Οι συντάκτες του άρθρου θυμίζουν το περσινό προκλητικό εξώφύλλο του περιοδικού Focus με την Αφροδίτη της Μήλου και αναφέρουν ότι ανάλογες απόψεις για την Ελλάδα δεν έχουν πάψει να εκφράζονται δημοσίως στη Γερμανία.
Από την πλευρά του, ο Οτμαρ Ισινγκ, ένας ακόμη οικονομολόγος με σημαντική επιρροή στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης και πρώην στέλεχος της ΕΚΤ, επιμένει ότι «οι χώρες που δεν σέβονται τους κανόνες θα πρέπει να τιμωρηθούν». Οι πιέσεις για μια πιο σκληρή μεταχείριση της Ελλάδας από το Βερολίνο φτάνουν μέχρι την «αυλή» της καγκελαρίας. Πολλοί μέσα στο κυβερνών κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών ζητούν από την Αγκελα Μέρκελ να συζητήσουν το ζήτημα της κρίσης χρέους και να ασχοληθούν «ιδιαιτέρως με την περίπτωση της Ελλάδας».
Η κυρίαρχη άποψη είναι ότι «η συνέχιση της στήριξης στην Ελλάδα το μόνο που καταφέρνει είναι να δημιουργεί αντικίνητρα για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων». «Το βιοτικό επίπεδο θα υποχωρούσε στην Ελλάδα αν αυτή αποχωρούσε από την ευρωζώνη όμως αυτό είναι κάτι που πρέπει να αποδεχτούν οι φορολογούμενοι ούτως ή άλλως» λέει χαρακτηριστικά ο Ματίας Κούλας, οικονομολόγος στο Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολικής του Φράιμπουργκ.
Ωστόσο αυτές οι απόψεις απηχούν μόνο τις προθέσεις μιας υπολογίσιμης έστω μερίδας Γερμανών. «Ο επικεφαλής της ΕΚΤ και άλλοι οικονομικοί παράγοντες της ευρωζώνης θεωρούν μια τέτοια πρόταση τουλάχιστον ανεύθυνη» αναφέρει το δημοσίευμα. Εκτός των συνόρων της Γερμανίας η έξοδος μιας χώρας από το ευρώ εκτιμάται ότι θα αποδυνάμωνε την αξιοπιστία του νομίσματος και θα ήταν μια αυτοκαταστροφική απόφαση, επισημαίνουν οι συντάκτες των New York Times.