Σύμφωνα με τους... κρυφούς πόθους της κομματικής ιεραρχίας, τρία είναι τα επιδιωκόμενα της διαδικασίας, που άρχισε νωρίς το καλοκαίρι (με πέντε περιφερειακές συνδιασκέψεις), συνεχίζεται από 22 Αυγούστου (με άλλες 7) και θα κορυφωθεί στις 3 Σεπτεμβρίου, ώστε να θεωρηθεί ότι η κορυφαία κομματική εκδήλωση θα έχει περάσει χωρίς ανεπιθύμητες αναταράξεις. Τα αναφέρουμε με την... επίσημη ορολογία:
1.Η ενεργοποίηση των ανακλαστικών των κομματικών στελεχών (και όσων φίλιων δυνάμεων) για να σπάσει η φοβικότητα που υπήρχε αρχικά λόγω των αντιδράσεων στα οικονομικά μέτρα και των εκδηλώσεων αγανάκτησης προς κομματικά στελέχη και βουλευτές.
2.Η υποβολή νέων ιδεών και προτάσεων, όσον αφορά κυρίως την ανάπτυξη, τοπική και εθνική, ώστε κάποιες απ’ αυτές να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της παρουσίας του πρωθυπουργού στηΔΕΘ.
3.Η συμμετοχή στις διαδικασίες της κοινωνίας, μέσω θεσμικών εκπροσωπήσεων, σε μια προσπάθεια «να επιδιωχθεί συναίνεση στη βάση, στα προβλήματα και στις λύσεις».
Οι γενικές αυτές διατυπώσεις της κομματικής στοχοθεσίας είναι, προφανώς, προσανατολισμένες στην... εκτόνωση. Ωστόσο υπάρχει ένα πολιτικό πρόβλημα, το οποίο δεν φαίνεται πως επιχειρείται να αντιμετωπιστεί: η αποσάθρωση των κομματικών οργανώσεων, η οποία έγινε σαφής και στη διάρκεια των περιφερειακών συνδιασκέψεων, προφανώς δεν οφείλεται ούτε στην έλλειψη ανακλαστικών των κομματικών στελεχών ούτε στη – γενικώς... – συμμετοχή στις «διαδικασίες της κοινωνίας».
Η πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα είναι αυτή που, εκτός της υπόλοιπης κοινωνίας, θίγει – συχνά με δραματικούς όρους – την πλειονότητα και των κομματικών στελεχών, αλλά και των ψηφοφόρων τους. Έτσι δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε πλέον ότι το ΠΑΣΟΚ είναι ώρα να προχωρήσει σε μια γενναία εσωτερική συζήτηση για τα πολιτικά του χαρακτηριστικά και τις ιδεολογικές του βάσεις.
Ο απολογισμός
Η κομματική ηγεσία, πάντως, βάζει «θετικό πρόσημο» στον μέχρι τώρα απολογισμό των συνδιασκέψεων και επιθυμεί ανάλογη εξέλιξη και στην Εθνική Συνδιάσκεψη του επόμενου Σαββάτου με την ελπίδα αναστροφής του κακού κλίματος. Για την ακρίβεια οι «πράσινοι» ιθύνοντες:
1.Παρ’ ότι η συμμετοχή των στελεχών στις περιφερειακές συνδιασκέψεις ήταν κατώτερη από κάθε άλλη εποχή, τη θεωρούν «εξαιρετική», σχεδόν στο 90% των αναμενόμενων κατά μέσον όρο. Χωρίς ωστόσο να διευκρινίζουν τι ακριβώς θεωρούσαν... «αναμενόμενο».
2.Παραδέχονται ότι δεν έγιναν μεν «θέμα» οι συνδιασκέψεις ως προς τις προτάσεις τους, ωστόσο είναι ικανοποιημένοι επειδή τα στελέχη «έσπασαν τη φοβικότητα» και... προσήλθαν! Χαρακτηριστικά λένε ότι από τις αντιδράσεις («οργανωμένες» τις χαρακτηρίζουν) των «αγανακτισμένων», μόνο η συνδιάσκεψη στην Πάτρααναβλήθηκε, αλλά εν μέσω της κινητοποίησης των ταξιτζήδων. Η αμέσως επόμενη στη Χαλκίδα... δεν αναβλήθηκε - παρά τη σχετική απαίτηση των ταξιτζήδων, οι οποίοι έφυγαν με παρέμβαση Μόσιαλου πετώντας «μόνο» μερικές ντομάτες...
3.Παραδέχονται μεν ότι η συμβολή σε «νέες προτάσεις αναπτυξιακού χαρακτήρα» δεν ήταν εντυπωσιακή και με καινοτόμες ιδέες, ωστόσο μεταδίδουν την αίσθηση ότι ήταν «εξαιρετικά ενθαρρυντικές». Για την ακρίβεια βγήκαν αυτά που ζορίζουν τον κόσμο: η αγωνία για το σήμερα. Για το μέλλον το αίτημα για ανάπτυξη ήταν γενικό, αόριστο και κυρίως προσανατολισμένο στο ΕΣΠΑ και την ανάγκη ρευστού από τις τράπεζες «για επενδύσεις». Υπήρξαν όμως - λένε - και αρκετά «διαμάντια», «που θα αξιοποιηθούν».
Όσον αφορά τις συμμετοχές εκπροσώπων φορέων «εκτός ΠΑΣΟΚ», τα αποτελέσματα, δεδομένων των συνθηκών πόλωσης με άλλους πολιτικούς χώρους, θεωρήθηκαν καλά κυρίως εξ αιτίας της συμμετοχής π.χ. στη Θεσσαλία του «γαλάζιου» περιφερειάρχη Κ. Αγοραστού, στη Δυτ. Μακεδονία επτά «γαλάζιων» δημάρχων, στην Κόρινθο του «συνεργαζόμενου» Τατούλη, στη Χαλκίδα ανεξάρτητων συνδικαλιστών κ.λπ. Επιχαίρουν δε για τη συμμετοχή, στην Πάτρα, του «πράσινου» μεν, αλλά... «καρφιού» στο μάτι του Ραγκούση προέδρου των ταξιτζήδων της Αχαΐας, που έκανε και κριτική και προτάσεις: «Αλλάξανε πολιτική στα ταξί χωρίς να μας ενημερώσουνε! Ο κόσμος θέλει διάλογο, θέλει να τον ακούτε!» ήταν το νόημα όσων είπε ενώπιον του γραμματέα του κόμματος Μιχ. Καρχιμάκη.
Όλα καλά λοιπόν;
Όλα αυτά προεξοφλούν μια «ήρεμη» Εθνική Συνδιάσκεψη; Μήπως οι... «φρέσκοι» από τις διακοπές τους «αγανακτισμένοι» ανανεώσουν την αγανάκτησή τους εν όψει της 3ης Σεπτέμβρη (ή της 10ης στη ΔΕΘ);
Στο ΠΑΣΟΚ το επικοινωνιακό... μασάζ λέει πως είναι (σχετικά) αισιόδοξοι ότι «όλα όσα είναι έξω από τις αίθουσες» θα ξεπεραστούν, διότι «ο κόσμος έχει καταλάβει πως οι διαμαρτυρίες είναι οργανωμένες», ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποκινεί το πρόβλημα και ότι το θέμα των αντισυγκεντρώσεων το συντηρούν μόνο μερικά «δεξιόστροφα» μπλογκ...
Ωστόσο στην «αρένα» του Τάε Κβον Ντο το... μενού θα έχει «απ’ όλα»! Και οι συνδικαλιστές θα τα πουν έξω από τα δόντια και οι προσκείμενοι στην «Αριστερή Πρωτοβουλία» του Γιώργου Παναγιωτακόπουλου. Ήδη ο πρώην συγκεντρωσιάρχης έδωσε «δείγμα γραφής» με σκληρή επίθεση στον Μόσιαλο – και όχι μόνο. Για να υπάρξει μια... «οπή εκτόνωσης» δεν υιοθετήθηκε η άποψη να μιλήσει στο Τάε Κβον Ντο μόνο ο Γ. Παπανδρέου και να χαιρετίσει ο Μ. Καρχιμάκης.
Το πρόγραμμα που διαμορφώνεται, όπως προείπαμε, είναι «φουλ» εκτονωτικό και – κατά τους «πράσινους» – συνθετικό: Έτσι, πέραν του χαιρετισμού Καρχιμάκη κ.λπ., και την (βαρυσήμαντη, όπως προαναγγέλλουν) ομιλία Παπανδρέου, θα λειτουργήσουν ταυτόχρονα η ολομέλεια στην «αρένα» και οι επιμέρους εξειδικευμένες συζητήσεις σε 6 έως 8 «τραπέζια» των 150-250 ατόμων με συμμετοχή και τεχνοκρατών, υπουργών κ.λπ. – και του Γ. Παπανδρέου... Οι ενότητες που θα τεθούν προς συζήτηση είναι:
◆ Θεσμοί, κράτος, δημόσια διοίκηση και δικαιοσύνη.
◆ Ανάπτυξη και νέο παραγωγικό μοντέλο.
◆ Η σοσιαλιστική προοπτική σε περίοδο κρίσης.
◆ Το κοινωνικό κράτος.
◆ Η εξωτερική πολιτική και η ασφάλεια - άμυνα.