tromaktiko: Εμπιστεύεσαι τις τράπεζες;

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Εμπιστεύεσαι τις τράπεζες;



Για να βάλουμε τα πράγματα σε μια τάξη. Κατ' αρχάς θεωρώ ότι όσοι εμπιστεύτηκαν και εμπιστεύονται προς το παρόν... το τραπεζικό σύστημα έχουν απολαύσει αρκετά γενναιόδωρα επιτόκια και ουσιαστικά είναι σαν να δανείζουν οι ίδιοι τις τράπεζες με επιτόκια που πριν λίγα χρόνια δάνειζαν οι τράπεζες!  Το θέμα είναι όμως το εξής. Ήδη το ΔΝΤ αντλεί ότι μπορεί από τις τραπεζικές καταθέσεις των Ελλήνων με έμμεσο τρόπο μέσω της φορολογίας. Μόλις δουν ότι αυτή η άντληση αρχίζει να έχει (αρκετά) φθίνουσα πορεία ή όποτε δουν ότι τους συμφέρει να το κάνουν να θεωρείτε σίγουρο πως θα διαλύσουν το τραπεζικό σύστημα. Βασικά αυτός είναι ο τρόπος λειτουργίας του ΔΝΤ σε χώρες όπου γνωρίζει πως δεν θα τα καταφέρουν (Ρωσία, Αργεντινή). Το θέμα είναι το πότε θα συμβεί αυτό... Σε μερικούς μήνες; Σε μερικά χρόνια; Ποτέ; Το δεδομένο είναι ένα. Ότι σχεδόν όλες οι μεγάλες εταιρίες και οργανισμοί που έχουν έδρα ή παράρτημα στην Ελλάδα έχουν μεταφέρει τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς σε τράπεζες ξένων συμφερόντων. Και αυτό δεν είναι μια φήμη αλλά η αλήθεια. Δεν θα ήθελα όμως να αναφερθώ σε ονόματα και ποσά. Το θέμα είναι ότι για να το κάνουν αυτό "τεράστιες" επιχειρήσεις κάτι περισσότερο θα ξέρουν από εμάς τους κοινούς πολίτες. Αλλά ακόμα και αν δεν ξέρουν σίγουρα φοβούνται. Και ξέρετε τα ποσά που απέσειραν δεν είναι 100000, 200000, 500000 και παρόμοια "ψίχουλα" αλλά αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Το εύλογο ερώτημα είναι βέβαια γιατί να εμπιστεύεται κάποιος τις τράπεζες;
Μα πολύ απλά γιατί έχουν χρόνο ακόμα πριν καταρρεύσουν (αν καταρρεύσουν). Εδώ και ένα χρόνο οι παπαγάλοι καταστροφολόγοι μας πιπιλούσαν το μυαλό για χρεοκωπία και κατάρρευση του τραπεζικού συστήματος. Αν ο φόβος κατεύθεινε τους σημερινούς καταθέτες θα είχαν απωλέσει σημαντικά ποσά λόγω των επιτοκίων. Τα βήματα όμως μέχρι να φτάσουμε στη κατάρρευση των τραπεζών είναι πολλά και χρονοβόρα. Πρώτο βήμα ήταν η αξιολόγηση, έπειτα η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, έπειτα οι συγχωνεύσεις και κατόπιν η τιμή της τραπεζικής μετοχής. Όπως καταλαβαίνετε βέβαια ο χρόνος έχει μειωθεί αλλά και πάλι σχετικός χρόνος αντοχής υπάρχει ακόμη. Επιπλέον μια δυναμική πολιτική απόφαση μπορεί να φέρει τα πάνω κάτω στο τραπεζικό σύστημα και αυτό πάλι να μπορεί να ανασάνει για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Οι καιροί σίγουρα όμως είναι κρίσιμοι και το δεδομένο στοιχείο είναι πως τα πράγματα για τους απλούς πολίτες δεν θα βελτιωθούν. Δυστυχώς κάποιοι θέλησαν να εκμεταλλευτούν την ακόρεστη επιθυμία των Ελλήνων αλλά και άλλων λαών να ικανοποιήσουν κάθε τους καταναλωτική επιθυμία του διαφημιζόμενου επί δεκαετίες δυτικού τρόπου ζωής, και τώρα αφού έχουν "δέσει" τους δανειζόμενους στο "άρμα" τους, τους πουλάνε, τους αγοράζουν και τους "σέρνουν" όπου και όπως θέλουν αυτοί.
Το θέμα είναι λοιπόν κάποιος να παρακολουθεί αποστασιοποιημένος από το κοπάδι την κατεύθυνση του κοπαδιού. Τότε θα δει και τους λύκους και τους γκρεμούς και τα ασφαλή μονοπάτια.
noozbox.blogspot.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!