tromaktiko: Ωφελεί η σοκολάτα την καρδιά;

Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Ωφελεί η σοκολάτα την καρδιά;



Η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να είναι ωφέλιμη για την καρδιά αλλά οι καρδιολόγοι δεν δίνουν την άδεια να ενδώσετε.
Νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Καρδιολόγων υπέδειξε ότι η κατανάλωση σοκολάτας ενδεχομένως μπορεί να σχετίζεται με μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρδιοπάθειας κατά το ένα τρίτο.
Δεν είναι σαφής η αιτία που θα μπορούσε να υπάρχει σχέση.
Έρευνες που δημοσιεύτηκαν τα τελευταία χρόνια έδειξαν δυνητικό όφελος για την υγεία από την κατανάλωση σοκολάτας. Η σκούρα σοκολάτα ιδιαίτερα, περιέχει φλαβονοειδή, ουσίες που θεωρείται ότι ωφελούν το κυκλοφορικό σύστημα.
Ο Oscar Franco, από το Πανεπιστήμιο του Cambridge, εξέτασε αποτελέσματα 7 ερευνών που αφορούσαν 100.000 ανθρώπους.
Πέντε από τις έρευνες έδειξαν ωφέλιμη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και του καρδιαγγειακού κινδύνου, ενώ 2 δεν έδειξαν.
Γενικά, τα ευρήματα έδειξαν ότι τα υψηλότερα επίπεδα κατανάλωσης σοκολάτας σχετίζονταν με 37% μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και 29% του εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τα χαμηλότερα επίπεδα.
Ο Franco δήλωσε ότι υπήρχαν περιορισμοί στην ανάλυση, που δεν διαχώριζε τη σκούρα από τη σοκολάτα γάλακτος και χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να διαπιστωθεί αν η σοκολάτα οδηγεί σε καλύτερη εικόνα υγείας ή οφείλεται σε άλλον παράγοντα.
Η Victoria Taylor, της Βρετανικής Ένωσης Καρδιολόγων, δήλωσε οτι ενδείξεις υποδεικνύουν ότι η σοκολάτα μπορεί ενδεχομένως να έχει ορισμένα οφέλη για την καρδιά αλλά πρέπει να διαπιστωθεί η ακριβής αιτία. Πρόσθεσε, ότι αν κάποιος θέλει να μειώσει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας υπάρχουν καλύτεροι τρόποι από το να επιλέξει ένα κουτί σοκολατάκια.
Ο Franco, του οποίου τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού ‘British Medical Journal’, δήλωσε ότι αν και φαίνεται πως η σοκολάτα έχει οφέλη για την καρδιά, αυτά θα μπορούσαν να υπερκεραστούν εύκολα από την ανθυγιεινή φύση πολλών ειδών ζαχαροπλαστικής.
Τα υψηλά επίπεδα σακχάρων και λιπαρών που περιέχει η σοκολάτα εμπορίου θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη, ενώ πρωτοβουλίες για τη μείωση τους θα επιτρέψουν πιθανόν μια βελτιωμένη έκθεση στην ωφέλιμη επίδραση της σοκολάτας, σημειώνει η ερευνητική ομάδα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!