tromaktiko: Τα δημόσια ποδήλατα προωθεί ο δήμος Λεμεσού

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Τα δημόσια ποδήλατα προωθεί ο δήμος Λεμεσού



Στη δημιουργία σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων προχωρεί ο Δήμος Λεμεσού, στα πλαίσια των επιδιώξεών του να καταστεί το συγκεκριμένο δίτροχο προσιτό μέσο εύκολης, γρήγορης και...
οικονομικής διακίνησης μέσα στην πόλη αλλά και άλλες περιοχές όπως το παραλιακό μέτωπο, δίνοντας ταυτόχρονα και την ευκαιρία άθλησης στην καθημερινή πρακτική των πολιτών.

Παρόλο που η αρχική ιδέα αντιμετωπίσθηκε με κάποιο σκεπτικισμό, ωστόσο επιδείχθηκε τελικά ιδιώτης επέδειξε ενδιαφέρον να θέσει σε εφαρμογή το πρόγραμμα, κατέθεσε σχετική προσφορά προς τον Δήμο και αναμένεται ότι σύντομα η πρωτοβουλία θα πάρει σάρκα και οστά.

Η συγκεκριμένη προσφορά αφορά την εγκατάσταση δυο σταθμών ενοικίασης ποδηλάτων, κοντά στο ανατολικό σύνορο του Δήμου Λεμεσού παρά τη ράμπα καθέλκυσης σκαφών και στον χώρο της επίχωσης. Σύμφωνα με τους όρους εντολής υπάρχει προοπτική δημιουργίας ακόμα δύο χώρων κατόπιν υπόδειξης του Δήμου στην παραλιακή ζώνη ή εκτός αυτής. Κάθε σταθμός θα διαθέτει τουλάχιστον είκοσι θέσεις στάθμευσης ποδηλάτων. Όλα τα έξοδα δημιουργίας των σταθμών των ποδηλάτων θα επιβαρύνουν αποκλειστικά τον ιδιώτη επενδυτή.

Τα ενοικιαζόμενα ποδήλατα θα είναι καινούργια, πολύ καλής ποιότητας και θα πληρούν όλες τις προδιαγραφές ασφαλείας ενώ ο τύπος τους θα είναι κατάλληλος για χρήση τόσο από άνδρες όσο και από γυναίκες ποδηλάτες που έχουν ύψος άνω του 1.50. Τα ποδήλατα θα έχουν φώτα πορείας μπροστά και πίσω και ενδεχομένως και σύστημα ταχυτήτων. Όλα θα φέρουν καλαθάκι ή άλλο προτεινόμενο τρόπο μεταφοράς μικρών αντικειμένων. Τέλος τα συστήματα φρεναρίσματος θα προστατεύονται από σταθερούς προφυλακτήρες.

Στις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί από τον Δήμο είναι να εξευρεθεί τρόπος να μην κλέπτονται τα ποδήλατα ώστε το σύστημα να αποδώσει. Τα ποδήλατα θα είναι διαθέσιμα στους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες της πόλης.

Το πιο πιθανό είναι όσοι κάνουν συχνή χρήση, να έχουν τη δυνατότητα να εκδώσουν κάρτα συνδρομητή, η οποία τους εξασφαλίζει πρόσβαση στα ποδήλατα ενώ οι περιστασιακοί χρήστες και οι επισκέπτες θα χρεώνονται τοις μετρητοίς. Αφού κάποιος ολοκληρώσει τη μετακίνησή του, είναι υπόχρεος να επιστρέφει το ποδήλατο σε οποιονδήποτε από τους σταθμούς.

Τα συστήματα μίσθωσης ποδηλάτων ξεκίνησαν εδώ και αρκετά χρόνια ως θεσμός σε πολλές χώρες της Ευρώπης και σήμερα αναπτύσσονται ραγδαία με τις δημοτικές Αρχές να τείνουν προς την υιοθέτηση μέτρων ενίσχυσης της ποδηλατικής κουλτούρας και της χρήσης του ποδηλάτου για μετακίνηση και ψυχαγωγία στην πόλη. Απώτερος στόχος είναι η παροχή πρόσβασης σε ποδήλατα, ο περιορισμός της κυκλοφορίας των οχημάτων στον αστικό ιστό, η διευκόλυνση των υπολοίπων δημοσίων μέσων μεταφοράς και η μείωση των επιπέδων μόλυνσης του περιβάλλοντος και του θορύβου.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!