tromaktiko: Ξεχάστε το ευρωομόλογο λέει η Γερμανία

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Ξεχάστε το ευρωομόλογο λέει η Γερμανία



Την ώρα που ο ευρωπαϊκός νότος «βράζει» από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και οι χώρες του πέφτουν η μία μετά την άλλη ...στην όχι και τόσο ευχάριστη αγκαλιά του Μηχανισμού στήριξης, ο βορράς, και κυρίως η Γερμανία εξακολουθεί να επιμένει στη δική της λογική. Έτσι, αν και πληθαίνουν ολοένα οι φωνές που ζητούν ξεκάθαρη και οριστική επίλυση της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης και τάσσονται ευθέως υπέρ της έκδοσης ευρωομολόγου, η Γερμανία λέει ξεκάθαρα «όχι» σε μία τέτοια προοπτική.

«Αποκλείω αυτά τα ευρωομόλογα όσο τα κράτη μέλη ακολουθούν τη δική τους δημοσιονομική πολιτική», τονίζει χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στο εβδομαδιαίο περιοδικό Spiegel που θα κυκλοφορήσει τη Δευτέρα, κόβοντας ευθέως τις όποιες προσδοκίες έχουν δημιουργηθεί από την επικείμενη συνάντηση Μέρκελ – Σαρκοζί στο Παρίσι. Το Σάββατο πάντως, την έκδοση ευρωομολόγου ζήτησε, εκτός από την Ελλάδα, και ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών, Τζούλιο Τρεμόντι, επισημαίνοντας ότι «αν τα ευρωομόλογα είχαν ήδη γίνει πραγματικότητα, θα είχαν εγγυηθεί τη σταθερότητα των χρηματιστηρίων».
Την ίδια ώρα στην Αθήνα, όλα είναι στον αέρα για την καταβολή της έκτης δόσης του δανείου της τρόικας, καθώς το δεύτερο πακέτο στήριξης δεν έχει εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, ενώ πολλές από τις χώρες – δανειστές, δανείζονται πλέον με μεγαλύτερο επιτόκιο, λόγω της παρατεταμένης κρίσης.

Πρώτες και κύριες, η Ιταλία και η Ισπανία, οι οποίες συμμετέχουν με μεγάλα ποσά τόσο στο πρώτο δάνειο των 110 δισ. και πλέον δυσκολεύονται να συνεχίσουν την καταβολή.

Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα ανέβαλε για τις 29 Αυγούστου την επίσκεψη του κλιμακίου της στην Αθήνα, ενώ στελέχη του υπουργείου Οικονομικών αναφέρουν πλέον ότι η ημερομηνία εκταμίευσης που έχει ανακοινωθεί για τις 15 Σεπτεμβρίου είναι ενδεικτική και όχι δεσμευτική.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!