Παρά την μεγάλη κινητοποίηση αστυνομικών δυνάμεων δεν συνελήφθη ούτε ένας ύποπτος εμπρηστής, αλλά ούτε υπάρχουν και επαρκή στοιχεία για το εάν οι εμπρησμοί είναι όντως πολιτικές διαμαρτυρίες ή βανδαλισμός.
Η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ δήλωσε χθες βράδυ ότι πιστεύει πως οι εμπρησμοί του Βερολίνου δεν λάβουν την έκταση που έλαβαν οι εμπρησμοί στο Λονδίνο και τις άλλες βρετανικές πόλεις, αλλά «παρ’ όλα αυτά ανησυχεί για το φαινόμενο» αυτό καθ’ εαυτό.
Ο Κρίστιαν Πφάιφερ, κοινωνιολόγος ειδικός στην νεανική παραβατικότητα, εκφράζει την άποψη ότι «οι πρωταγωνιστές των εμπρηστών θέλουν να προσελκύσουν την προσοχή και ενδέχεται να βρουν μιμητές».
Από προχθές οι αρχές του Βερολίνου επιδιώκουν να εντοπίσουν τους δράστες με ελικόπτερα και με μια ειδική ομάδα αποτελούμενοι από 160 αστυνομικούς.
Κατά την άποψη εμπειρογνωμόνων οι προσπάθειες αυτές δύσκολα θα πετύχουν τον στόχο τους, καθώς στη γερμανική πρωτεύουσα είναι δηλωμένα 1,2 εκ. αυτοκίνητα, διαθέτει δρόμους 5.000 χιλιομέτρων και το βασικότερο: κανείς δεν γνωρίζει κάτι το συγκεκριμένο για τους εμπρηστές. Ούτε για τον αριθμό τους άλλα και ούτε και για τα κίνητρά τους.
Το χρονικό των εμπρησμών
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Το Βερολίνο και το Αμβούργο θεωρούνται οι ‘πρωτεύουσες’ των πυρπολημένων αυτοκινήτων. Στο Βερολίνο καταγράφηκαν το 2005 167 πυρπολήσεις σε πολυτελή αυτοκίνητα και πλούσιες συνοικίες. Το 2009 ήταν η χρονιά με τα περισσότερα καμένα αυτοκίνητα 401. Φέτος η αστυνομία κατέγραψε μέχρι τις 14 Αυγούστου 290.
Ασφαλώς εμπρησμοί αυτοκινήτων υπάρχουν και σε άλλα κρατίδια της Γερμανίας, όπως π.χ. στην Έση και τη Βάδη-Βυρτεμβέργη (160, το 2010) ή στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία (Κολωνία 21, το 2010), αλλά το Βερολίνο με σταθερά πάνω από 200 καμένα αυτοκίνητα και το Αμβούργο με 150 έχουν τα πρωτεία.
Βανδαλισμός επιμένει η αστυνομία, διαμαρτυρία υποστηρίζουν οι πολιτικοί
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Μέχρι στιγμής η αστυνομία του Βερολίνου και όχι μόνον αδυνατεί να παράσχει επαρκείς πληροφορίες εάν πρόκειται για πολιτική διαμαρτυρία. Βασικό πρόβλημα η έλλειψη στοιχείων. Σύμφωνα με τις αστυνομικές αρχές οι εμπρηστές είναι άνδρες ηλικίας 20 με 30 χρονών, με ευελιξία και καλή γνώση της περιοχής που κάνουν τους εμπρησμούς. Αλλά μέχρι σήμερα ουδείς εμπρηστής συνελήφθη επ’ αυτοφώρω.
Οι αστυνομικές αρχές και οι υπηρεσίες διώξεως του εγκλήματος υποθέτουν ότι σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν προφανώς πολιτικά κίνητρα, όπως π.χ. στους εμπρησμούς που έγιναν ταυτόχρονα με την εξέγερση στα γαλλικά Banlieue. Υπογραμμίζουν όμως ότι το φαινόμενο του βανδαλισμού είναι ιδιαίτερα διαδεδομένο στη Γερμανία.
Οι πολιτικοί του Βερολίνου επιμένουν ότι ένας στους δύο εμπρησμούς έχουν πολιτικά κίνητρα και παραπέμπουν στο γεγονός ότι καίγονται μόνον αυτοκίνητα πολυτελείας και μέχρι πέρσι μόνον σε πλούσιες συνοικίες. Φέτος πυρπολήθηκαν και αυτοκίνητα σε λαϊκές συνοικίες.
Διαφωνίες υπάρχουν και στον αναρχικό χώρο, ο οποίος θεωρείται συνήθως ‘ενεχόμενος’ σε τέτοιες ενέργειες, καθώς επανειλημμένα δηλώνει άγνοια ή και απόρριψη τέτοιων μεθόδων.
Από το 2007 μέχρι και την φετινή άνοιξη υπήρχε ιστοσελίδα που κατέγραφε τα καμένα αυτοκίνητα στο Βερολίνο, για λόγους τουριστικούς. Στην εν λόγω ιστοσελίδα καταγράφηκαν 633 εμπρησμοί, κυρίως σε Mercedes (130), VW (91) και BMW (60).
Οι συνοικίες που έγιναν οι εμπρησμοί ήταν τις περισσότερες φορές σε πλούσιες συνοικίες. Από πέρσι άλλαξαν τα δεδομένα: οι εμπρηστές καίνε και στις λαϊκές συνοικίες.