tromaktiko: «Θα ελέγξουμε την κατάσταση» διαμηνύει ο Άσαντ και εξαγγέλλει εκλογές

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

«Θα ελέγξουμε την κατάσταση» διαμηνύει ο Άσαντ και εξαγγέλλει εκλογές



Βέβαιος ότι τελικά η κυβέρνηση θα ελέγξει την εξέγερση εναντίον της εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Συρίας, Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος παράλληλα εξήγγειλε...
δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές και πολυκομματικές εκλογές μέχρι τον ερχόμενο Φεβρουάριο.

Όπως παραδέχτηκε σε τηλεοπτική συνέντευξη, η εξέγερση –που επισήμως αποδίδεται σε «ξένα στοιχεία και τρομοκράτες» που θέλουν να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα– έχει γίνει τις τελευταίες εβδομάδες και ημέρες περισσότερο μαχητική. Πάντως, έδειξε σίγουρος ότι τελικά θα τεθεί υπό έλεγχο.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα ασφάλειας, είπε συγκεκριμένα, «μπορεί να φαίνεται επικίνδυνο αλλά είμαστε σε θέση να το ελέγξουμε και δεν ανησυχώ».

Οι δυνάμεις του έχουν κερδίσει έδαφος εναντίον των αντικαθεστωτικών, υποστήριξε ακόμη. Διαβεβαίωσε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δεν κινδυνεύει με κατάρρευση.

Επιπλέον, προειδοποίησε με τις επιπτώσεις μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον της Συρίας λέγοντας ότι θα υπάρξουν επιπτώσεις σε όποια χώρα κινηθεί στρατιωτικά κατά της χώρας του.

Σχετικά με τις δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις τις οποίες είχε υποσχεθεί και για τις οποίες η κυβέρνηση υποστήριξε ότι είναι σε φάση υλοποίησης, ο Άσαντ επανέλαβε ότι θα γίνουν ενώ έδωσε και ένα πρώτο χρονοδιάγραμμα αλλαγών.

Οι βουλευτικές εκλογές θα γίνουν τον Φεβρουάριο του 2012, διευκρίνισε, ενώ πρόσθεσε ότι θα επιτραπεί η σύσταση και άλλων κομμάτων στη χώρα πέρα από το Μπάαθ που κυβερνά για δεκαετίες. Η επιτροπή που θα μελετήσει τις μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να εργαστεί για περίπου έξι μήνες, είπε σχετικά.

Περισσότεροι από 1700 πολίτες και εκατοντάδες άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έχουν σκοτωθεί από τον Μάρτιο όταν ξέσπασε η αντικυβερνητική εξέγερση στη χώρα. Σε αυτό το διάστημα, και ειδικά τις τελευταίες εβδομάδες, ο στρατός έχει επέμβει πολιορκώντας πόλεις όπου είχαν ξεσπάσει ταραχές και δολοφονώντας εκατοντάδες άοπλους πολίτες.

Η τηλεοπτική εμφάνιση του Άσαντ ήταν μόλις η τέταρτη στους πέντε μήνες της εξέγερσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!