tromaktiko: Τα βρήκαν σε όλα

Πέμπτη 25 Αυγούστου 2011

Τα βρήκαν σε όλα



Η τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον αρχηγό της ΝΔ ο πρωθυπουργός έφερε τελικά τη συναίνεση για το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ κάνοντάς το δεκτό... επί της αρχής από το ΠΑΣΟΚ, τη ΝΔ , τον ΛΑΟΣ και τη Δημοκρατική Συμμαχία.Ο κ. Σαμαράς έθεσε συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να ψηφίσει το νομοσχέδιο: να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου

Οι αντιρρήσεις της ΝΔ κάμφθηκαν, όταν η υπουργός Παιδείας αποδέχθηκε τις δύο από τις τρεις τροπολογίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης για πλήρη κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου και για την εκλογή των πρυτάνεων από το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, όχι όμως από τους φοιτητές.

Είναι η πρώτη φορά που τα δύο μεγάλα κόμματα ψηφίζουν νομοσχέδιο κομβικής σημασίας, όπως αυτό για την Παιδεία. Είχε προηγηθεί τηλεφωνική επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά, αλλά και αλλαγή της στάσης της ΝΔ.

Επικοινωνία Παπανδρέου-Σαμαρά

Δύο προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επι της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ο Πρόεδρος της ΝΔ Α. Σαμαράς , στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα και συζήτησαν το θέμα , που αυτές τις μέρες συζητείται στην Βουλή.

Η τηλεφωνική επικοινωνία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού , ενώ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρχαν απο χθες για το θέμα συζητήσεις ανάμεσα στην υπουργό Παιδείας Αννα Διαμαντοπούλου και τον αρμόδιο τομεάρχη της ΝΔ, βουλευτή Αρη Σπηλιωτόπουλου.

Ο Πρόεδρος της ΝΔ σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες ζήτησε από τον κ. Παπανδρέου ως προϋποθέσεις για να ψηφίσει η ΝΔ επί της αρχής το νομοσχέδιο στη βουλή, να υπάρξει κατάργηση του ασύλου και ο πρύτανης να εκλέγεται από την πανεπιστημιακή κοινότητα, μετά από σχετικές προτάσεις του Συμβουλίου.

Παρέμβαση Μητσοτάκη

«Θα επιθυμούσα το νομοσχέδιο να υπερψηφιστεί και από τη ΝΔ, εφόσον μπορούμε να βρούμε έναν κοινό τόπο συνεννόησης», τόνισε, μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ, ο βουλευτής της ΝΔ Κυρ. Μητσοτάκης, αναφερόμενος στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ είχε αντιταχθεί στην "μεταρρύθμιση Γιαννάκου", ενώ υπογράμμισε την προσωπική του άποψη, να μην ψηφίζουν οι φοιτητές στις εκλογές των πρυτάνεων, λέγοντας ότι «κατά την άποψή μου, οι φοιτητές δεν πρέπει να συμμετέχουν καθόλου στις εκλογές των πρυτάνεων και οι φοιτητικές νεολαίες, με την παρούσα μορφή, δεν βοηθάνε το δημόσιο πανεπιστήμιο».

Οι αλλαγές μετά τις επαφές

Οι εκκλήσεις της Νέας Δημοκρατίας για συναίνεση, σε συνδυασμό με την πρόταση ονομαστικής ψηφοφορίας που ζήτησε ο ΛΑΟΣ, τις συμβιβαστικές προτάσεις βουλευτών του ΠΑΣΟΚ (Βούγιας, Κατσέλη), αλλά και την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη (ΝΔ) υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου, έδωσαν την αφορμή στην υπουργό Παιδείας για αναδιατύπωση της διαδικασίας εκλογής πρυτάνεων, εξασφαλίζοντας την τελική συναίνεση της Νέας Δημοκρατίας.

Με την τελική διατύπωση, οι πρυτάνεις των τριτοβάθμιων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, θα εκλέγονται από το σύνολο των μελών ΔΕΠ, από λίστα 2-3 ατόμων που θα καταρτίζονται από το εκάστοτε Συμβούλιο. Φοιτητική συμμετοχή άλλου είδους στην εκλογή των πρυτάνεων, δεν προβλέπεται.

Ολοκληρώθηκε το συλλαλητήριο

Ολοκληρώθηκε η πορεία των φοιτητών και καθηγητών που ξεκίνησε νωρίτερα από τα Προπύλαια, και οι οποίοι διαμαρτύρονται για το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Φωνάζοντας συνθήματα κατά του νομοσχεδίου οι διαδηλωτές έφτασαν μπροστά από το κτίριο της Βουλής, όπου μικρή μερίδα νεαρών πέταξε μπουκάλια και διάφορα μικροαντικείμενα προς τις δυνάμεις των ΜΑΤ που ήταν παρατεταγμένες μπροστά από τη Βουλή, χωρίς να υπάρχει αντίδραση από την πλευρά τους.

Στη συνέχεια ο κύριος όγκος της πορείας κατευθύνθηκε προς τα Προπύλαια, όπου και διαλύθηκε.

Αντιδρά η ακαδημαϊκή κοινότητα

Αντιδράσεις στην ακαδημαϊκή κοινότητα των Χανίων προκαλεί το νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ και ΤΕΙ που ψηφίζεται σήμερα στη Βουλή.

Ο πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητής Γιάννης Φίλης, υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο οδηγεί σε ιδιωτικοποίηση τα πανεπιστήμια της χώρας.

"Η βάση του νομοσχεδίου κατά την άποψή μου πάσχει σοβαρότατα. Και αυτό είναι το βασικό ζήτημα γιατί ουσιαστικά βλέπουμε ότι επέρχεται η ιδιωτικοποίηση του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου, όπως επίσης επέρχεται και ο έλεγχος του πανεπιστημίου από στοιχεία εκτός της ακαδημαϊκής κοινότητας από άτομα εκτός της κοινότητας. Αυτό, εκτός από αντιδεοντολογικό και αντιακαδημαϊκό, είναι και αντισυνταγματικό», υποστήριξε ο κ. Φίλης.

Το μεσημέρι, φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και καθηγητές του Ιδρύματος πραγματοποίησαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στην πλατεία της δημοτικής αγοράς.

Σύμφωνα με το μέλος του συλλόγου φοιτητών του Πολυτεχνείου, Δημήτρη Ζόγκα, με την έναρξη της ακαδημαϊκής περιόδου θα γίνουν συνελεύσεις προκειμένου οι φοιτητές να καθορίσουν τη στάση τους.

"Η κυβέρνηση προσπαθεί να περάσει αυτό το νόμο, την ώρα που οι σχολές είναι κλειστές. Ως φοιτητικό κίνημα δηλώνουμε απερίφραστα ότι η απάντησή μας θα είναι δυναμική.

Από την ερχόμενη εβδομάδα, όλοι οι σύλλογοι, πανελλαδικά 400 σχολές, μπαίνουμε σε συνελεύσεις για να καθορίσουμε τη δράση μας που θα είναι καταλήψεις, διαδηλώσεις". Από την πλευρά τους, καθηγητές του Πολυτεχνείου έκαναν λόγω για υποβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!