οι στρατεύσιμοι, νιώθουν αδικημένοι από τη θητεία που κλήθηκαν να υπηρετήσουν.
1) Σε μια κοινωνία ισότητας των 2 φύλων έχει νομιμοποιηθεί η υποχρεωτική στράτευση μόνο των αντρών. Ενώ οι γυναίκες μπορούν να μπουν στην σχολή ευελπίδων, στη ΣΜΥ ακόμα και ως ΕΠΟΠ από τον νόμο δεν υποχρεούνται να υπηρετήσουν ως κληρωτοί. Γιατί? και αφού δεν μπορούν ως κληρωτοί, γτ μπορούν ως ΕΠΟΠ? Και πώς θα ανταγωνιστώ εγώ επί ίσοις όροις τις γυναίκες συναδέλφους μου στην αγορά? Άλλωστε μην ξεχνάμε σε μερικές χώρες (Ισραήλ) οι γυναίκες υπηρετούν κανονικά, ενώ υπάρχουν πόστα στο στρατό, που άνετα θα μπορούσε να κάνει μια γυναίκα (ιατρείο, μαγειρεία, καθαριότητες κοκ).
2)Ο κληρωτός πληρώνεται με το ευτελές ποσό των 8,62 ευρώ τον μήνα! Και με αυτά πρέπει να καλύψει τα έξοδα της προσωπικής του υγιεινής (ξυριστικά, χαρτί υγείας, σαπούνι, απορρυπαντικό ρούχων.... ακόμα και για να βάλεις πλυντήριο πρέπει να πληρώσεις (γύρω στα 4 ευρώ)). Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι η καθαριότητα είναι υποχρέωση του στρατιώτη και η μη τήρηση αυτής επιβάλλει ποινή. Υποχρέωση που καταντάει καψόνι αφού υπάρχει μια αδικαιολόγητη εμμονή με το ξύρισμα (ακόμα δεν έχω καταλάβει το γιατί). Τώρα θα μου πείτε τα υπόλοιπα είναι κρατήσεις για την εκπαίδευσή του (που δεν κάνει) την διαμονή του (στους θαλάμους πολυτελείας) την τροφή του κοκ αλλά θα αναφερθώ αργότερα σ' αυτά. Η οικονομική επιβάρυνση που υφίσταται η οικογένεια για να υπηρετήσει ο γιος τους την πατρίδα είναι περίπου στα 4000 ευρώ. Σαν να μην έφτανε αυτό, βλέπει να προσφέρει πολλά περισσότερα από τον ΕΠΟΠ που αμοίβεται κανονικά και παίρνει απαλλαγή μετά την υπηρεσία.
3)Τα "βύσματα". Δύσκολο να αναφερθώ σε αυτούς σε μια παράγραφο, θα προσπαθήσω να είμαι όσο πιο σύντομος γίνεται. Άλλος βάζει βύσμα για να πάει στην πόλη του, άλλος για να πάει σε καλή μονάδα, άλλος για να μην κάνει υπηρεσίες και ο κατάλογος δεν έχει τέλος. Είναι κτ για το οποίο θα έπρεπε να ντρέπεται ο ΕΣ και η ελληνική κοινωνία μαζί. Εκπαιδεύει τα νέα παιδιά για μια κοινωνία διαπλοκής, διαφθοράς, πελατών και αναξιοκρατίας που με το χρήμα ή τη γνωριμία μπορείς να καταπατήσεις τα δικαιώματα του άλλου για το δικό σου συμφέρον. Κπ κάνει σεξ με την Τζούλια στο πολεμικό μουσείο και κπ σκοπιά στους -3 C στον Έβρο, κπ υπηρετεί δίπλα στο σπίτι του και κπ απο τα 500χλμ, κπ υπηρετεί 9 μήνες και κπ 3 ώς δήθεν κάτοικος εξωτερικού, κπ κάνει 12ωρες υπηρεσίες και κπ βρίσκεται μονίμως ΕΥ ή σε αναρρωτική ή σε άγραφη τιμητική από τον θείο του διοικητή.
Βύσματα και στα μόνιμα στελέχη, στελέχη που κλέβουν τρόφιμα από τα μαγειρεία και τα μεταπωλούν, στελέχη που τρυπώνουν σε ένα γραφείο και θέλουν να δίνουν και διαταγές, στελέχη που δεν μπορούν να πιάσουν ούτε το 10% των χρόνων στα αθλήματα που απαιτούνται (παχύσαρκοι που δεν τερματίζουν ποτέ) και όμως φαίνονται με ικανότητες ολυμπιονίκη.
αλλά και στο πολιτικό προσωπικό. Δεν θα υπερβάλλω λέγοντας ότι το 100% του πολιτικού προσωπικού βρίσκεται σε αυτή την θέση λόγω γνωριμιών. Προσωπικό που κανείς δεν τολμάει να ακουμπήσει για να μην φάει καμπάνα από τον ανώτερο. Προσωπικό που ποιοτικά και ποσοτικά προσφέρει δυσανάλογα από αυτά που πληρώνεται, ενώ από συμπεριφορά, βασιλικότεροι του βασιλέως.
4) Εκπαίδευση και συμπεριφορά ανωτέρων. Νόμιζα πως μπήκα στο στρατό για να εκπαιδευτώ στον πόλεμο, αλλά έκανα λάθος. Μπήκα για να συντηρήσω ένα πεπαλαιωμένο σύστημα εξοπλισμών και γραφειοκρατίας. Για να κάνω τον υπηρέτη στους ανωτέρους μου (που ούτε το γραφείο τους δεν μπορούν να καθαρίσουν και απαιτούν λες και τους χρωστάς χάρη) και στους συγγενείς τους ( στα θέρετρα των ΚΑΑΥ), Και για να κάνω σκοπιές και περίπολα, όπως έκαναν το '40 πριν ανακαλυφθούν οι κάμερες). Ότι έμαθα για τον πόλεμο, θα μπορούσα να το μάθω σε 1 μήνα το πολύ.
Οι ανώτεροι με εκπαίδευσαν στις υποχρεώσεις μου, αυτό που ξέχασαν όμως ήταν τα δικαιώματά μου. Ένα χάος επικρατεί στο στρατό για το τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Και ρωτάω κτ απλό: σύμφωνα με το άρθρο 78 του ΣΚ20-1 Σε κάθε Μονάδα πρέπει να τηρείται βιβλίο εξετάσεως παραπόνων, όπου αναγράφεται ημερομηνία εγγραφής, το παράπονο και η απόφαση της διοικήσεως. Πόσοι το γνωρίζουν? Πόσες μονάδες έχουν τέτοιο βιβλίο? Από πότε έχει να γραφτεί? και Γιατί? Για ρωτήστε κ Μέραρχε στην επιθεώρηση τους κληρωτούς αν γνωρίζουν την ύπαρξή του.... Απίστευτη μυστικ! οπάθεια στο στρατό για τα δικαιώματά σου ( άδειες, Καταστάσεις επιβίβασης, υπηρεσίες κοκ).
5)Γραφειοκρατεία και αναχρονισμός. Δύσκολα μπορεί κανείς να αλλάξει κτ στο στρατό. Όσο καλές προθέσεις και να έχει είναι εγκλοβισμένος από την γραφειοκρατεία που επικρατεί. Οι περισσότεροι στρατιωτικοί κανονισμοί έχουν να ανανεωθούν από την περίοδο της χούντας.Πχ ας μου πει κπ, για ποιό λόγο χρειάζεται συνοδηγό κάθε όχημα που βγαίνει από το στρατόπεδο? Τα ίδια και ο εξοπλισμός, που στην πλειοψηφία του έχει ηλικία 2 φορές τα χρόνια μου. Εξοπλισμός επικύνδυνος για την ασφάλεια του χειριστή-επιβάτη. Δεν λέω άλλα γτ είναι γνωστά πάνω κάτω και σε περίοδο κρίσης δεν μπορούν να γίνουν και πολλά, μόνο τούτο:
Ανάγκη δε ώσπερ τέχνης αει τα επιγιγνόμενα κρατείν.Θουκυδίδης (455-400 π.Χ)
Είναι νόμος της ανάγκης να υπερισχύουν πάντοτε στον πόλεμο όπως και στις τέχνες τα νεότερα, δηλαδή οι νέες ιδέες, τα νέα όπλα και οι νέες μέθοδοι.
Τί πρέπει να γίνει? μάλλον τα αυτονόητα. Μηχανοργάνωση και ψηφιοποίηση, σωστή επάνδρωση των ταξιαρχιών, δίκαιη κατανομή της δύναμης των οπλιτών και ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις σε όλους. Κατάργηση των μεταθέσεων για τους μόνιμους, ενώ οι κληρωτοί να υπηρετούν το μεγαλύτερο κομμάτι της θητείας τους στον τόπο τους. Στρατολόγηση και των γυναικών σε πόστα που να μπορούν να ανταπεξέλθουν. Κίνητρα και ανταμοιβή σε όσους υπηρετούν, όχι μόνο οικονομικά (μπορεί να είναι με μόρια για εισαγωγή στο πανεπιστήμιο, σε σώματα, στο δημόσιο κοκ), εκπα! ίδευση στα όπλα και όχι στις αγγαρίες.
Αναγνώστης