tromaktiko: ΕΝ.Π.Ε.: Προς συναίνεση και στην ανάπτυξη

Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΕΝ.Π.Ε.: Προς συναίνεση και στην ανάπτυξη



Η ανάπτυξη φαίνεται ότι θα είναι ο δεύτερος τομέας μετά την παιδεία, όπου τα δύο μεγάλα κόμματα (αλλά και ο ΛΑ.Ο.Σ. και η «Δημοκρατική Συμμαχία») θα οδηγηθούν σε συναίνεση. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr το Μέγαρο Μαξίμου και ο ίδιος ο Γιώργος Παπανδρέου βρίσκονται πολύκοντά στο να επιλέξουν ως πρόεδρο της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας (ΕΝ.Π.Ε.), δηλαδή του κατεξοχήν οργάνου που το επόμενο διάστημα θα «τρέξει» την υπόθεση Ανάπτυξη στη χώρα μας, ένα πρόσωπο που προέρχεται από τη ΝΔ και την ευρύτερη κεντροδεξιά: Τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου Πέτρο Τατούλη.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες έχουν ήδη γίνει κάποιες διερευνητικές επαφές του κ. Τατούλη με πρόσωπα της απολύτου εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού (μάλιστα ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου επρόκειτο να συναντηθεί το Σάββατο στην Ελαφόνησο με τον Γ. Παπανδρέου ο οποίος βρίσκεται σε ολιγοήμερες διακοπές στην Καρδαμύλη, και τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Ανάπτυξης Χάρη Παμπούκη αλλά η συνάντηση αναβλήθηκε λόγω των εξελίξεων με τον κ. Παμπούκη) που θεωρούν απαραίτητο στις παρούσες συνθήκες κρίσης και διολίσθησης της ΝΔ προς τα δεξιά ένα άνοιγμα του ΠΑΣΟΚ στην κεντροδεξιά, ο ίδιος ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου έχει δηλώσει ότι είναι θετικός και δεν αποκλείεται η σχετική ανακοίνωση να γίνει σε λίγες ημέρες.

Μάλιστα, υπάρχουν σκέψεις κάτι τέτοιο να γίνει στη ΔΕΘ, προκειμένου, μιας και ο πρωθυπουργός δεν έχει να ανακοινώσει τις συνήθεις παροχές, να επικεντρώσει μεταξύ άλλων στο θέμα της συναίνεσης στο μεγάλο θέμα της ανάπτυξης για το οποίο συμφωνούν όλες οι πολιτικές δυνάμεις και έχει αποτελέσει τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και σημείο αιχμής στην κριτική του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

ΝΔ: Στηρίζουν οι περιφερειάρχες, μένει η Συγγρού

Στην άλλη πλευρά, στη Συγγρού, δεν έχουν ακόμη ληφθεί σχετικές αποφάσεις, καθώς καθότι μειοψηφία στην ΕΝ.Π.Ε. αναμένουν τις κινήσεις του κυβερνώντος κόμματος. Ωστόσο θεωρείται δύσκολο να πουν «όχι» σε μία τέτοια πρόταση με δεδομένο ότι:

- Σχεδόν το σύνολο των περιφερειαρχών που στηρίχθηκαν από τη ΝΔ φαίνεται ότι στηρίζουν μία τέτοια λύση

- Οι σχέσεις των κυρίων Σαμαρά και Τατούλη παρότι άκρως εχθρικές κατά την προεκλογική περίοδο των αυτοδιοικητικών εκλογών του περασμένου Νοεμβρίου, έχουν εξομαλυνθεί

- Τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης που στήριξε επίσημα τον Π. Τατούλη προεκλογικά όσο η Ντ. Μπακογιάννη που το έκανε ανεπίσημα (άλλωστε η «Δημοκρατική Συμμαχία» δεν είχε ακόμη ιδρυθεί) στηρίζουν αναφανδόν τον περιφερειάρχη Πελοποννήσου και θα είναι πολύ δύσκολο για τον Α. Σαμαρά να πει «όχι» αν είναι επιλογή και του ΠΑΣΟΚ.

Ποιοι αντιδρούν....

Παρόλ' αυτά μια τέτοια εξέλιξη προκαλεί έντονες αντιδράσεις από τον περιφερειάρχη Αττικής Γιάννη Σγουρό που σε συζητήσεις του με στελέχη του ΠΑΣΟΚ θεωρεί περίπου ως αυτονόητο ότι ως επικεφαλής της μεγαλύτερης περιφέρειας της χώρας θα είναι εκείνος ο νέος πρόεδρος της ΕΝ.Π.Ε και μικρότερες από ορισμένα στελέχη της Ιπποκράτους, όπως ο επικεφαλής του Τομέα Αυτοδιοίκησης Λάμπρος Μίχος, ο οποίος ως βουλευτής της Β΄ Αθήνας εκλεγμένος στην επισφαλή τελευταία θέση, αναζητεί ερείσματα στη συγκεκριμένη περιφέρεια που, σύμφωνα με πληροφορίες, του έχει υποσχεθεί ότι θα του προσφέρει ο περιφερειάρχης Αττικής.

...και ποιοι εγκαταλείπουν το Σγουρό

Ωστόσο, ο κ. Σγουρός, ειδικά μετά το μηδενικό έργο του το πρώτο οκτάμηνο της θητείας του (απορρίμματα, ΕΣΠΑ) αλλά και την αποκάλυψη για τη σύμβουλο του που έχει παραπεμφθεί για κακούργημα, φαίνεται ότι μένει χωρίς συμμάχους. Δεν είναι τυχαία η πρόσφατη σύγκρουσή του με έναν εκ των (πάλαι ποτέ) υποστηριχτών του, τον υπουργό Ανάπτυξης Μιχάλη Χρυσοχοίδη, ο οποίος τον επέπληξε δημοσίως για το «βάλτωμα» του ΕΣΠΑ στην Αττική αλλά και τις αντιδράσεις που έχουν προκληθεί μέσα στην ομάδα του ΠΑΣΟΚ στην Περιφέρεια Αττικής από το γεγονός ότι επιμένει να έχει δίπλα του την πρώην διευθύνουσα σύμβουλο της «αμαρτωλής» «ΑΓΡΟΓΗΣ», η οποία έχει παραπεμφθεί για κακούργημα.

Επιπλέον, ο κ. Σγουρός φαίνεται ότι έχει χάσει και τους λίγους υποστηριχτές του ανάμεσα στους περιφερειάρχες του ΠΑΣΟΚ, με αποτέλεσμα να θεωρείται από αμφίβολη έως και απίθανη η εκλογή του απέναντι στον Π. Τατούλη, ακόμη κι αν ο περιφερειάρχης Αττικής στηριχθεί τελικώς από το κυβερνών κόμμα. Πόσο μάλλον που την ώρα που ο Γ. Σγουρός χάνει υποστηριχτές εντός του ΠΑΣΟΚ ο Π. Τατούλης αποκτά διαύλους επικοινωνίας με πρόσωπα που στο παρελθόν συγκρούσθηκε, όπως ο υπουργός Άμυνας Π. Μπεγλίτης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!