tromaktiko: Πώς εκδηλώνεται η δυσπεψία στα παιδιά

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Πώς εκδηλώνεται η δυσπεψία στα παιδιά



Τι είναι η δυσπεψία; Η δυσπεψία είναι υποτροπιάζων ή επίμονος πόνος ή δυσφορία που εκδηλώνεται στην περιοχή πάνω από τον αφαλό.
Μπορεί να προκληθεί από έλκος, που είναι σχετικά σπάνιο στα παιδιά, από γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία προκαλεί καούρες όταν το περιεχόμενο του στομάχου φέρεται στον οισοφάγο, ή από κάποια πάθηση όπως η νόσος του Κρον, η οποία πλήττει το άνω τμήμα του εντέρου. Επίσης, μπορεί να είναι λειτουργική, χωρίς γνωστό αίτιο.
Πώς εκδηλώνεται η δυσπεψία;
Έχουν περιγραφεί δύο είδη δυσπεψίας. Ωστόσο, έχουν τόσα κοινά, ώστε αυτός ο διαχωρισμός μοιάζει συχνά ανώφελος. Το πρώτο είδος έχει κοινά γνωρίσματα με το έλκος και κύριο σύμπτωμά του είναι ο πόνος. Το δεύτερο είδος δυσπεψίας αποκαλείται «δυσκινησία εντέρου», επειδή φαίνεται ότι οφείλεται σε διαταραχή του κινητικού συντονισμού του εντέρου. Το παιδί μπορεί να έχει ναυτία ή να κάνει εμετούς, να υποφέρει από μετεωρισμό και να αισθάνεται ότι χόρτασε ενώ έχει φάει ελάχιστα. Ορισμένες φορές είναι δύσκολο να ξεχωρίσουμε τη λειτουργική δυσπεψία από τα άλλα αίτια του πόνου και της δυσφορίας στο άνω τμήμα της κοιλιακής χώρας. Οι καούρες και η παλινδρόμηση της τροφής παραπέμπουν σαφώς σε γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση. Ωστόσο, οι διαφορές μεταξύ έλκους και λειτουργικής δυσπεψίας συχνά είναι δυσδιάκριτες.
Πώς αντιμετωπίζεται η δυσπεψία;
Το παιδί σας πρέπει να υποβληθεί σε εξετάσεις, αν και αυτό ενδέχεται να μην είναι αρκετό. Μερικές φορές, το παιδί παραπέμπεται σε παιδιατρικό γαστρεντερολόγο με ειδίκευση στις εντερικές παθήσεις. Ίσως χρειαστεί να εξεταστεί ο οισοφάγος, το στομάχι και το δωδεκαδάκτυλο, προκειμένου να αποκλειστεί το έλκος ή κάποια άλλη σοβαρή πάθηση.
Συχνά, τα συμπτώματα υποχωρούν με την αποχή από βαριά φαγητά και τροφές πλούσιες σε λιπαρά ή καρυκεύματα. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγονται τα φάρμακα που ερεθίζουν το στομάχι, όπως η ιβουπροφένη. Τα μικρότερα και συχνότερα γεύματα μπορεί να εξαλείψουν το μετεωρισμό και την πρόωρη χόρταση. Συχνά, ο παιδίατρος συνταγογραφεί ένα δοκιμαστικό φάρμακο που μειώνει την οξύτητα του στομαχιού, όπως η ρανιτιδίνη ή η ομεπραζόλη.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!