tromaktiko: Για το λάθος

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Για το λάθος



Ο Νίτσε έλεγε ότι «το να εξαπατάμε τους άλλους είναι ένα ελάττωμα σχετικά μάταιο» , αφού η αυτοεξαπάτηση μας είναι αυτή που μας μεταμορφώνει σε τέρατα. ´
Ενας τρόπος να κοροϊδεύουμε τον εαυτό μας είναι – και μία πηγή στρες πρώτης τάξεως – είναι να πιστεύουμε ότι εμείς πάντα κάνουμε το σωστό και ο κόσμος το λάθος.
Υπάρχει ένα ανέκδοτο που φωτίζει τέλεια αυτή τη στάση: ¨Ένας οδηγός, που βρίσκεται σε αυτοκινητόδρομο μονής κατεύθυνσης, ακούει από το ραδιόφωνο ότι ένα αυτοκίνητο κυκλοφορεί στον ίδιο δρόμο αντίθετα στο ρεύμα, βάζοντας σε κίνδυνο όλα τα οχήματα. ´Ύστερα από μία τέτοια προειδοποίηση, ο οδηγός αναφωνεί. «Μόνο ένα αυτοκίνητο;´Ολα!»
Για τον άνθρωπο είναι πολύ πιο εύκολο να συμπεράνει ότι φταίνε οι άλλοι παρά να δεχτεί το δικό του λάθος. Και αυτό είναι ο σπόρος πολλών καταθλίψεων. ´Οταν βλέπουμε ότι όλα τα άλλα αυτοκίνητα κυκλοφορούν αντίθετα στο ρεύμα ο κόσμος μετατρέπεται σε εχθρικό τόπο που μοιάζει να δημιουργήθηκε για να ματαιώσει την ευτυχία μας.
Ορισμένες φορές αρκεί να αντιληφθεί κανείς ταπεινά ότι έκανε λάθος. Όπως λέει ενας ινδικός αφορισμός: » Είναι πιο εύκολο να φορέσεις παντόφλες παρά να στρώσεις με χαλιά όλο τον κόσμο».
Από το βιβλίο του Άλλαν Πέρσυ » Νίτσε 99 μαθήματα φιλοσοφίας» από τις εκδόσεις Πατάκη

www.jenny.gr
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!