tromaktiko: Η αμετροέπεια του αρχιεπισκόπου Αμερικής και το ιερατικό Ιωβηλαιο του οικουμενικού Πατριάρχη

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Η αμετροέπεια του αρχιεπισκόπου Αμερικής και το ιερατικό Ιωβηλαιο του οικουμενικού Πατριάρχη



του Παναγιώτη Τελεβάντου

Οταν πηγαίνεις να ευχηθείς σε κάποιο - και μάλιστα στον Οικουμενικό Πατριάρχη - δεν είναι πράξη ευγενείας και δείγμα...
καλής ανατροφής, αξιοπρέπειας και φιλότιμου να πας για να τον ψέξεις.

Δεν αναμέναμε επομένως τον εκ φύσεως και καλλιεργείας όντως ευγενή Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο να πάει στην Κωνσταντινούπολη και να ασκήσει κριτική στον Παναγιότατο με την ευκαιρία του ιωβηλαίου του στην ιερωσύνη.

Από την άλλη όμως αξίζει ο Σεβασμιότατος Αμερικής να διερωτηθεί: Αυτή η αμετροέπεια που μετέρχεται πείθει ή μήπως ο κόσμος μειδιά για το μέγεθος της υπερβολής;

ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΠΟΥ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΣ

Δεν έχτισε κατά τη διάρκεια της εικοσαετούς πατριαρχίας του με ξύλα, χόρτα και καλάμι, ο Παναγιότατος κ. Βαρθολομαίος, αλλά με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους, είπε ο Σεβασμιότατος Αρχιεπίσκοπος Αμερικής.

Και πού τα βρήκε όλα αυτά τα πολύτιμα μεταλλεύματα, Σεβασμιότατε Αμερικής, για να χτίσει ο Παναγιότατος; Στο φτωχικό Φανάρι ζει και μόλις που κατορθώνει να επιβιώνει από την αγάπη του Ελληνικού λαού και τα αντίδωρα της ευγνωμοσύνης του ανά την οικουμένη ποιμνίου του.

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΥ ΣΤΗΝ ΙΜΒΡΟ

Ο ίδιος ο Παναγιότατος άλλωστε το επιβεβαίωσε με το λόγο του στη γενέτειρά του Ιμβρο μόλις χθες όπου απαρίθμησε τα τρόπαια της πατριαρχίας του “ως Συνάξεις των Προκαθημένων των Ορθοδόξων Εκκλησιών, Συνάξεις των Ιεραρχών του Πατριαρχείου μας, παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στο Συμβούλιο της Ευρώπης, στην UNESCO, στον Λευκό Οίκο και το Αμερικανικό Κογκρέσσο και στα Κοινοβούλια άλλων χωρών, προαγωγή και καλλιέργεια της οικολογικής ευαισθησίας σε παγκόσμια κλίμακα, προώθηση του οικουμενικού μεταξύ των χριστιανών αλλά και του διαθρησκειακού διαλόγου”.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΑΦΟΡΑ ΣΤΑ ΟΝΤΩΣ ΕΠΙΤΕΥΓΜΑΤΑ

Ακούσατε κάποια αναφορά στην λίαν ελπιδοφόρα επάνδρωση του Αγίου Ορους, των μονών στην Αμερική και στις Νέες Χώρες, στην εξάπλωση της ορθοδόξου ιεραποστολής στα πέρατα της οικουμένης και μάλιστα στην Απω Ανατολή, στο ποίμνιο του στην Αμερική και στις άλλες χώρες της διασποράς;

Ανέφερε ότι είναι ο 270ος Πατριάρχης στη μακρά σειρά των Πατριαρχών Κωνσταντινουπόλεως, αλλά ούτε λέξη δεν βρήκε να πει για το πόσοι από τους προκατόχους του είναι Αγιοι της Εκκλησίας. Ούτε μια ελάχιστη αναφορά ότι διαδέχθηκε τον Απόστολο Ανδρέα, τον Ιερό Χρυσόστομο, τον Αγιο Γρηγόριο το Θεολόγο, το Μέγα Φώτιο, τον Αγιο Ταράσιο, τον Αγιο Γερμανό, τον Γρηγόριο Ε΄και τόσους άλλους.

ΠΟΙΟΥΣ ΑΝΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Ο ΠΑΝΑΓΙΟΤΑΤΟΣ
Εξέφρασε πάλιν και πολλάκις την αίδιον ευγνωμοσύνη του προς τους ευεργέτες του Πατριάρχες Αθηναγόρα και Δημήτριο και προς το Γέροντά του Μητροπολίτη Χαλκηδόνος Μελίτωνα (Χατζή).

Ακόμη και για την ευγένεια του Πάπα Παύλου ΣΤ΄ έκανε αναφορά και δεν λησμόνησε να αναφερθεί στην παρουσία του στη Β΄ Βατικάνεια Συνοδο και στο Π.Σ.Ε.. Ακόμη και ο Καντ και ο Καζαντζάκης βρήκαν κάποια θέση στην πατριαρχική ομιλία

Πού είναι αλήθεια τα διαμάντια και ο χρυσός και το ασήμι στην ομιλία, η οποία δυστυχώς αντανακλά την αντίληψη του Παναγιότατου για το ρόλο που διαδραματίζει;

Εμείς με βαθύτατη οδύνη ακούσαμε παράθεση "λίθων, ξύλων και κέραμων ατάκτως ερριμμένα", που ανδρώθηκαν στην φωλιά του συγκρητισμού και στην εξέδρα της εκκοσμίκευσης.

Προς άφατη οδύνη μας ακούσαμε τον απολογισμό ενός μάνατζερ. Οχι τον απολογισμό ενός μάρτυρα Πατριάρχη διαδόχου Αγίων Πατριαρχών, έστω και αν ακούσαμε φυσικά με συγκίνηση τους αγώνες του και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του για να φυλάξει τα σεβάσματα του Γένους και της πίστης μας.

ΜΕΤΕΡΧΕΤΑΙ ΤΗΝ ΑΜΕΤΡΟΠΕΙΑ Ο ΣΕΒ. ΑΜΕΡΙΚΗΣ

Αλλά τέλος πάντων. Ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος έχει για όλους να πει ένα λόγο καλό και μια κουβέντα παραπάνω για όλους. Η χριστιανική καρδία του βλέπει όλους με επιείκέεια. Εδώ βρήκε λόγια αμετροέπειας στο παρελθόν για ηγέτες όπως τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τον αείμνηστο Αρχιεπίσκοπο Ιάκωβο και τον τέως υπουργό εξωτερικών κ. Δρούτσα. Αν είπε και καμιά κουβέντα παραπάνω για τον Πατριάρχη, κατά την εορτή του ιερατικού Ιωβηλαίου του, δεν χάθηκε ο κόσμος αν και δεν πείθει με αυτά που λέγει. Ελπίζουμε να το συνειδητοποιεί.


ΕΥΧΟΜΑΣΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΕΜΠΝΕΥΣΕΙ Η ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΠΑΝΑΓΙΑ ΤΟΥ ΣΟΥΜΕΛΑ

Ας ελπίσουμε ότι η Πατριαρχική ομιλία σήμερα στην Παναγία του Σουμελά θα αναπτερώσει τις ελπίδες μας και θα μας αποκαλύψει ένα άλλο Πατριάρχη, που δεν μας επέτρεψαν να αποκρυπτογραφήσουμε οι πατριαρχικοί λόγοι στην Ιμβρο.


Η Υπεραγία Θεοτόκος, την Κοίμηση της οποίας εορτάζουμε σήμερα, ας φωτίσει τον Πατριάρχη μας να πει τα δέοντα που θα μιλήσουν στην καρδία του ποιμνίου του και ας χαρίσει σε όλους μας, με τις σωστικές πρεσβείες Της προς τον Κύριο, ταπείνωση και μετάνοια.

Παραθέτουμε στη συνέχεια την είδηση που μας έδωσε την αφορμή για τη σύνταξη του πιο πάνω σχολίου.

ΑΜΕΡΙΚΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ: “Ο ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ ΑΝΟΙΞΕ ΔΡΟΜΟΥΣ”

Των Νικολάου Μαγγίνα και Νίκου Παπαχρήστου

Τις θερμότερες ευχές του για μακροημέρευση και συνέχιση του έργου του, με την ευκαιρία της επετείου των 50 χρόνων ιεροσύνης και των 20 χρόνων Πατριαρχίας, έδωσε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Δημήτριος κατά τη διάρκεια της ιδιαίτερης συνάντησης που είχαν την Κυριακή στο Φανάρι.

Προηγουμένως ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος χοροστάτησε στη Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγίου Γεωργίου στο Φανάρι.

Στην ομιλία του τόνισε ότι είναι μεγάλο δώρο για την Ορθοδοξία να έχει στην κορυφή της έναν άνθρωπο σαν τον Πατριάρχη Βαρθολομαίο.

Όπως είπε ο Οικουμενικός Πατριάρχης χαίρει ιδιαίτερης εκτιμήσεως σε όλο τον κόσμο και με τις πρωτοβουλίες του άνοιξε δρόμους με αποτέλεσμα τα 300 εκατομμύρια των Ορθοδόξων να αποκτήσουν πιο δυνατή φωνή και να υπολογίζονται ακόμα περισσότερο.

Άνοιξε δρόμους, συνέχισε ο κ.Δημήτριος, για το διάλογο και τη συνεργασία των λαών, των πολιτισμών και των θρησκειών και σε πολλές περιπτώσεις – στις οποίες απέτυχε η διπλωματία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατάφερε πολλά για την ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.

«Έγινε ο κυριότερος παράγοντας στην προσπάθεια για την προστασία του περιβάλλοντος» πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Δημήτριος.

«Στα 20 χρόνια της Πατριαρχίας του δεν χτίζει με χόρτα, ξύλα και καλάμια αλλά με χρυσό, ασήμι και πολύτιμους λίθους για να αντέχουν τα έργα του στο χρόνο» επισήμανε ο κ. Δημήτριος και ευχαρίστησε τον Θεό που έδωσε αυτό τον Πατριάρχη σε μια ταραγμένη εποχή από την τρομοκρατία, τους πολέμους και τη διαφθορά.

Τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής συνοδεύουν ο βοηθός Επίσκοπος Φασιάνης Αντώνιος και ο Αρχιδιάκονός του κ. Παντελεήμων.
http://panayiotistelevantos.blogspot.com/
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!