tromaktiko: Τρισέ: Ίσως επιβραδυνθούν οι αγορές ομολόγων

Παρασκευή 5 Αυγούστου 2011

Τρισέ: Ίσως επιβραδυνθούν οι αγορές ομολόγων



Διευρύνει τις απώλειες του το ευρώ κοντά στο 1%, έναντι του δολαρίου και του ελβετικού φράγκου, με φόντο τις δηλώσεις του επικεφαλής της ΕΚΤ...
Jean-Claude Trichet που πυροδότησαν ανησυχίες πως οι προσπάθειες αγοράς ομολογιών από την Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να επιβραδυνθούν.

Μόλις χθες η Κεντρική Τράπεζα της Ελβετίας παρενέβη με στόχο την συγκράτηση του πιο ασφαλούς ελβετικού φράγκου, που σημείωνε ρεκόρ τις τελευταίες εβδομάδες με φόντο τις ανησυχίες για την αμερικανική και ευρωπαϊκή κρίση χρέους. Οι επενδυτές αναζητούν και σήμερα καταφύγια σε λιγότερο επικίνδυνα νομίσματα.
Στο πλαίσιο της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου που ακολουθεί μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ, ο Trichet έσπευσε να διευκρινίσει πως το πρόγραμμα αγοράς ομολογιών δεν είναι ανενεργό.
Το ενδιαφέρον κέντρισε επίσης σήμερα η παρέμβαση της Τράπεζας της Ιαπωνίας στην αγορά συναλλάγματος, καθώς υποχρέωσε το ιαπωνικό γεν σε σημαντικές απώλειες έναντι των βασικών ανταγωνιστών του. Η παρέμβαση, το μέγεθος της οποίας δεν έγινε γνωστό, ακολουθεί μια μέρα μετά αφότου η τράπεζα της Ελβετίας προσπάθησε να συγκρατήσει την άνοδο του φράγκου.
Σε ανακοίνωσή της, η BoJ αναφέρει ότι η κίνηση του υπουργείου «θα συνεισφέρει στην δημιουργία σταθερών τιμών στην αγορά». Εξάλλου, η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας διέκοψε τη διήμερη συνεδρίασή της και ανακοίνωσε εκτάκτως σήμερα (αντί για αύριο που ήταν προγραμματισμένο), ότι διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο 0%.
"Η απόφαση της ιαπωνικής κυβέρνησης να πουλήσει γεν στις ξένες αγορές συναλλάγματος δίνει ΄ανάσα΄ στον ευαίσθητο στις μεταβολές του νομίσματος μεταποιητικό κλάδο της χώρας. Ωστόσο, ο αντίκτυπος αυτής της κίνησης στην οικονομίας, ενδέχεται να είναι περιορισμένος", αναφέρει η Wall Street Journal.
Αναλυτικά, στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ υποχωρεί 1,15% έναντι του δολαρίου στα 1,4159 δολάρια, ενώ κερδίζει 1,45% έναντι του γεν στα 111,98 γεν. Έναντι του ελβετικού φράγκου, το ευρώ υποχωρεί 0,96% στα 1,0928 φράγκα.
Στην ισοτιμία δολαρίου/γεν, το αμερικανικό νόμισμα κερδίζει 2,67% στα 79,12 γεν, ενώ έναντι της στερλίνας υποχωρεί 0,56% στα 1,6333 δολάρια.
Το γεν χάνει επίσης 2,44% σε σχέση με το ελβετικό φράγκο, στα 102,48 γεν.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!