Πρόκειται για τον άτυπο έλεγχο της προόδου που θα προηγηθεί της επίσημης αξιολόγησης για την εκταμίευση της έκτης δόσεις και στο πλαίσιο αυτό, το «μενού» γύρω από τα ενεργειακά θα περιλαμβάνει αποκρατικοποιήσεις, απελευθέρωση αγορών, αλλά και ειδικότερα θέματα όπως η πρόσβαση ιδιωτών στο λιγνίτη.
Ειδικά για το θέμα του λιγνίτη, να θυμίσουμε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει την υποχρέωση να παρουσιάσει μέχρι το τέλος του μήνα την τελική πρόταση και να ξεκινήσει συζητήσεις με την Κομισιόν ώστε να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις. Επίσης έχει γίνει γνωστό ότι η ελληνική πρόταση θα περιλαμβάνει ένα «καλάθι» μέτρων, όπως η πώληση μονάδων, μαζί με ανταλλαγές ενέργειας, πιθανότατα και την παραχώρηση λιγνιτωρυχείων, ενώ δεν αποκλείεται και η ανάσυρση από το συρτάρι παλαιότερης πρότασης για δημιουργία νέας λιγνιτικής μονάδας στη Φλώρινα με τη συμμετοχή της ΔΕΗ, αλλά και με ανεξάρτητους παίκτες να έχουν την πλειοψηφία.
Η ελληνική πρόταση που θα κατατεθεί στην Κομισιόν και δεν αποκλείεται να συζητηθεί και στις επαφές με το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας, αναμένεται να εξειδικεύει ζητήματα όπως το ποιες μονάδες της ΔΕΗ θα τεθούν προς πώληση (όπως έχει αποκαλύψει το «Κεφάλαιο» οι δύο μονάδες του Αμύνταιου βρίσκονται πρώτες στη λίστα), πόση ισχύς από λιγνίτες θα παραχωρηθεί μέσω των ανταλλαγών καθώς και άλλες κρίσιμες παραμέτρους.
Στις επαφές που θα γίνουν αναμένεται να ξεκαθαρίσει τέλος και η στάση της τρόικας γύρω από το θέμα των υδροηλεκτρικών. Είναι γνωστό ότι η τρόικα είχε πιέσει και είχε θέσει ως όρο και στο αναθεωρημένο μνημόνιο την ισότιμη πρόσβαση των ανεξάρτητων παικτών όχι μόνο στην αγορά του λιγνίτη αλλά συνολικά στο καλάθι «φθηνού» καυσίμου της ΔΕΗ, το οποίο περιλαμβάνει και τα υδροηλεκτρικά. Στην κατεύθυνση αυτή, πιέζει και η πλευρά των ανεξάρτητων ηλεκτροπαραγωγών που θεωρεί ότι στη διαδικασία πώλησης παγίων της ΔΕΗ θα πρέπει να διατεθούν «πακέτα» που θα περιλαμβάνουν λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά πάγια.
www.capital.gr