Η ανεύρεση νέου χώρου για μεταφορά του υπάρχοντος νεκροταφείου έγινε ανάγκη μετά το 1975 όταν η ανοικοδόμηση της πόλης προχωρούσε με εντατικούς ρυθμούς. Οι υποψήφιοι δήμαρχοι το έθεταν στο προεκλογικό τους πρόγραμμα και μετά τις εκλογές το θυμόντουσαν ουσιαστικά στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Το περίεργο είναι ότι ενώ το ξεχνούσε ο εκλεχθείς δήμαρχος, δεν του το υπενθύμιζε η αντιπολίτευση!
Άλλοι δήμοι, όπως η γειτονική Αργυρούπολη, με αποτελεσματικές ενέργειες το διευθέτησαν πριν εξελιχθεί σε πρόβλημα, όταν στην Γλυφάδα απλώς το ανέβαλλαν…
Ο δήμαρχος Γλυφάδας Κώστας Κόκκορης για να οδηγήσει σε λύση το εκρηκτικό πρόβλημα της ταφής των νεκρών της πόλης του, κατέφυγε σε ακραία λύση. Κατέλαβε έκταση στον Υμηττό, την περιέφραξε εν μέρει, έστησε λυόμενη εκκλησία, τοποθέτησε διευκρινιστική πινακίδα και με τις ευλογίες της τοπικής εκκλησίας έθαψε και οκτώ μακαρίτες. Όλα αυτά έγιναν οργανωμένα την Παρασκευή και το πρωινό του Σαββάτου, 12 και 13 Αυγούστου αντίστοιχα. Η πολιτεία το πήρε είδηση το γεγονός τελευταία, μέσω του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού ΣΚΑΙ.
Ο χώρος
Η επιλεγείσα περιοχή βρίσκεται εκτός οικιστικού ιστού της πόλης. Τα λίγα κτίσματα που υπάρχουν είναι πιθανόν αυθαίρετα.
Ο χώρος του νέου νεκροταφείου βρίσκεται στην ζώνη Α’ του Υμηττού. Περιοχή που δεν επιτρέπεται καμία οικοδομική δραστηριότητα. Είναι χαρακτηρισμένη και αναδασωτέα λόγω της πυρκαγιάς του 2009.
Ο κυρίως χώρος είναι πάνω σε μπαζωμένο ρέμα, εργασία που έγινε στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Ο χώρος αυτός είναι μικρός για τις ανάγκες της Γλυφάδας και από ότι φανερώνει η πορεία των πρόχειρων φραχτών θα υπάρξει επέκταση προς τα δεξιά. Είναι ο μόνος χώρος που δεν υπάρχουν ιδιωτικά κτίσματα ή περιφράξεις. Και σύμφωνα με τα στοιχεία του δημάρχου η έκταση του νεκροταφείου πρέπει να είναι τουλάχιστον 100 στρέμματα. Ερμηνευμένο αυτό το γεγονός η έκταση του νεκροταφείου θα επεκταθεί και πέραν της διπλανής πλαγιάς, περιλαμβάνοντας και τον χώρο του πλατώματος που ακολουθεί.
Ο δήμος Γλυφάδας, σύμφωνα με δήλωση του αντιδημάρχου πόλης Στάθη Γεωργούλα, ζήτησε από τη τότε υπουργό περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη να γίνει η οριοθέτηση του νεκροταφείου. Το αίτημα τέθηκε πριν υπογραφεί το τελευταίο προεδρικό διάταγμα προστασίας του Υμηττού. Η υπουργός το απέρριψε! Το υπουργείο δηλώνει ότι ο δήμος κατέθεσε το αίτημά του για ανεύρεση χώρου στις 11 Αυγούστου… Μια μέρα πριν την βρει μόνος του!
Οι αντιδράσεις της πολιτείας
Οι εργασίες σταμάτησαν μόνον με την επέμβαση της εισαγγελέως Ελένης Ράικου, τότε ενεργοποιήθηκε και η αστυνομία που φρουρεί το χώρο με περιπολικό.
Συνελήφθηκε ο δήμαρχος με την διαδικασία του αυτοφώρου το μεσημέρι του Σαββάτου. Μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος στις 16:00 και θα δικαστεί από τακτική δικάσιμο.
Το εισαγγελικό πόρισμα αναμένεται να εκδοθεί την ερχόμενη Τρίτη.
Οι δηλώσεις
ΔΗΜΑΡΧΟΣ, ΚΩΣΤΑΣ ΚΟΚΚΟΡΗΣ
«Η μη ύπαρξη κοιμητηρίου ικανού να καλύψει τις ανάγκες της Πόλης αποτελούσε επί σειρά δεκαετιών μεγάλο πρόβλημα. Παρά τα συνεχή αιτήματα προς τους αρμόδιους φορείς δεν υπήρξε κάποια εξέλιξη. Η πρωτοβουλία να «οριοθετήσουμε» το νέο κοιμητήριο της Γλυφάδας στις παρυφές του Υμηττού αποτελεί υποχρέωση μας απέναντι στους κατοίκους της Πόλης, η πλειοψηφία των οποίων μας στηρίζει σε αυτή μας την προσπάθεια, αλλά και ένα μήνυμα προς τους αρμόδιους φορείς ότι είμαστε αποφασισμένοι να διεκδικήσουμε ότι ανήκει στην πόλη της Γλυφάδας. Ζητούμε τη συνδρομή τους και είμαστε στη διάθεση τους για συνεργασία,- με γνώμονα πάντα την πιο άμεση λύση για τους κατοίκους και την Πόλη-, ώστε να δημιουργήσουμε από κοινού ένα πρότυπο κοιμητήριο από περιβαλλοντική και λειτουργική άποψη. Στην προσπάθεια δημιουργίας του νέου κοιμητηρίου έχουμε τη συμπαράσταση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γλυφάδας κ.κ. Παύλου, των Ιερωμένων, γραφείων τελετών που βιώνουν καθημερινά το πρόβλημα και ζητούν την άμεση επίλυση του».
ΜΕΙΖΩΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ
«Τα προβλήματα δεν λύνονται με το «έτσι θέλω». Το «νεκροταφείο» είναι δίπλα σε σπίτια και σε αναδασωτέα περιοχή. Η περιοχή αποκλείστηκε χθες από απορριμματοφόρα, ανέβηκαν νεκροφόρες, παπάδες, μία τροχοβίλα εκκλησία και χωρίς καμία χωροθέτηση έγινε χώρος ταφής ανθρώπων. Απορώ με τις αρχές και την αστυνομία που πήγε εκεί και έφυγε, απορώ με ποια λογική καουμπόη κάποιος μπορεί να επεμβαίνει σε ένα δημόσιο αγαθό. Η περιοχή όντως χρειάζεται νεκροταφείο, αλλά το πρόβλημα δεν λύνεται με το χαράζοντας ένα νεκροταφείο με δικούς μας όρους και θάβοντας ορισμένους νεκρούς. Το Προεδρικό Διάταγμα που ορίζει τις ζώνες και τις χρήσεις στον Υμηττό δεν αναφέρει τίποτε για νεκροταφείο (…) ζητούσαμε να χωροθετηθεί ένα νεκροταφείο αλλά όχι στη συγκεκριμένη έκταση».
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
«Την Παρασκευή, 12 Αυγούστου, ο Δήμαρχος Γλυφάδας με τη συμβολή του Μητροπολίτη Γλυφάδας, ενεργώντας αυθαίρετα, κατέλαβε χώρο εντός αναδασωτέας περιοχής στην Α’ Ζώνη του Υμηττού, περιοχή που φέρεται να εμπίπτει σε απαγορευτικές διατάξεις [αναδασωτέα λόγω πυρκαγιάς, προστατευόμενη με Προεδρικό Διάταγμα περιοχή, όπου απαγορεύεται κάθε χρήση για λόγους προστασίας του ορεινού όγκου], προκειμένου να εγκατασταθεί νεκροταφείο και με μη νόμιμες πρακτικές να δημιουργηθεί «τετελεσμένο».
Αναγνωρίζοντας ότι είναι γεγονός η έλλειψη χώρων ταφής στην Αθήνα, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας θα προβεί, για πρώτη φορά, κατά προτεραιότητα και άμεσα, στη συνολική -και όχι αποσπασματική ανά Δήμο- χωροθέτηση νέων περιοχών για χρήση νεκροταφείων, που θα εξυπηρετούν ομάδες Δήμων του Μητροπολιτικού συγκροτήματος της Αθήνας με παρόμοιο έλλειμμα».