτηγος Μουνίρ Αντάνοφ και ο αξιωματούχος Σαμίρ Χάσαν, που είναι γνωστό ότι παρέχουν "υποστήριξη στο συριακό καθεστώς", συμπεριλήφθηκαν στον κατάλογο των προσώπων και οντοτήτων σε βάρος των οποίων επιβάλλονται κυρώσεις.
Η ΕΕ επεξεργάζεται εξάλλου την πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της χώρας και "οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο", σύμφωνα με διπλωμάτη, ωστόσο η σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.
Ένας άλλος διπλωμάτης που επικαλείται το ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς είπε ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ενδέχεται να αποφασίσουν την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς προσπαθούν να κλιμακώσουν τις πιέσεις στο καθεστώς του προέδρου Άσαντ για να σταματήσει την καταστολή των κινητοποιήσεων στις οποίες έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 2.200 άμαχοι, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
"Η όλη διαδικασία θα μπορούσε να έχει ολοκληρωθεί ως τα τέλη της επόμενης εβδομάδας εάν πάνε όλα σύμφωνα με το σχέδιο", είπε ο διπλωμάτης αυτός υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Συρία, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής συριακού πετρελαίου--κίνηση με κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού οι Αμερικανοί δεν αγοράζουν καύσιμα από τη χώρα.
Η Γαλλία θέλει την επιβολή σκληρότερων κυρώσεων στη Συρία και την άσκηση μεγαλύτερης πίεσης από τα Ηνωμένα Έθνη για να επιτευχθεί μια δημοκρατική μετάβαση στη χώρα, όπως δήλωσε σήμερα η κυβερνητική εκπρόσωπος Βαλερί Πεκρές.
"Σχετικά με το ζήτημα της Συρίας, η Γαλλία επαναβεβαιώνει την επιθυμία της να υπάρξουν σκληρότερες κυρώσεις", είπε η Πεκρές κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων. "Θα θέλαμε να δούμε εντονότερη πίεση από τα Ηνωμένα Έθνη, από την διεθνή κοινότητα, στη Συρία για μια δημοκρατική μετάβαση", πρόσθεσε.
Ο γάλλος πρόεδρος ενδέχεται να συζητήσει το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας Χου Τζιντάο στο Πεκίνο την Πέμπτη. Η Ευρώπη αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγει η Συρία. Η γαλλική Total, η παραγωγή της οποίας στη χώρα συνεχίζεται κανονικά παρά τη βία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην αραβική χώρα, μετά την αγγλοολανδική Shell.