προκειμένου να εξακριβωθεί αν κάποιοι από αυτούς το λαμβάνουν παράνομα, αποφάσισε ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μάρκος Μπόλαρης, μετά από καταγγελίες για υπερβολικό αριθμό δικαιούχων που λαμβάνουν το επίδομα τυφλότητας.
Σύμφωνα με τον υφυπουργό υπάρχουν καταγγελίες αλλά και στοιχεία ότι πρώην νομαρχίες, όπου λειτουργούσαν οι πρωτοβάθμιες υγειονομικές επιτροπές, «χρησιμοποιήθηκαν πάρα πολλές φορές ως εκλογικός μηχανισμός, ως ρουσφετολογικός μηχανισμός».
Επίσης τονίζει ότι όλοι όσοι εμπλέκονται σε υποθέσεις χορήγησης πλαστών προνοιακών επιδομάτων θα τιμωρηθούν ακόμη και εάν είναι εν ενεργεία τοπικοί άρχοντες.
Οι «ράμπο» υγείας ξεκινούν έρευνες , στην Άρτα, στα Γρεβενά, στην Άμφισσα, στη Φλώρινα, στη Σπάρτη, στα Σάμο, στη Χίο, στο Ηράκλειο της Κρήτης, στο Ρέθυμνο, στη Ζάκυνθο, στην Κεφαλονιά καθώς και στην Ευρυτανική πρωτεύουσα .Σημειώνεται ότι σε όλη τη χώρα επίδομα αναπηρίας (κάθε μορφής) λαμβάνουν 196.695 άτομα με το σχετικό επίδομα αναπηρίας,να ανέρχεται σε 725 ευρώ το διμηνο.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Prasia.com γενικά στο νομό υπάρχουν εκατοντάδες περιπτώσεις ατόμων που λαμβάνουν το συγκεκριμένο επίδομα και το περίεργο είναι ότι ο αριθμός των ατόμων με βαριά αναπηρία είναι μικρότερος απ' αυτόν με τύφλωση ενώ συνήθως συμβαίνει το αντίθετο.
Επίσης ήδη υπάρχουν καταγγελίες για τραγελαφικά παραδείγματα με πλαστά επιδόματα όπως ότι άνδρας µε σχεδόν 100% αναπηρία τυφλότητας εργάζεται στην οικοδοµή ή ότι σε άλλο χωριό της Ευρυτανίας, τυφλός εθεάθη από ανθρώπους του ταμείου να παίζει... τάβλι στο καφενείο.