tromaktiko: ΗΠΑ και Βρετανία ευθύνονται για το θάνατο Γ.Γ. του ΟΗΕ

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

ΗΠΑ και Βρετανία ευθύνονται για το θάνατο Γ.Γ. του ΟΗΕ



Συνταρακτικές αποκαλύψεις για το ρόλο που διαδραμάτισαν οι «μεγάλες δυνάμεις» στο θάνατο του γ.γ....
του ΟΗΕ Σουηδού, Νταγκ Χάμαρσκολντ, φέρνει στο φως ιδιωτική έρευνα, μισό αιώνα μετά.
Στις 17 Σεπτεμβρίου του 1961, ένα αεροσκάφος μετέφερε το Σουηδό γενικό γραμματέα στη Βόρεια Ροδεσία (νυν Ζάμπια) προκειμένου να μετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Κονγκό και των ανταρτών που, υποστηριζόμενοι από τις «μεγάλες δυνάμεις» δρούσαν στην πλούσια σε κοιτάσματα περιοχή της Κατάνγκα.

ΗΠΑ και Βρετανία, μάλιστα, είχαν εξοργιστεί με την πρωτοβουλία του Χάμαρσκολντ να διατάξει μία -ανεπιτυχή- στρατιωτική επιχείρηση του ΟΗΕ στο πλευρό της κυβέρνησης του Κονγκό και κατά των ανταρτών, που επίσης υποστηρίζονταν από δυτικές εταιρείες εξόρυξης. Περιέργως, το αεροσκάφος κατέπεσε και ο Σουηδός διπλωμάτης σκοτώθηκε λίγες ημέρες πριν από τη βέβαιη επανεκλογή του από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Το μυστήριο του θανάτου του Χάραρσκολντ προσέλκυσε το ενδιαφέρον ενός άλλου Σουηδού, του Γιόραν Μπιόρκνταλ, ο οποίος ξεκίνησε τις έρευνές του πριν από τρία χρόνια. Και σήμερα είναι σε θέση να αμφισβητήσει την επίσημη εκδοχή της Βρετανίας, σύμφωνα με την οποία η πτώση του αεροσκάφους οφείλεται σε λάθος του πιλότου.

Αρχικά, ο Μπιόρκνταλ, μιλώντας με αυτόπτες μάρτυρες, ανακάλυψε ότι η περιοχή είχε αποκλειστεί πολύ πριν από την πτώση του αεροσκάφους ενώ οι κάτοικοι είχαν πάρει διαταγή να φύγουν. Και ως αυτό να μην ήταν αρκετό, αυτόπτες μάρτυρες δήλωσαν επίσης ότι το αεροσκάφος κατερρίφθη έπειτα από επίθεση άλλου, μικρότερου αεροσκάφους. Σύμφωνα με τον Μπιόρκνταλ, αξιωματούχοι της Βρετανίας και της Βόρειας Ροδεσίας καθυστέρησαν επί σκοπού την έρευνα για τον εντοπισμό του αεροσκάφους ενώ όταν εντοπίστηκε η περιοχή εκκενώθηκε πολλές ώρες πριν από την ανακοίνωση του ευρήματος.

Ο Μπιόρκνταλ συμπεραίνει επίσης ότι ο ένας και μοναδικός επιζών, ενώ μπορούσε να σωθεί, εγκαταλείφθηκε στην τύχη του σε ένα φτωχό νοσοκομείο της περιοχής όπου και πέθανε... Επισήμως, η σουηδική κυβέρνηση δεν έχει υιοθετήσει τα συμπεράσματα του Μπιόρκνταλ, είναι γνωστό ωστόσο ότι η Στοκχόλμη αμφισβητεί τη βρετανική εκδοχή για το θάνατο του διπλωμάτη της.
www.dailynews24.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!