tromaktiko: Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών σε σχολεία άλλων νομών...Πότε;

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

Αποσπάσεις Εκπαιδευτικών σε σχολεία άλλων νομών...Πότε;



Κάθε χρόνο γίνονται αποσπάσεις εκπαιδευτικών από νομό σε νομό σε σχολεία (δεν μιλάμε για γραφεία) με σκοπό την εξυπηρέτηση...των ίδιων αλλά και του εκπαιδευτικού συστήματος (συνήθως μετακινούνται υπεράριθμοι από ενα νομό σε λειτουργικά κενά σε έναν άλλο).

Φέτος σωστά αποφασίστηκε αυτές οι αποσπάσεις να γίνουν με μόρια και μετά τους (ελάχιστους) διορισμούς. Επειδή όμως οι διορισμοί άργησαν προβλέπεται να αργήσουν και οι αποσπάσεις. Πέρυσι η πρώτη τουλάχιστον φάση είχε ανακοινωθεί τέλη Ιουλίου και οι αποσπασμένοι εκπαιδευτικοί είχαν αρκετό χρόνο να κάνουν τον οικογενειακό προγραμματισμό τους (να νοικιάσουν σπίτι, να εγγράψουν παιδιά σε σχολεία των περιοχών που πήραν απόσπαση κτλ). Φέτος έχουμε φτάσει στο παρά 5 και οι αποσπάσεις δεν εχουν βγει. Υπάρχουν πολλοί εκπαιδευτικοί που έχουν "κρατήσει" σπίτια στις περιοχές είχαν πέρυσι απόσπαση και που ελπίζουν να πάρουν και φέτος. Τωρα δεν ξέρουν τι θα κάνουν.. Αν οι αποσπάσεις βγουν τέλος Αυγούστου (29-30) δεν θα έχουν ουτε μια μέρα να μετακομίσουν το σπίτι τους (διακοπή ΔΕΗ, ΟΤΕ, μεταφορά οικοσκευής κτλ) και να προλάβουν να πάνε στην νέα τους θέση. Εφόσον πρέπει να εμφανιστούν στις 1 Σεπτεμβρίου στα σχολεία της οργανικής τους αυτό θέλει λιγο χρόνο, για νησιά πρέπει να κλείσουν εισιτήρια σε καράβια, να πάρουν αεροπλάνα κτλ. Πότε θα το κάνουν αυτό αν μέχρι τις 29 Αυγούστου δεν ξέρουν που θα είναι;

Πέρυσι ή τρίτη φάση αποσπάσεων που ανακοινώθηκε 31 Αυγούστου βρήκε εκπαιδευτικούς πάνω στο "καράβι" να πρέπει να γυρίσουν πχ από την Ικαρία πίσω στην Δράμα ή στα Γιάννενα. Ας μην γίνει και φέτος και μάλιστα για το σύνολο των εκπαιδευτικών. Αν φέτος ακόμα χειρότερα οι αποσπάσεις βγούνε "αρχές" Σεπτέμβρη η κατάσταση θα είναι ακόμα πιο τραγική. Εκπαιδευτικοί θα ξενοικιάσουν σπίτια που έχουν στην περιοχή που είχαν πέρυσι απόσπαση θα πάνε άρον άρον στις οργανικές τους και μετά αν ξαναπάρουν απόσπαση (2-3 Σεπτέμβρη) θα πρέπει να ξαναγυρίσουν πίσω από εκεί που έφυγαν και να ξαναβρούν σπίτι (και μάλλον όχι το ίδιο που άφησαν). Αν σκεφτεί κανείς τα ναύλα μόνο (βενζίνες, διόδια, ακτοπλοϊκά κτλ) είναι τεράστια ταλαιπωρία και χρηματικό έξοδο. Να μην αναφέρουμε ασφαλώς τα "οικογενειακά" δράματα που ο σύζυγος δεν ξέρει που θα είναι η γυναίκα του και τα παιδιά τους σε πιο σχολείο θα εγγραφούν.

Ας κάνουν μια φιλότιμη προσπάθεια οι εργαζόμενοι στο Υπουργείο Παιδείας να βγάλουν αυτές τις αποσπάσεις το δυνατόν πιο γρήγορα (έστω έως την Παρασκευή 26 Αυγούστου, βαριά έως Δευτέρα 29). Επειδή και εκείνοι είναι συνάδελφοι ας νιώσουν λίγο την αγωνία μας και ας κάνουν "το κάτι παραπάνω" να βγουν "έγκαιρα" οι αποσπάσεις (οσο έγκαιρα μπορεί να λέγεται το τέλος Αυγούστου).

Πάρουμε δεν πάρουμε απόσπαση είναι ηθικό και σωστό να το γνωρίζουμε από τώρα. Να έχουμε τουλάχιστον ελάχιστες μέρες να ετοιμαστούμε (οικοσκευή, μετακομίσεις) και να αποχαιρετίσουμε (ή όχι) την οικογένειά μας (συζύγους, τέκνα και γονείς).
Ένας Εκπαιδευτικός σε αγωνία..

Αναγνώστης
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!