tromaktiko: Επιστρέφει στο δικαστήριο ο Χόσνι Μουμπάρακ

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Επιστρέφει στο δικαστήριο ο Χόσνι Μουμπάρακ



Ενώπιον του δικαστηρίου θα βρεθεί και πάλι τη Δευτέρα ο πρώην πρόεδρος της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ που κατηγορείται για συνεργία στη δολοφονία διαδηλωτών κατά την... εξέγερση του Φεβρουαρίου στη χώρα, καθώς και για διαφθορά. Τις ίδιες κατηγορίες αντιμετωπίζουν και οι δύο γιοι του Μουμπάρακ, Γκαμάλ και Αλάα.

Η δίκη του Χόσνι Μουμπάρακ ξεκίνησε στο Κάιρο στις 3 Αυγούστου. Ο πρώην πρόεδρος της χώρας, εμφανώς καταβεβλημένος από τα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζει, παρουσιάστηκε στο δικαστήριο πάνω σε ειδικό φορείο. Στο πλευρό του βρίσκονταν οι δύο γιοι του.

Αίσθηση είχαν προκαλέσει εικόνες που έκαναν το γύρο του κόσμου, στις οποίες απεικονίζονταν οι τρεις κατηγορούμενοι μέσα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο, που θυμίζει κλουβί. Τόσο ο Χόσνι Μουμπάρακ όσο και ο γιοι του αρνούνται τις κατηγορίες.

Αναβολή στη δίκη του Ελ-Αντλί

Την Κυριακή αποφασίστηκε η αναβολή για τις 5 Σεπτεμβρίου της δίκης του πρώην υπουργού Εσωτερικών της Αιγύπτου Χαμπίμπ ελ-Αντλί και έξι υψηλόβαθμων αξιωματικών της αστυνομίας, που κατηγορούνται ότι έδωσαν εντολή για τη ρίψη πυρών εναντίον των διαδηλωτών στη διάρκεια της εξέγερσης.

Η ακροαματική διαδικασία διακόπηκε τέσσερις φορές σε διάστημα τριών ωρών από τον δικαστή Αχμεντ Ρεφάατ. Συγγενείς ενός εκ των θυμάτων της εξέγερσης διαπληκτίστηκαν αρκετές φορές με τα μέλη της οικογένειας ενός αστυνομικού που έπεσε νεκρός στη διάρκεια των ταραχών.

Οι επτά κατηγορούμενοι για δολοφονίες πολιτών ήταν παρόντες στο δικαστήριο, μέσα στον ειδικά περιφραγμένο χώρο. Όλοι αρνούνται τις κατηγορίες.

Οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τις οικογένειες των θυμάτων της εξέγερσης ζήτησαν από το δικαστήριο να διατάξει την παράδοση της αλληλογραφίας μεταξύ του Μουμπάρακ και του Ελ-Αντλί, καθώς έτσι θα αποκαλυφθεί ποιος διέταξε την αιματηρή καταστολή των διαδηλώσεων.

Η δίκη του Ελ-Αντλί και των έξι αστυνομικών διεξάγεται για λόγους ασφαλείας στην αστυνομική Ακαδημία σε προάστιο του Καΐρου. Σύμφωνα με τη δημόσια αιγυπτιακή τηλεόραση, δρακόντεια μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί και τεθωρακισμένα έχουν αναπτυχθεί περιμετρικά του κτιρίου.

Αν κριθεί ένοχος ο Ελ-Αντλί, ο οποίος ήταν από τους πλέον ισχυρούς άνδρες του καθεστώτος Μουμπάρακ αλλά και ο πιο μισητός στην Αίγυπτο, κινδυνεύει με την ποινή του θανάτου.

Έχει ήδη καταδικαστεί σε 12ετή κάθειρξη για οικονομικές ατασθαλίες και έτσι έγινε ο πρώτος αξιωματούχος του καθεστώτος Μουμπάρακ που καταδικάζεται σε φυλάκιση χωρίς αναστολή.

Σχεδόν 850 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και αρκετές χιλιάδες τραυματίστηκαν στη διάρκεια των 18 ημερών της εξέγερσης που προκάλεσε την πτώση του καθεστώτος Μουμπάρακ στις 11 Φεβρουαρίου.

Η δίκη του Χαμπίμπ ελ-Αντλί άρχισε στις 3 Αυγούστου, ταυτόχρονα με τη δίκη του πρώην προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ και των δύο γιων του.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!