φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αγκυρας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου. Φωτογραφίες με νέα ευρήματα από τον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας στα Κατεχόμενα της Κύπρου δόθηκαν στο φως, παρότι οι ανασκαφές που διενεργούνται (από φοιτητές του Πανεπιστημίου της Αγκυρας με επικεφαλής τον υπεύθυνο του Τμήματος Κλασικής Αρχαιολογίας, καθηγητή Οζκιούρ Οζκιουνέρ, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Ανατολικής Μεσογείου που εδρεύει στην κατεχόμενη Αμμόχωστο) παραβιάζουν τη Διεθνή Σύμβαση της Χάγης, που υπέγραψε η Κύπρος το 1964 και η Τουρκία το 1965 και η οποία απαγορεύει ρητά κάθε αρχαιολογική εργασία σε κατεχόμενη από ξένα στρατεύματα περιοχή χωρίς τη συγκατάθεση της νόμιμης κυβέρνησης της χώρας. "Οι ανασκαφές στην πόλη και τη νεκρόπολη της αρχαίας Σαλαμίνας είναι οι μεγαλύτερες σε έκταση και οι πιο σημαντικές που έγιναν ποτέ στην Κύπρο τα τελευταία πενήντα χρόνια" σημειώνει σε πρόσφατο δημοσίευμά της η κυπριακή εφημερίδα "Ο φιλελεύθερος". Άρχισαν το 1952 και επεκτάθηκαν σημαντικά τη δεκαετία του 1960, ενώ συνεχίστηκαν ως την τελευταία εβδομάδα πριν από την τουρκική εισβολή και την κατοχή της Σαλαμίνας από τον τουρκικό στρατό το καλοκαίρι του 1974. Οι ανασκαφές από το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας ξεκίνησαν το 1998 και συνεχίζονται. Πέρυσι η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τρία μεγάλα ρωμαϊκά αγάλματα ύψους δύο μέτρων και είκοσι εκατοστών που χρονολογούνται στον 2ο π.Χ. αιώνα και δύο ακόμα. Πιστεύεται ότι το ένα από τα ακέφαλα αγάλματα ανήκει σε ρωμαϊκή προσωπικότητα και το άλλο να αναπαριστά τον θεό Άδη, ενώ το τρίτο ακέραιο άγαλμα απεικονίζει τη σύζυγό του Περσεφόνη. Δύο αγάλματα που δεν έχουν κεφάλια ούτε πόδια πιστεύεται ότι είναι αγάλματα Σατύρων
Το 2000 η ανασκαφή αποκάλυψε τα ρωμαϊκά λουτρά. Βρέθηκαν οι θέρμες και τα δωμάτια, τα οποία είναι διακοσμημένα με ψηφιδωτό "Opus Sectile". Την επόμενη χρονιά, το 2001, εντοπίστηκε ο ρωμαϊκός δρόμος, μήκους τριών χιλιομέτρων, ο οποίος έχει ανασκαφεί πλήρως και καταλήγει δυτικά προς το παλιό λιμάνι της πόλης. Βόρεια του δρόμου υπάρχει ένας λόφος, όπου οι ανασκαφές αποκάλυψαν ότι κάτω υπήρχε διασταύρωση που κατέληγε σε πύλη. Μια σημαντική ακόμα ανακάλυψη, όπως αναφέρεται, είναι ότι η βόρεια είσοδος της πύλης σφραγίστηκε, πιθανόν κατά τη διάρκεια των αραβικών επιδρομών. Τον χώρο πίσω από τη σφραγισμένη πλευρά της πόλης κοσμούν δύο κορινθιακού ρυθμού κίονες σε τέλεια κατάσταση.Μέλος της αρχαιολογικής ομάδας που ολοκλήρωσε τη φετινή έρευνα στις 25 Ιουλίου, η Αϊτσά Οζκάν ανέφερε ότι η ανεύρεση των αγαλμάτων (συνολικά τέσσερα αγάλματα μέσα σε δέκα μέρες) έχει αυξήσει τις ελπίδες για την προοπτική πλούσιων ιστορικών ευρημάτων στα ρωμαϊκά λουτρά και ότι πρόθεσή τους είναι του χρόνου να αναπαλαιώσουν τα ρωμαϊκά λουτρά ώστε να γίνουν μέρος της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Από τις πρώτες ανασκαφές, πριν από την εισβολή, είχαν ανακαλυφθεί το Γυμνάσιο, το αρχαίο θέατρο, αγάλματα, έπιπλα από ελεφαντόδοντο, χάλκινα σκεύη και η νεκρόπολη με βασιλικούς τάφους.
Στον αρχαιολογικό χώρο της Σαλαμίνας έχουν σημειωθεί εκτενείς συλήσεις και παράνομες ανασκαφές, σημειώνει το Τμήμα Αρχαιοτήτων της Κύπρου.
Δημοσιεύματα και πληροφορίες του τμήματος αναφέρουν ότι το 1983 επιχειρήθηκε η αφαίρεση ενός κεφαλιού από το ψηφιδωτό που βρίσκεται στα λουτρά, ότι συλήθηκαν οι αποθήκες και η βάση της γαλλικής αποστολής του Πανεπιστημίου της Λυών μέχρι το 1974, ότι κλάπηκαν δύο αγάλματα το 1998 τα οποία τελικά βρέθηκαν κρυμμένα στον αρχαιολογικό χώρο, ότι η περίφραξη του χώρου έχει αφαιρεθεί κ.λ.π.
Τεύκρος
Η Σαλαμίνα υπήρξε μία από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κύπρου. Σύμφωνα με την παράδοση ιδρύθηκε λίγο μετά τον Τρωικό Πόλεμο από τον Τεύκρο, βασιλιά της Σαλαμίνας του Σαρωνικού, γιο του Τελαμώνα