tromaktiko: Εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία εξετάζει η ΕΕ

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από τη Συρία εξετάζει η ΕΕ



Νέες πιέσεις ασκεί η διεθνής κοινότητα στον πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ. Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σχεδιάζουν την επιβολή εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαίου από...
τη Συρία -ενδεχομένως και την επόμενη εβδομάδα-, ενώ η Γαλλία ζητά από τον ΟΗΕ να υιοθετήσει νέες κυρώσεις. Την ίδια ώρα οι συλλήψεις και οι νεκροί στη χώρα αυξάνονται...

Σύμφωνα με Ευρωπαίο διπλωμάτη που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του, οι κυβερνήσεις των 27 κρατών-μελών της ΕΕ συμφώνησαν την Παρασκευή να μελετήσουν νέες κυρώσεις κατά του καθεστώτος του Μπασάρ Αλ-Άσαντ.

Τη Δευτέρα διεξήχθη στις Βρυξέλλες γύρος συνομιλιών για το θέμα, όπου δεν εκφράστηκαν αντιρρήσεις από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις, δήλωσε ο διπλωμάτης στο πρακτορείο Reuters.

«Ολόκληρη η διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας, εάν όλα πάνε βάσει σχεδίου», πρόσθεσε ο διπλωμάτης.

Άλλος Ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι η ΕΕ επεξεργάζεται την πρόταση να επιβληθεί εμπάργκο στις εισαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων της χώρας και τόνισε οι συζητήσεις βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο. Ωστόσο, πρόσθεσε ότι η σχετική απόφαση δεν έχει ληφθεί ακόμα.

Οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει την περασμένη εβδομάδα ότι επέβαλαν νέες κυρώσεις στη Συρία, περιλαμβανομένης της απαγόρευσης της εισαγωγής συριακού πετρελαίου -κίνηση με κυρίως συμβολικό χαρακτήρα, αφού οι Αμερικανοί δεν αγοράζουν καύσιμα από τη χώρα.

Επιπλέον, κυρώσεις επιβάλλονται σε πέντε Σύρους στρατηγούς, τους Ραφίκ Σαχάντα, Τζάμι Τζάμι, Νάουφουλ αλ Χουσέιν, Μοχάμεντ Ζαμρίνι και Γασάν Χαλίλ, στις κυριότερες υπηρεσίες πληροφοριών της Συρίας, πολιτικές και στρατιωτικές, καθώς και στην επίλεκτη ιρανική μονάδα Αλ Κουντς του Ιράν για συμβολή στην καταστολή στη Συρία, σύμφωνα με απόφαση που δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η Γαλλία καλεί τον ΟΗΕ να λάβει επιπλέον κυρώσεις κατά της Συρίας και να ασκήσει πιέσεις για τη «μετάβαση της χώρας στη δημοκρατία».

Σύμφωνα με την κυβερνητική εκπρόσωπο, Βαλερί Πεκρές: «στο ζήτημα της Συρίας, η Γαλλία επαναλαμβάνει την επιθυμία της για αυστηρότερες κυρώσεις».

«Θέλουμε να δούμε να ασκούνται μεγαλύτερες πιέσεις από τα Ηνωμένα Έθνη, από τη διεθνή κοινότητα, προς τη Συρία για τη δημοκρατική μετάβασή της».

Ο Γάλλος πρόεδρος, Νικολά Σαρκοζί, ενδέχεται να συζητήσει το θέμα κατά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κίνας, Χου Τζιντάο, στο Πεκίνο την Πέμπτη.

Η Ευρώπη αγοράζει το 95% του πετρελαίου που εξάγει η Συρία. Η γαλλική Total, η παραγωγή της οποίας στη χώρα συνεχίζεται κανονικά παρά τη βία, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου στην αραβική χώρα, μετά την αγγλοολανδική Shell.

Παράλληλα, την Τρίτη ευρωπαϊκές χώρες παρουσίασαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ένα σχέδιο απόφασης το οποίο προβλέπει την επιβολή νέων κυρώσεων στη Συρία και ειδικά στον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, σύμφωνα με διπλωμάτες.

Νεκροί και συλλήψεις

Ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από βασανιστήρια στη δυτική Συρία, ενώ πάνω από 150 συνελήφθησαν τις τελευταίες 24 ώρες στη Χαράστα, κοντά στην Δαμασκό, ανακοίνωσε την Τετάρτη το Συριακό Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πρόκειται για έναν 28χρονο άνδρα, ο οποίος είχε συλληφθεί πριν από μία εβδομάδα στη Χαν Σεχούν, στο δυτικό τμήμα της χώρας, και ο οποίος πέθανε από βασανιστήρια, σύμφωνα με τη μη κυβερνητική οργάνωση.

Οι δυνάμεις του στρατού και των υπηρεσιών ασφαλείας πραγματοποιούν επιχειρήσεις στη Χαράστα και συνέλαβαν 120 άτομα την Τρίτη και 37 το πρωί της Τετάρτης.

Η βιομηχανική αυτή πόλη, που βρίσκεται 10 χλμ. βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, αποτελεί θέατρο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων από το ξέσπασμα των κινητοποιήσεων στα μέσα Μαρτίου.

Ο ΟΗΕ έχει ανακοινώσει ότι τουλάχιστον 2.200 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη των αντικαθεστωτικών διαδηλώσεων τον Μάρτιο.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!