tromaktiko: Αναταραχή στο παγκόσμιο σύστημα οικονομίας

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αναταραχή στο παγκόσμιο σύστημα οικονομίας



Το “χτύπημα” του S&P στις ΗΠΑ έχει προκαλέσει βαρύτατο πλήγμα στις ισορροπίες των οικονομιών πολλών χωρών...
ενώ η Ευρωζώνη σύρεται πίσω από τις εξελίξεις παρά τις αποφάσεις της πρόσφατης Συνόδου.

Ο νέος μεγάλος στόχος είναι η Ιταλία καθώς σήμερα η ΕΚΤ συσκέπτεται με βασικό θέμα την αγορά ιταλικών ομολόγων.
Τις τελευταίες ώρες έχει αναπτυχθεί μια φημολογία ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θέλει να συγκαλέσει έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στη ΔΕΘ.
Ο πρωθυπουργός το απόγευμα της Κυριακής είχε τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν βαν Ρομπάι κατά την οποία συζητήθηκαν οι εξελίξεις μετά την υποβάθμιση της αμερικανικής οικονομίας.
Ως προς την Ελλάδα, σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, τα συμφωνηθέντα με την τρόικα υλοποιούνται με αργούς ρυθμούς ενώ σε άλλους τομείς (ιδιωτικοποιήσεις, ΔΕΚΟ, εργασιακά, ασφαλιστικό, το ενιαίο μισθολόγιο και η εργασιακή εφεδρεία και το άνοιγμα επαγγελμάτων) υπάρχει σοβαρή καθυστέρηση.
Εν μέσω αυτού του κλίματος η κυβέρνηση πρέπει να πείσει την τρόικα που θα μείνει στην Αθήνα ως το τέλος Αυγούστου, δουλεύοντας πάνω στο πόρισμα για την έκτη δόση, αλλά και για το νέο δάνειο των 109 δισ. ευρώ με συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελευθεροτυπίας, κυβερνητικά στελέχη παραδέχονται ότι εξελίσσεται σε νέα πηγή ανασφάλειας των αγορών, η διαπραγμάτευση για τη συμμετοχή ιδιωτών στο νέο δάνειο - τη στιγμή μάλιστα που η κρίση φαίνεται να μεταδίδεται από την περιφέρεια όλο και πιο κοντά στο κέντρο της Ευρωζώνης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι - αν τα πράγματα φτάσουν σε ανάγκη στήριξης Ιταλίας και Ισπανίας - τα αποθέματα του Μηχανισμού Διάσωσης ανέρχονται σε 440 δισ. ευρώ ενώ ο νέος μηχανισμός ο ESM θα έχει δυνατότητα 500 δισ. ευρώ.
Οι 90 μεγαλύτερες τράπεζες της Ευρώπης διακρατούν ιταλικά ομόλογα αξίας 326 δισ. ευρώ (το αντίστοιχο ποσό για ελληνικά ομόλογα είναι 90 δισ. ευρώ), σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής.
Στο ελληνικό δράμα έρχονται να προστεθούν και οι διαφωνίες εντός του ΔΝΤ καθώς πολλές αναπτυσσόμενες χώρες αντιδρούν για αποδέσμευση νέων κονδυλίων προς την Ευρωζώνη και για την ακρίβεια προς την Ελλάδα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!