-Μήπως να πας μέχρι την Θεσσαλονίκη; Ο Γιάννης Παπαρρηγόπουλος (52 ετών) ελεύθερος επαγγελματίας αλλά και με πολλά χρόνια παρουσίας στον χώρο του...
αθλητισμού και των σπορ (μεταξύ άλλων, ποδηλάτης και ορειβάτης), αποφάσισε να πραγματοποιήσει την διαδρομή από την Αθήνα μέχρι την Θεσσαλονίκη με πατίνια (για την ακρίβεια με τροχοπέδιλα εν σειρά – Inline Skates - rolers).
Η διάρκεια του ταξιδιού ήταν δέκα μέρες συνολικά, με διανυκτερεύσεις στις παραλίες και σε μικρά ξενοδοχεία. Η διαδρομή που ακολουθήθηκε ήταν ως επί το πλείστον παραθαλάσσια και τα λίγα σημεία όπου υπήρχαν χωματόδρομοι, διασχιστήκαν με τα πόδια. Ακόμα και με τα διεθνή στάνταρ θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες διαδρομές που έχουν πραγματοποιηθεί με πατίνια. Η διαδρομή έγινε χωρίς υποστήριξη, χωρίς όχημα συνοδείας, χωρίς σπόνσορες και χωρίς τεχνικά μέσα. Μόνος εξοπλισμός ήταν ένα σακίδιο πλάτης, τα πατίνια και τα προστατευτικά με το κράνος, δυό αλλαξιές, ένα σλήπινγκ μπάγκ και ένα στρωματάκι, χάρτης, GPS και φωτογραφική μηχανή. Το στοιχείο της εξερεύνησης και της περιπέτειας ήταν κυρίαρχο και ζητούμενο.
Ερωτηθείς ο κος Παπαρρηγόπουλος για τον λόγο για τον οποίο έκανε αυτήν την ενέργεια, μας ενημέρωσε: “Πάνω από όλα ήθελα να κάνω skating, για μένα τον ίδιο, για ψυχαγωγία και για διασκέδαση. Σκέφτηκα όμως επίσης, ότι αν μάθουν κι άλλοι αυτό που έκανα, ίσως, θα μπορούσα να προάγω τον μαζικό αθλητισμό, ως τρόπο ζωής και διασκέδασης. Ένα ακόμα κίνητρο για μένα ήταν να εξερευνήσω την Ελλάδα με έναν διαφορετικό τρόπο. Να ζήσω μια «χαμηλή πτήση» από μέρος σε μέρος, κυλώντας μ’ ένα «μαγικό χαλί» πάνω από τα μέρη που διέσχιζα. Ανακάλυψα επίσης, ότι η χώρα, έχει απίθανες διαδρομές για περιήγηση τόσο για πατίνια όσο και για περπάτημα ή για Mountain bike. Ανακάλυψα παραλίες δεκάδων χιλιομέτρων, άγνωστες σε πολλούς, την ομορφιά των οποίων είναι δύσκολο πραγματικά να περιγράψει κανείς”.
Ακόμα ανέφερε τις δυσκολίες που συνάντησε: «Αναμφίβολα η ζέστη και ο ήλιος ήταν ένα θέμα, αν και ο αέρας όταν κινείσαι με ταχύτητα, σε δροσίζει αρκετά». Από την άλλη πλευρά τον εντυπωσίασε θετικά η συμπεριφορά πολλών κατοίκων που συνάντησε από τις περιοχές που διερχόταν όπως μας λέει και ο ίδιος: «Περνούσα από χωριά με ελάχιστους κατοίκους και από κωμοπόλεις, πολλοί έδειξαν ενδιαφέρον και για το εγχείρημα, αλλά και για τον άθλημα. Είναι σίγουρο πάντως ότι η ανθρωπιά και η φιλοξενία δεν έχει χαθεί από αυτήν την χώρα, αντίθετα με ότι πολλοί πιστεύουν».
Αν κάτι πραγματικά αποδεικνύει το εγχείρημα, είναι ότι αν υπάρχει θέληση, λίγο διαφορετικός τρόπος σκέψης και αθλητικό πνεύμα, μπορείς όχι μόνο να καταφέρεις αυτό που φαντάζει δύσκολο ίσως και ακατόρθωτο αλλά ταυτόχρονα μπορείς να εξερευνήσεις νέα μέρη ή να τα δεις ξανά κάτω από ένα νέο πρίσμα. Αν θέλετε να μάθετε περισσότερα για τα Inline Skates και να δραστηριοποιηθείτε στο άθλημα, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την ομάδα της ILSA (In Line Skating Academy – www.ilsa.gr) που ο κύριος Παπαρρηγόπουλος με τους φίλους του κάνουν συναντήσεις και free style περιηγήσεις με Inline skates.
http://www.freebiker.gr/