Παρά τις αλλεπάλληλες ερωτήσεις με θέμα την κατάσταση των ασθενοφόρων οχημάτων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης καθώς και εκείνων του Κέντρου Υγείας Σουφλίου, που μάλιστα χρονολογούνται από την περίοδο της προηγούμενης Υπουργού Υγείας κ. Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου (πρώτη ερώτηση στις 01/06/2010 η όποια σημειωτέον δεν απαντήθηκε ποτέ), διαπιστώνουμε μια σειρά γεγονότων που πλέον απαιτούν να λάβουν πειστικές απαντήσεις από τους καθ ύλην αρμοδίους...»
Συγκεκριμένα σε απάντηση παλιότερης ερώτησης που κατατέθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2010, σχετικά με τα προβληματικά ασθενοφόρα του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης και Κέντρου Υγείας Σουφλίου είχαμε λάβει την διαβεβαίωση από πλευράς του Υφυπουργού Υγείας κ. Μιχάλη Τιμοσίδη ότι «στο ΠΓΝ Αλεξανδρούπολης έχει δοθεί η αρ. 17946/18-10-2010 έγγραφη εντολή, να προκηρύξει διαγωνισμό για δύο ασθενοφόρα, που προβλέπεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Νοέμβριο του 2010».
Όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Εθνικού Τυπογραφείου ο Διοικητής του Νοσοκομείου Αλεξανδρουπόλεως προκηρύσσει διαγωνισμό για δυο ασθενοφόρα με το ΦΕΚ ΔΔΣ Αρ. Φύλλου 549/10-12-10 και με αριθμό προκήρυξης 41/10. Όμως ένα νέο ΦΕΚ ΔΔΣ Αρ. Φύλλου 16/28-01-2011, αναβάλει και πάλι την εν λόγω προκήρυξη και μάλιστα για άγνωστη ημερομηνία.
Ακολουθεί δεύτερη ερώτηση στις 9 Φεβρουάριου του 2011 και η απάντηση που δίνεται στην υπ αριθμόν 10778/09-02-2011 ερώτηση, με θέμα την αναστολή της προκήρυξης αγοράς 2 ασθενοφόρων οχημάτων από πλευράς της Διοίκησης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης, αναφέρει πως η Διοίκηση του Νοσοκομείου έχει προβεί στην προκήρυξη με αρ. 42/10 Διακήρυξη.
Αναλύοντας όμως τον πίνακα των Διακηρύξεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης» (ΦΕΚ ΔΔΣ Αρ. Φύλλου 280/09-07-10) διαπιστώνουμε ότι η προκήρυξη - διακήρυξη 42/10 αναφέρεται σε διαγωνισμό που αφορά εντελώς διαφορετικό αντικείμενο και συγκεκριμένα αφορά διαγωνισμό με τίτλο «ΥΓΡΑ ΣΤΕΡΕΩΣΗΣ ΚΑΙ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΚΤΙΝΟΓΡ. ΠΛΑΚΩΝ», ενώ η ορθή διακήρυξη που αφορά την αγορά των 2 ασθενοφόρων οχημάτων φέρει τον αριθμό 41/10 (ΔΔΣ ΑΡ. ΦΥΛΛΟΥ 549/10-12-2011).
Επίσης εν συνεχεία της ίδιας απαντήσεως του Υπουργείου στην συγκεκριμένη ερώτηση, αναφέρεται πως η 4ηΥ.ΠΕ. έχει προκηρύξει 4 ασθενοφόρα για το ίδιο Νοσοκομείο. Εντύπωση λοιπόν προκαλεί η αναφερόμενη πληθώρα προκηρύξεων από την μία, αλλά και από την άλλη η αναποτελεσματικότητα τους, καθότι 6 ολόκληρους μήνες μετά, δεν υπάρχει ενημέρωση για ενδεχόμενη άμεση άφιξη νέων ασθενοφόρων οχημάτων.
Παρότι παρατηρούνται σοβαρά προβλήματα με τα ασθενοφόρα του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης, η κατάσταση που επικρατεί στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου είναι πολύ χειρότερη.
Παρότι λοιπόν στα χαρτιά υποτίθεται ότι ανήκουν στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου, 4 «υπεραιωνόβια» ασθενοφόρα οχήματα, κανένα όχημα από αυτά, δεν εξασφαλίζει την ασφαλή διακομιδή του ασθενούς και του λοιπού προσωπικού, δηλαδή των οδηγών και του ιατρού.
Το ένα από αυτά είναι εντελώς παροπλισμένο, τα άλλα δύο ασθενοφόρα βρίσκονται συνεχώς στα συνεργεία για επισκευές, αφού έχουν ήδη διανύσει χιλιάδες εκατοντάδες χιλιόμετρα και το μοναδικό που κυκλοφορεί, παρά την πρόσφατη αντικατάσταση της μηχανής του, παρουσιάζει μηχανικά προβλήματα. Μάλιστα η αντικατάσταση της μηχανής του πεπαλαιωμένου ασθενοφόρου σύμφωνα με πληροφορίες έγινε με πόρους που αντλήθηκαν από το πρόγραμμα αντιμετώπισης της Λαθρομετανάστευσης.
Τονίζουμε ότι σε παλαιότερη ερώτηση μας, είχαν παρουσιαστεί μηχανολογικές εκθέσεις των συνεργείων συντήρησης των ασθενοφόρων, που τόνιζαν την επικινδυνότητα των οχημάτων αυτών όταν αναπτύσσουν υψηλές ταχύτητες, κάτι βεβαίως που είναι αναπόφευκτο καθότι το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας εκτελεί αρμοδιότητες του ΕΚΑΒ με άμεση αντιμετώπιση των επειγόντων περιστατικών και παροχή πρωτοβάθμιας φροντίδας παρουσία μάλιστα ιατρού.
Πρόσφατο είναι το παράδειγμα της ακινητοποίησης του εν λόγω ασθενοφόρου κατά την διάρκεια διακομιδής ασθενούς, στο ύψος του χωριού Προβατώνα. Τελικά ο ασθενής και ο ιατρός που συνόδευε το περιστατικό μεταφέρθηκαν μετά από πολλή ώρα, στο Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης με άλλο ασθενοφόρο που κατέφθασε από τις Φέρες.
Είναι φανερό ότι η παλαιότητα και των 4 οχημάτων εξωθεί σε επαναλαμβανόμενες και συχνές μηχανικές επιδιορθώσεις, το ύψος των οποίων είναι υψηλότατο. Το γεγονός αυτό αποτελεί ένα φαύλο κύκλο ανούσιας σπατάλης.
Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης όμως είναι ότι ενώ παρατηρούνται όλες αυτές οι ελλείψεις, αλλά και η ανούσια σπατάλη χρημάτων συνοδευόμενη από συχνά επεισόδια μηχανικής αβαρίας με πολλαπλούς κινδύνους για ασθενείς και προσωπικό, εδώ και ένα χρόνο η Πολιτεία δεν έχει καταφέρει να εκδώσει αριθμό πινακίδων σε ένα ελαφρά μεταχειρισμένο, αλλά αξιόπλοο ασθενοφόρο το όποιο αποτελεί μάλιστα δωρεά ιδιώτη προς τον Δήμο Σουφλίου, ο οποίος με την σειρά το απέδωσε στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης με την προϋπόθεση αφού ταχτοποιηθούν οι εκκρεμότητες τις έκδοσης των πινακίδων του ασθενοφόρου, αυτό να καταλήξει στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου. Το ασθενοφόρο αυτό εισήχθη από την Γερμανία.
Παρότι λοιπόν έχει ολοκληρωθεί εδώ και πολλούς μήνες η διαδικασία του εκτελωνισμού του, αυτό παραμένει ακινητοποιημένο στο γκαράζ του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης φέροντας τις αρχικές γερμανικές πινακίδες του, περιμένοντας να τεθεί σε λειτουργία.
Ερωτάται ο Υπουργός:
1. Ποια τελικά προκήρυξη θεωρεί το Υπουργείο ότι η Διοίκηση του Π.Γ.Ν. Αλεξανδρούπολης έχει διενεργήσει; Την 42/10 ή την 41/10; Εφόσον έχει γίνει λάθος ποιά θα μπορούσε να είναι μια εύλογη απάντηση στην ερώτηση για ποιο λόγο τόσους μήνες κανείς δεν έχει προβεί στην διόρθωση του λάθους αυτού εκ μέρους της διοίκησης του ΠΓΝΑ;
2. Τα ποσά για την αγορά ασθενοφόρων από πλευράς είτε του Π.Γ.Ν. Αλεξ/πολης είτε της 4η Υ.ΠΕ., έχουν δεσμευτεί ή έχουν χαθεί;
3. Για ποιο λόγο καθυστερεί εδώ και μήνες η έκδοση των πινακίδων κυκλοφορίας του ασθενοφόρου που έχει δοθεί ως δωρεά στο Κέντρο Υγείας Σουφλίου;
http://alexpolisonline.blogspot.com/