tromaktiko: Παγκόσμια έκκληση για τερματισμό της βίας στη Συρία

Πέμπτη 4 Αυγούστου 2011

Παγκόσμια έκκληση για τερματισμό της βίας στη Συρία



Η οργάνωση Human Rights Watch (HRW), η οποία εδρεύει στη Νέα Υόρκη, έκανε σήμερα έκκληση στη Συρία να σταματήσει τις επιθέσεις εναντίον... ειρηνικών διαδηλωτών μετά την καταδίκη από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της χρήσης βίας κατά των αμάχων.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε χθες Τετάρτη απόφαση με την οποία καταδικάζει την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων από το συριακό καθεστώς και τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Το κείμενο ωστόσο είναι μη δεσμευτικού χαρακτήρα.

Καλεί την συριακή κυβέρνηση "να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" και καταδικάζει την "έλλειψη προόδου" όσον αφορά στις μεταρρυθμίσεις.

"Η ομόφωνη απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας δείχνει ότι η Συρία δεν μπορεί πλέον να περιμένει τη στήριξη ούτε των στενότερων συμμάχων της για την καταστολή ειρηνικών διαδηλώσεων," αναφέρει η Πέγκι Χικς, στέλεχος της οργάνωσης σε ανακοίνωσή της από τη Βηρυτό.

"Ο (σύρος) πρόεδρος Μπασάρ αλ Ασαντ χρειάζεται να ακούσει το ισχυρό μήνυμα του Συμβουλίου και να τερματίσει τις επιθέσεις των δυνάμεων ασφαλείας στη Χάμα και σε ολόκληρη τη χώρα," είπε η ίδια.

Τουλάχιστον 100 άνθρωποι σκοτώθηκαν την Κυριακή στην πόλη Χάμα της κεντρικής Συρίας.

Η Χικς κάλεσε τη Δαμασκό να επιτρέψει την πρόσβαση των ανθρωπιστικών οργανώσεων στη χώρα για την διεξαγωγή της έρευνας που έχει ζητήσει το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

Η συριακή κυβέρνηση αποδίδει την λαϊκή εξέγερση σε "ένοπλες συμμορίες" που όπως υποστηρίζει χρηματοδοτούνται από αραβικές και ξένες χώρες.

     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!