tromaktiko: Γεννητούρια στο Κατάκολο

Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Γεννητούρια στο Κατάκολο



Μια ευχάριστη έκπληξη περίμενε τα μεσάνυχτα της Πέμπτης του παραθεριστές στην περιοχή Συκιά του Κατακόλου.
Δεκάδες μικρά χελωνάκια καρέτα – καρέτα, άρχισαν να βγαίνουν από τα αυγά τους, αλλά να μην πηγαίνουν προς τη θάλασσα αφού μια κολώνα ηλεκτροφωτισμού στο χωριό τα αποπροσανατόλισε.

Ομάδα εθελοντών της φιλοζωικής ΜΚΟ Rommel, με επικεφαλής τον πρόεδρο Ηρακλή Ματρόζο, ενημερώθηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα και κινητοποιήθηκε άμεσα φτάνοντας στο σημείο.
Εκεί περίμεναν τα μέλη της οικογένειας παραθεριστών, που είχαν δει έκπληκτοι τα χελωνάκια να ξεπηδούν από την άμμο και να έρχονται προς το μέρος τους. Με υπομονή και προσοχή μάζεψαν όσα περισσότερα μπορούσαν και τα οδήγησαν προς την θάλασσα, ώστε να πάρουν το δρόμο τους.

Στον έλεγχο που έγινε από τους εθελοντές, εντοπίστηκαν αρκετά ίχνη στην άμμο, που οδηγούσαν σε δύο σημεία που φαίνεται πως είχαν γεννήσει οι μαμάδες καρέτα – καρέτα. Αυτό συνέβη σύμφωνα με πληροφορίες στις 13 Ιουνίου.

Θετικά εξέπληξε τα μέλη της φιλοζωικής η αντίδραση καταστηματάρχη νυχτερινού κέντρου, που βρίσκεται δίπλα στις φωλιές. Μόλις του ζητήθηκε ευγενικά να χαμηλώσει τα φώτα και τη μουσική, αυτός το έπραξε αμέσως αντιλαμβανόμενος τη σοβαρότητα της κατάστασης. Σε μια εποχή δύσκολη, σίγουρα τέτοιες πράξεις πρέπει να επικροτούνται είπε ο κ. Ματρόζος στο ilialive.gr.

Είναι πάντως απορίας άξιο πως οι χελώνες καρέτα – καρέτα επέλεξαν ένα τόσο κλειστό και πολύβουο σημείο του Κυπαρισσιακού κόλπου για την αναπαραγωγή, δίπλα σε σπίτια και νυχτερινά κέντρα, σε μια παραλία που υπάρχει συχνή προσπέλαση από τα αυτοκίνητα.

Όπως ανέφεραν οι παραθεριστές στο ίδιο σημείο το 2007 είχαν γεννήσει ξανά οι χελώνες και δεν αποκλείεται οι «συντεταγμένες» να τους έμειναν χαραγμένες και να επέστρεψαν πιθανότατα οι ίδιες, στον ίδιο χώρο. Φαίνεται πάντως πως φέτος υπάρχει πολύ μεγάλος αριθμός καρέτα – καρέτα στην περιοχή του Κυπαρισσιακού κόλπου.

ilialive.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!