Για την ακρίβεια - ω του θαύματος - τα λεφτά όχι μόνο βρέθηκαν αλλά φάνηκε πως υπήρχαν εκεί... σαν έτοιμα από καιρό. Γιατί πως να ερμηνεύσει κανείς την σημερινή απόφαση (σύμφωνα με πληροφορίες) στη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας να αξιοποιηθούν "λιμνάζοντα" κονδύλια υπουργείων για την αντιμετώπιση της ανεργίας; Και μάλιστα το ύψος των κονδυλίων ξεκινά από τα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ και ενδέχεται να φθάσει τα 4 δισεκατομμύρια. Σε αυτά τα "λιμνάζοντα" αναφερόταν άραγε ο πρωθυπουργός όταν ξεστόμιζε το περιβόητο "λεφτά υπάρχουν"; Τα φύλαγε ως κομπόδεμα για μια ώρα ανάγκης όπως - κακή ώρα - η συγκεκριμένη; Και γιατί άραγε έχει επιτρέψει η κυβέρνηση σε περίοδο σκληρής λιτότητας και περικοπών να υπάρχουν "λιμνάζοντα" κονδύλια; Δεν είχαν αλήθεια που να τα διαθέσουν την ώρα που πετσόκοβαν μισθούς και συντάξεις;
Ας δεχθούμε όμως ότι τα ¨λιμνάζοντα" ήταν ... για μια ώρα ανάγκης. Και η ώρα ανάγκης ήρθε... Να περιμένουμε προγράμματα που θα δώσουν ανάσα - και κυρίως δουλειά - στους χιλιάδες ανέργους ή θα τους πετούν απλώς ένα κομμάτι ψωμί, ως μια προσωρινή λύση; Γιατί η λύση για την ανεργία δεν είναι ένα ακόμα επίδομα - τουλάχιστον όχι μόνο αυτό - αλλά η ανάπτυξη που θα δώσει θέσεις εργασίας και τελικά μισθό και αξιοπρέπεια στους ανέργους. Μια ανάπτυξη που ευαγγελίζεται από την πρώτη μέρα διακυβέρνησης ο πρωθυπουργός. Μια ανάπτυξη που φαίνεται να έχει χάσει το πλοίο. Γιατί ακόμα την περιμένουμε...
Η κυβέρνηση πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες και όπως προέκυψε από τη σύσκεψη, θα κινηθεί για την αντιμετώπιση της ανεργίας στους άξονες της απασχόλησης, της διατήρησης θέσεων εργασίας και της κατάρτισης των ανέργων, επιταχύνοντας τα προγράμματα κατάρτισης και ενισχύοντας την απορροφητικότητα των προγραμμάτων απασχόλησης. Όλα αυτά ακούγονται ωραία, αλλά η υλοποίησή τους μένει να αποδειχθεί.
Και τα ασφαλιστικά θέματα τέθηκαν στη σύσκεψη
Εκτός από την ανεργία, πάντως, στο επίκεντρο της σύσκεψης του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργο Κουτρουμάνη και τον υφυπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Παντελή Τζωρτζάκη, βρέθηκαν και μια σειρά από άλλα θέματα όπως η κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων, το ύψος των δαπανών, η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, η ηλεκτρονική διασύνδεση των υπηρεσιών του υπουργείου Εργασίας και ο συντονισμός των διαφόρων προγραμμάτων του υπουργείου.
Πηγές του υπουργείου Εργασίας, ανέφεραν ωστόσο ότι η κατάσταση των ταμείων δεν είναι τόσο τραγική όσο παρουσιάζεται, προσθέτοντας ότι στην πιο δύσκολη κατάσταση βρίσκεται το ΙΚΑ. Ειδικότερα για το ΙΚΑ ο κρατικός προϋπολογισμός προβλέπει 600 εκατομμύρια ευρώ, ενώ για τον ΟΑΕΔ 500 εκατομμύρια. Στόχος του ΙΚΑ είναι η είσπραξη 200 εκατομμυρίων ευρώ επιπλέον από παλιές εισφορές, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, επισημαίνοντας ότι αποτελεί πάγια τακτική ορισμένων επιχειρήσεων να μην πληρώνουν τις εισφορές τους. Σημειώνεται ότι στόχος του Μεσοπρόθεσμου για το ΙΚΑ είναι η είσπραξη 1,050 έως 1,1 δισ. ευρώ.
Σε ότι αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση στο ΙΚΑ, αναφέρεται κατά τη σύσκεψη ότι θα αρχίσει να εφαρμόζεται το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου.
Αναφορικά με τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας θα συναντηθεί με την ΓΣΕΕ και εργοδοτικές ενώσεις, ώστε να ολοκληρωθεί η διαβούλευση για το ζήτημα αυτό, ενώ αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση για το ίδιο ζήτημα με την ΑΔΕΔΥ. Πηγές του υπουργείου Εργασίας ανέφεραν ότι στην τελική ρύθμιση θα υπάρξουν αποκλίσεις από το αρχικό πόρισμα, καθώς, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε υπήρξαν ορισμένες υπερβολές και στην μια και στην άλλη κατεύθυνση, ενώ θα ληφθεί υπόψη και η εμπειρία της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας.
Τέλος, οι ίδιες πηγές του υπουργείου Εργασία ανέφεραν ότι το υπουργείο δεν θα χρειαστεί περισσότερα χρήματα από όσα προβλέπονται στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα της κυβέρνησης.
briefingnews.gr