tromaktiko: Τα Βλέμματα στη Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζι - Το Χρονικό των τελευταίων συναντήσεων...

Τρίτη 16 Αυγούστου 2011

Τα Βλέμματα στη Συνάντηση Μέρκελ - Σαρκοζι - Το Χρονικό των τελευταίων συναντήσεων...



Με πολύ μεγάλη αγωνία αναμένεται η σημερινή συνάντηση μεταξύ της Καγκελαρίου της Γερμανίας, Α. Μέρκελ με τον Νικολά Σαρκοζί...με τις αγορές να περιμένουν απαντήσεις για την κρίση χρέους που βιώνει η Ε.Ε. Θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε αναζήτηση μιας νέας ιδρυτικής συνθήκης στη βάση δημοσιονομικής πειθαρχίας των μελών της, ελέγχου και αποτελεσματικών παρεμβάσεων σε καταστάσεις ανάγκης.

Επίσημα βέβαια στη συνάντηση Μέρκελ-Σαρκοζί θα γίνουν προτάσεις για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης. «Η δημοσιονομική κρίση θα αναγκάσει την Ευρώπη να προωθήσει την οικονομική διακυβέρνηση για να μην τιναχθεί στον αέρα. Και οι δύο ηγέτες συναντώνται για να χαράξουν αυτόν το δρόμο» έγραφε τις προάλλες η γαλλική εφημερίδα Le Monde.

Επίσης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, από αύριο αναμένεται να αρχίσουν και οι πρώτες συζητήσεις για την πιθανότητα δημιουργίας ευρωπαϊκού υπουργείου οικονομικών, κατά τους επόμενους μήνες, κάτι το οποίο θα φέρνει πιο κοντά στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και φυσικά θα ανοίξει το δρόμο για την έκδοση ευρωομόλογου, το οποίο αν και επίσημα δε βρίσκεται στην ατζέντα των συζητήσεων, εντούτοις είναι σίγουρο ότι θα συζητηθεί.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με χθεσινές δηλώσεις του εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, η έκδοση ευρωομολόγου δε βρίσκεται στην ατζέντα των προς συζήτηση θεμάτων της συνάντησης Μέρκελ - Σαρκοζί. Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης δήλωσε πως “Η γερμανική κυβέρνηση έχει επαναλάβει ότι δε θεωρεί πως τα Ευρωομόλογα έχουν κάποιο νόημα και γι' αυτό δε θα συζητηθεί το θέμα κατά την αυριανή συνάντηση”.Να σημειωθεί ότι ανάλογη δήλωση έκανε και το Παρίσι, τονίζοντας πως δε θα συμπεριλαμβάνεται στην αυριανή ατζέντα των συνομιλιών το θέμα της έκδοσης ευρωομολόγου.

Το Χρονικό τελευταίων των τελευταίων συναντήσεων

Ιούνιος 2011 Βερολίνο:
Μέρκελ και Σαρκοζί συμβιβάζουν τις διαφορές τους για τον τρόπο αντιμετώπισης της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Συμφωνούν στη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών στο 2ο πακέτο διάσωσης και ζητούν από τους εταίρους της ευρωζώνης ταχύτητες αποφάσεις στην έκτακτη σύνοδο κορυφής (του Ιουλίου).

Δεκέμβριος 2010, Φράιμπουργκ:
Μέρκελ και Σαρκοζί απορρίπτουν προτάσεις για έκδοση ευρωομολόγων με την αιτιολογία ότι θα αφαιρούσε από τις χώρες με δημοσιονομικά ελλείμματα την πρόκληση και τη πίεση για οικονομικές μεταρρυθμίσεις.

Οκτώβριος 2010, Ντοβίλ:
Εν όψει επικείμενης και εξαιρετικά σημαντικής συνόδου κορυφής οι δύο ηγέτες ζητούν την μεταρρύθμιση των συνθηκών της Ε.Ε. Χώρες με ελλείμματα και χρέη που παραβιάζουν το Σύμφωνο Σταθερότητα θα πρέπει να τους αφαιρείται το δικαίωμα ψήφου. Η Μέρκελ κάνει πίσω στο αίτημά της για αυτόματη επιβολή ποινών στις χώρες αυτές. Το σχέδιο των δύο ηγετών προκαλεί δυσαρέσκεια στην Ε.Ε., αλλά τελικά ανοίγει τον δρόμο για συμβιβαστική λύση.

Ιούνιος 2010, Βερολίνο
Οι δύο ηγέτες κάνουν λόγο για μια ευρωπαϊκή οικονομική διακυβέρνηση των 27. Παράλληλα, «σε περίπτωση ανάγκης», την δυνατότητα σύγκλισης εκτάκτων συνόδων σε επίπεδο 16 (τότε) κρατών της ευρωζώνης.
www.greekfinanceforum.com
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!