Συγκεκριμένα, όπως μεταδίδουν ξένα πρακτορεία, η ανακριτική επιτροπή του Ειδικού Δικαστηρίου (CJR) συγκλήθηκε επισήμως για να ερευνήσει το ρόλο που διαδραμάτισε το 2008 η κα Λαγκάρντ, όταν ήταν υπουργός Οικονομικών, στην υπόθεση του Μπερνάρ Ταπί. Να σημειωθεί ότι η σύγκληση του CJR, του μοναδικού δικαστηρίου στη Γαλλία που μπορεί να δικάζει υπουργούς για τις ενέργειές τους κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, κατέστη υποχρεωτική μετά την απόφαση που έλαβε στις 4 Αυγούστου το ίδιο δικαστήριο να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος της 55χρονης κας Λαγκάρντ.
Η Υπόθεση Ταπί
Από το 1993 η υπόθεση Ταπί απασχολεί τα δικαστικά χρονικά. Ως ιδιοκτήτης της Adidas ο κ. Ταπί ανέθεσε στην τότε κρατική τράπεζα Credit Lyonnais, να βρει αγοραστή πράγμα που έκανε, προφανώς όμως όχι με τον πλέον ορθόδοξο τρόπο, έτσι ο Ταπί άρχισε να απαιτεί μερίδιο από τα μεγάλα κέρδη της τράπεζας, με δεδομένο μάλιστα ότι πέρασε πολλές ταραχές στη ζωή και από τα ύψη υπουργικού θώκου έφθασε στην χρεοκοπία, έμεινε πραγματικά «ταπί», μπήκε φυλακή, και άρχισε να συνέρχεται ως ηθοποιός επάγγελμα που ασκεί έως σήμερα.
Ήταν σκόπιμη η ιδιωτική διαιτησία;
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Η λύτρωση έφτασε τον Ιούλιο του 2008 με την από μηχανής θεά τότε υπουργό Οικονομίας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αποφάσισε να δώσει ένα τέλος στην υπόθεση Adidas, ανέθεσε τη διαμάχη σε μια ιδιωτική διαιτησία. Η διαιτησία αναγνώρισε τελικά το δίκια του Ταπί και 210 εκ. αποζημίωση. Η υπόθεση έκανε πάταγο στη Γαλλία, εφ’ όσον η αποζημίωση θα έπρεπε να πληρωθεί από τον κρατικό κορβανά και πολλοί δεν κατάλαβαν γιατί η υπουργός έβαλε ιδιωτική διαιτησία για τη διαχείριση δημόσιου χρήματος. Εννέα σοσιαλιστές βουλευτές έκαναν προσφυγή στον γενικό εισαγγελέα του Ανώτατου Δικαστηρίου, ο οποίος βρήκε επαρκή στοιχεία για να συγκαλέσει την Επιτροπή Αναφορών τον περασμένο Μάιο πριν από την εκλογή της Λαγκάρντ στο ΔΝΤ.