tromaktiko: «Παγώνουν» τα σχέδια ανέγερσης νέου δημοτικού μεγάρου στην Πάφο

Δευτέρα 22 Αυγούστου 2011

«Παγώνουν» τα σχέδια ανέγερσης νέου δημοτικού μεγάρου στην Πάφο



Oι φορείς του Δήμου Πάφου έχουν τις τελευταίες μέρες επισημοποιήσει τις επαφές τους για ακύρωση της προεργασίας που έχει επιτελεστεί ήδη προς την κατεύθυνση αυτή.


Πληροφορίες του «Φ» αναφέρουν ότι αρμόδιοι λειτουργοί της δημοτικής Αρχής έχουν προχωρήσει την εβδομάδα αυτή σε επαφές τόσο με τα αρμόδια κρατικά τμήματα όσο και με τον εργολάβο ο οποίος κέρδισε τη σχετική προσφορά για τα κατασκευαστικά έργα προκειμένου να μεθοδευτεί η ακύρωση των διαδικασιών εξαιτίας της οικονομικής κατάστασης στον τόπο και στη δημοτική Αρχή Πάφου.

Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην επίτευξη αμοιβαία αποδεκτής διαδικασίας, ώστε να αποφευχθούν μελλοντικές αξιώσεις του συγκεκριμένου επαγγελματία με τον οποίο υπογράφτηκε συμβόλαιο ανάληψης των κατασκευαστικών έργων, χωρίς ωστόσο να επικυρωθεί τυπικά. Αρμόδια πηγή εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι διαδικασίες αυτές θα τελεσφορήσουν δεδομένου ότι ούτε ο εργολάβος προχώρησε ακόμη σε εργασίες που του δημιουργούν οικονομικό κόστος, αλλά ούτε και φτάσαμε σε στάδιο συμφωνίας που είναι δεσμευτικό για κάποια πλευρά.

Οι εξελίξεις αυτές προδιαγράφονταν ευκρινώς τους τελευταίους λίγους μήνες, συνεπεία της συνεχιζόμενης κακής κατάστασης των οικονομικών του Δήμου Πάφου εξαιτίας κυρίως της συνεχιζόμενης δραματικής πτώσης του κύκλου εργασιών του κατασκευαστικού κλάδου στην επαρχία. Αποτέλεσμα ήταν το νέο Δημοτικό Μέγαρο, που ξεκίνησε ως ένα από τα πλέον φιλόδοξα σχέδια της δημοτικής Αρχής με ένα κόστος που θα προσέγγιζε τα 10 εκατομμύρια ευρώ, να μετατραπεί σε «βαρίδι» για τη δημοτική Αρχή.

Σε αυτά τα πλαίσια έχουν δοθεί ήδη οδηγίες σε αρμόδιους λειτουργούς να εξετάσουν τις διαδικασίες διακοπής όλων των διεργασιών που βρίσκονται σε εξέλιξη για την ανέγερση του νέου μεγάρου.

Πρώτιστη επιδίωξη για την οριστικοποίηση αυτής της εξέλιξης, αναφέρουν πληροφορίες του «Φ», είναι να διασαφηνιστεί πέραν πάσης αμφιβολίας ότι ο Δήμος Πάφου δεν θα αναγκαστεί να καταβάλει αποζημιώσεις στον εργολάβο που έχει επιλεγεί για το έργο. Και αυτό με δεδομένο ότι δεν έχει υπογραφεί επισήμως η κατακύρωση του έργου.

Οι αρνητικές αυτές εξελίξεις ακολουθούν τη διαπίστωση ότι οι προυπολογισμοί της δημοτικής Αρχής θα είναι υπέρ του αναμενόμενου ελλειμματικοί για το υπόλοιπο του έτους, αφού τα οικονομικά του Δήμου Πάφου συμπαρασύρονται από τη συνεχιζόμενη τραγική κατάσταση της τοπικής οικονομίας και κυρίως του κλάδου των κατασκευών, από τον οποίο ο Δήμος είναι άμεσα εξαρτημένος λόγω αδειών οικοδομής. Σε αυτά τα πλαίσια, κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος η θέση όσων είχαν ταχθεί εξ αρχής κατά του συγκεκριμένου έργου, θεωρώντας άσκοπο και ολέθριο σφάλμα ένα άνοιγμα 7-10 εκατομμυρίων αυτή την περίοδο για ένα κτηριακό συγκρότημα.
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!