tromaktiko: Αθήνα, εκτός σχεδίου ξεχασμένη

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Αθήνα, εκτός σχεδίου ξεχασμένη



του Αλέξη Καζαντζίδη
Θάλαμος αερίων ήταν χθες το Άστυ! Στους 36 βαθμούς Κελσίου -μόνον- οι τσιμινιέρες στα πέριξ να καπνίζουν, οι εξατμίσεις να καπνίζουν, οι σάπιοι (παλιωμένοι κι ανάλλαχτοι) καταλύτες να δηλητηριάζουν -πάνω που ‘κοψε το κάπνισμα ο Καράς θα τα τινάξει ο φουκαράς.
Το θέμα, εξάλλου, δεν είναι πλέον αν θα είμαστε «απασχολήσιμοι», αλλά αν θα είμαστε καν «βιώσιμοι»! Το παράλογο: να αλωθεί κι άλλο το Θριάσιο, να επεκταθεί κι άλλο η Πετρόλα του κ. Λάτση - είναι πιθανό. Το παράλογο: να κλεισθούν με τείχη κατασκευών κι «εκμεταλλεύσιμες πλαζ» σωρηδόν όλες (;) οι παραλίες της Αττικής και να εμποδισθεί η ελεύθερη πρόσβαση σ' αυτές των ανθρώπων είναι πιθανό. Το παράλογο: να δομηθεί η Μεσογαία και σημεία των Αθηνών με τον γνωστό αρπαξιάρικο, ληστρικό, φαταούλικο, ρωμαίικο τρόπον -είναι πιθανό. Το παράλογο: να γίνεται κουβέντα (στην τηλεόραση) για τον «καύσωνα» του Ιουλίου (σιγά το Τιμπουκτού), με τον τρομοκρατικό τρόπο και να μη γίνεται κουβέντα στην κοινωνία για την αιτία του κακού, την ερημοποίηση, τις φωτιές -η αποψιλωμένη Πεντέλη έχει γίνει μια τεράστια και τερατώδης θερμάστρα -τι πιο λογικό!

Όμως, γύρω - γύρω – γύρω μας, απ' τη Λαμία και κάτω -έως και την Κόρινθο, χτίζονται τα κυκλώπεια τείχη μιας νέας Τροίας πιο καταραμένης απ' την παλιά, υπονομευμένης –που τότε δόθηκε αντιπαροχή, που τώρα δίνεται μίζα-ρεμούλα και καταπάτηση. Σ' αυτήν την υδροκέφαλη νέα γιγάντια Τροία του λεκανοπεδίου, έχει μαζευτεί και μαραζώνει ο μισός ελληνικός πληθυσμός απομυζώντας τον άλλον μισόν.

Ποιον Μαραθώνα λοιπόν να τιμήσουμε και να διατηρήσουμε, ποιον τύμβο της Σαλαμίνας να καθαρίσουμε -όποιος αρπάξει πρώτος και γαία Αττική πυρί ερήμου μειχθήτω -βγαίνει κέρδος! (να 'χουν και χαρτζιλίκι για πρέζα τα παιδιά). Και γι' αυτό ακριβώς υπάρχει η κυβέρνηση και οι υπουργοί: να διαχειρίζονται το κέρδος, να κάνουν παιχνίδι -να μοιράζουν πάσες (έλα, προπονηταρά μου!) μίζες, αρπαχτές. Τα λοιπά είναι ψιλά γράμματα!

Αλλά, χωρίς «ψιλά γράμματα» μία κοινωνία μάλλον συνεπάγεται: οι πολίτες γυμνίτες, τα παιδιά ταμάμ για θυσία, ο Μαραθώνας κωπηλατοδρόμιο, η κυβέρνηση Ανώνυμος Εταιρεία, κι ίσως μάθουμε απ' τις ειδήσεις ότι έχουμε πεθάνει κι εμείς... Οπωσδήποτε με τρόπον κωμικό για να 'χει ενδιαφέρον τηλεοπτικό.
http://topontiki.gr/article/20118
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!