tromaktiko: Βενιζέλος: Κανονικά η επόμενη δόση του δανείου

Τετάρτη 24 Αυγούστου 2011

Βενιζέλος: Κανονικά η επόμενη δόση του δανείου



Το θέμα της αύξησης του ΦΠΑ στην εστίαση είναι ένα από τα πρώτα θέματα που πρέπει να συζητηθούν κατά το διάλογο για το νέο φορολογικό σύστημα, δήλωσε ο...
 υπουργός Οικονομικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευ. Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που ακολούθησε της συνάντησής του με τους παραγωγικούς φορείς. Ο υπουργός διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί ομαλά η επόμενη δόση του δανείου, ενώ για την ύφεση επανέλαβε ότι θα κινηθεί σε επίπεδα άνω του 4,5%.

Πιο αναλυτικά:

Οι δανειακές ανάγκες του Σεπτεμβρίου θα καλυφθούν κανονικά και η εκταμίευση της 6ης δόσης δεν επηρεάζεται από τις εξελίξεις γύρω από το νέο δάνειο, ανέφερε χθες ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

Στόχος της κυβέρνησης είναι να ανακοπεί η ύφεση, η οποία φέτος θα κινηθεί άνω του 4,5% και να αλλάξει το κλίμα για την ελληνική οικονομία. Δεν υιοθετώ πάντως προβλέψεις για ύφεση 5,3%, είπε ο κ. Βενιζέλος.

Με δεδομένη την άφιξη της τρόικας ο υπουργός είπε ότι θα γίνει συζήτηση και όχι διαπραγμάτευση σε ό,τι αφορά την επίπτωση της βαθύτερης ύφεσης στους στόχους του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου.

Ο κ. Βενιζέλος παραλλήλισε το Εθνικό Φορολογικό Σύστημα με ένα νέο καθρέφτη που χρειάζεται η χώρα για να ξαναγνωριστεί με τον εαυτό της. «Είναι η τελευταία ευκαιρία που έχουμε να ξαναγνωριστούμε μεταξύ μας ως οικονομία, ως αγορά, ως κοινωνία, ως κράτος και ως προς τις σχέσεις κράτους και οικονομίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για τα αντικειμενικά κριτήρια, ο κ. Βενιζέλος απέρριψε το ενδεχόμενο επαναφοράς του παλαιού συστήματος και αναφέρθηκε σε συνδυαστικά κριτήρια αλγοριθμικού χαρακτήρα ώστε να αποκαλύπτεται το πραγματικό εισόδημα. «Υπάρχει πλούτος πληροφοριών» ανέφερε χαρακτηριστικά, φέρνοντας ως παράδειγμα την άρση του τραπεζικού απορρήτου.

Ερωτηθείς για το σύστημα των αποδείξεων είπε ότι η αλλαγή στο ζήτημα των αποδείξεων έχει ήδη γίνει. Εχει ψηφιστεί στον εφαρμοστικό νόμο, άρα ισχύει άλλο καθεστώς από το 2012, ένα καθεστώς πολύ πιο λογικό, πολύ πιο απλό και πολύ πιο ισορροπημένο. Δεν υπάρχει λοιπόν τίποτα καινούργιο και δε θα υπάρξει σε σχέση με τις αποδείξεις. Το ζήτημα έχει ρυθμιστεί πλήρως, τόνισε.

Διασφαλισμένη η ρευστότητα των τραπεζών

Διαβεβαίωσε ότι η ρευστότητα των τραπεζών είναι διασφαλισμένη, ενώ για την υπόθεση της ανταλλαγής ομολόγων είπε ότι βρίσκεται σε «προχωρημένο στάδιο» και θα ολοκληρωθεί έως το τέλος του Οκτωβρίου.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι η εφαρμογή των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της 21ης Ιουλίου θα αλλάξει τα δεδομένα προς όφελος της ελληνικής οικονομίας και κατ? επέκταση της οικονομικής κατάστασης των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, ενώ αναφερόμενος στις δεσμεύσεις της χώρας μας όσον αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές είπε ότι θα γίνουν κανονικά χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το πολιτικό κόστος. Πρέπει, μέσα σε ένα περιβάλλον διεθνούς κρίσης που βρίσκεται σε παροξυσμό, να είμαστε σοβαροί, ενωμένοι και υπεύθυνοι, ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, κάνοντας λόγο για εθνική και συλλογική προσπάθεια.

Αναφερόμενος στη συνάντηση που είχε με εκπροσώπους παραγωγικών φορέων, δήλωσε ικανοποιημένος από την ειλικρίνεια και τον πρακτικό χαρακτήρα του διαλόγου ενώ τόνισε ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες για ένα ριζοσπαστικό παραγωγικό μέτωπο.

Η αύξηση του ΦΠΑ στα είδη εστίασης

Η μετάταξη του ΦΠΑ στον τομέα της εστίασης από 1η Σεπτεμβρίου από 13% στο 23% ισχύει αλλά θα ληφθεί ειδική μέριμνα για τις επιχειρήσεις εξαγωγικού τουρισμού, ενώ επανεξετάζεται και στις δραστηριότητες όπου κυριαρχεί η πώληση τροφίμων, χωρίς αυτή να συνιστά εστίαση είπε εξάλλου ο υπουργός Οικονομικών Ευ.Βενιζέλος.

Τα τουριστικά πακέτα all inclusive και η ημιδιατροφή από τουρίστες του εξωτερικού θα επιβαρύνονται με ΦΠΑ 13% και όχι 23% διευκρίνιζε στέλεχος του υπουργείου. Δεν θα ισχύει όμως το ίδιο για Έλληνα τουρίστα που κλείνει το ίδιο πακέτο από το εσωτερικό, πρόσθεσε.

Για τις λεπτομέρειες το οικονομικό επιτελείο παραπέμπει στην έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου, αλλά η αγορά εκφράζει φόβους για νέο φορολογικό αλαλούμ στον τομέα.

Ειδικότερα, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών σε συνέντευξη Τύπου δήλωσε καταρχάς ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προχωρήσει σε εκλογίκευση των συντελεστών ΦΠΑ στον χώρο της εστίασης εφόσον υπάρξει λύση στο θέμα της είσπραξης και της απόδοσής του.

Ανοίγοντας δε παράθυρο για εξαιρέσεις στην εφαρμογή του νέου αυξημένου ΦΠΑ στην εστίαση και εφαρμογή ΦΠΑ δύο ταχυτήτων είπε ότι: «θα ληφθεί ειδική μέριμνα για το ενιαίο πακέτο εξαγωγικού τουρισμού. Η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση δεν θα θίξει τη φορολογική επιβάρυνση του ενιαίου πακέτου των τουριστικών επιχειρήσεων που λειτουργούν προς το εξωτερικό, λειτουργούν δηλαδή εξαγωγικά. Δεν θα επιβαρυνθεί το πακέτο αυτό, ώστε να παραμείνει ανταγωνιστικό το ελληνικό τουριστικό προϊόν που έχει τεράστια σημασία για την οικονομία, για τη φορολογία, για την απασχόληση. Στο all inclusive, με την έννοια που έχει αυτό στην τουριστική αγορά, γιατί υπάρχουν διάφορες κατηγορίες all inclusive».

Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Ο Συνασπισμός, σχολιάζοντας τη συνέντευξη Τύπου του υπουργού Οικονομικών, σχολίασε: «Η κυβέρνηση, κάτω από το βάρος της καθολικής αποτυχίας της πολιτικής της, απεργάζεται νέους τρόπους αφαίμαξης των εργαζομένων και των οικονομικά ασθενέστερων στρωμάτων.

Την ίδια στιγμή αδιαφορεί για την ανεργία που καλπάζει, ενώ η οικονομική ολιγαρχία απολαμβάνει της ασυλίας που της προσφέρεται».

«Η φορολογική μεταρρύθμιση που έχει ανάγκη η χώρα, οι πολίτες και οι επιχειρήσεις πρέπει να είναι δίκαιη, να προστατεύει τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα και να μην τροφοδοτεί την ύφεση και την ασφυξία της αγοράς», σχολιάζει η Δημοκρατική Αριστερά σε ανακοίνωσή της.

Η Δημοκρατική Συμμαχία καλεί την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ότι για να αντιμετωπίσει τα διογκούμενα ελλείμματα, πρέπει να εφαρμόσει ουσιαστικά μέτρα καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και να μειώσει δραστικά τις κρατικές δαπάνες

digitalcrete.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!