tromaktiko: Την ανταλλαγή του Δ.Βερολίνου με τμήματα της Αν.Γερμανίας επιθυμούσε ο Αντενάουερ

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Την ανταλλαγή του Δ.Βερολίνου με τμήματα της Αν.Γερμανίας επιθυμούσε ο Αντενάουερ



Με την ιδέα της ανταλλαγής του Δυτικού Βερολίνου με τμήματα της Ανατολικής Γερμανίας φαίνεται ότι «φλέρταρε» ο τότε...
καγκελάριος της Δ.Γερμανίας, Κόνραντ Αντενάουερ, σύμφωνα με απόρρητα έγγραφα που είδαν της φως δημοσιότητας.

Όπως αναφέρει το Spiegel, o Αντενάουερ είχε αναλύσει το σχέδιό του σε Αμερικανό διπλωμάτη λίγες μέρες προτού ξεκινήσει η ανέγερση του Τείχους του Βερολίνου, το 1961:

«Είναι προφανές ότι στο εγγύς μέλλον δεν θα υπάρξει ενοποίηση της Γερμανίας» είχε πει ο καγκελάριος, κατά συνέπεια αυτό που θα μπορούσε να γίνει θα ήταν η παράδοση του Δυτικού Βερολίνου στην Ανατολική Γερμανία (την οποία ο Αντενάουερ αποκαλούσε «στρατόπεδο συγκέντρωσης») με αντάλλαγμα το κρατίδιο της Θουριγγίας, τμήματα της Σαξονίας και του Μέκλενμπουργκ.

Αν το σχέδιο είχε υλοποιηθεί, πόλεις όπως η Λειψία, θα είχαν περάσει στην τότε Δυτική Γερμανία αρκετά χρόνια πριν την ενοποίηση.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα του γερμανικού περιοδικού, ο Αντενάουερ δεν εγκατέλειψε την ιδέα, αλλά την έθεσε και στον Αμερικανό πρόεδρο Τζον Φ. Κένεντι, ακόμα και μετά την περάτωση του Τείχους.

Μάλιστα, για αρκετό διάστημα η Ουάσινγκτον φαίνεται να έβλεπε σοβαρά το ενδεχόμενο αυτής της ανταλλαγής, η οποία ασφαλώς θα στερούσε από την τότε Ανατολική Γερμανία σημαντικές βιομηχανικές περιοχές, αλλά θα της έδινε το γόητρο του ελέγχου όλου του Βερολίνου.

Τελικά, το σχέδιο ναυάγησε. Για την ιστορία ο Αντενάουερ επισκέφθηκε μαζί με τον Κένεντι το Δυτικό Βερολίνο σε εκείνη την ιστορική επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, παρουσία και του τότε δημάρχου Βίλι Μπράντ.

Ο Αντενάουερ παρέμεινε καγκελάριος της Γερμανίας έως τις 16 Οκτωβρίου 1963. Σχεδόν ένα μήνα αργότερα, στο Ντάλας, δολοφονήθηκε ο Τζον Κένεντι.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!