tromaktiko: Δυο πόρτες έχει η ζωή...

Κυριακή 14 Αυγούστου 2011

Δυο πόρτες έχει η ζωή...



Για πόλεμο χαρακωμάτων ετοιμά­ζεται από τον Σεπτέμβριο ο πρό­εδρος της Ν.Δ. Αντώνης Σαμα­ράς, αφού... στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι μέσα στο φθινόπωρο η κυβέρνηση θα προσφύ­γει σε πρόωρες εκλογές.

Γι’ αυτό άλλωστε, αμέσως μετά τις ολιγοήμερες διακοπές του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκο­πεύει να περιοδεύσει όλη την Ελλάδα ξεκινώντας την άτυπη προεκλογική περίοδο, αλλά και σε πολλές χώρες του εξωτερικού προκειμένου να αντι­στρέψει το αρνητικό κλίμα που υπάρ­χει γι’ αυτόν μετά την κατηγορηματι­κή στάση του να μην υπερψηφίσει τα μνημόνια και το Μεσοπρόθεσμο Πρό­γραμμα.

Στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι αυτό που θα αντιμετωπίσει το φθινόπωρο η κυβέρ­νηση θα είναι ένα πακέτο κοινωνικής αντίδρασης μη διαχειρίσιμο, αφού αναμένεται όλα τα θέματα που συνδέ­ονται με τη μαχητική αντίδραση πολ­λών κοινωνικών ομάδων να πέσουν στο τραπέζι:

1. Ο... «κίτρινος πόλεμος» που άρχι­σε με τους ιδιοκτήτες ταξί για το άνοιγμα του επαγγέλματός τους ανα­μένεται να συνεχιστεί αμέσως μόλις μπει το φθινόπωρο. Συνεργάτες του Σαμαρά έλεγαν ότι η αλαζονικήστά­ση με την οποία αντιμετώπισε τους απεργούς ο υπουργός Μεταφορών Γ. Ραγκούσης και η δήλωσή του μετά τη λήξη της απεργίας δείχνουν πως η κυ­βέρνηση έχει άγνοια κινδύνου για την κατάσταση που μπορεί να δημιουργη­θεί τις μέρες του φθινοπώρου.
Το γεγονός μάλιστα ότι η κυβέρνη­ση αναμένεται να ανοίξει και το ακαν­θώδες θέμα των ιδιωτικοποιήσεων τωναστικών συγκοινωνιών περιπλέ­κει ακόμη περισσότερο τα πράγματα και δημιουργεί ένα τοπίο πραγματικά εκρηκτικό, στο οποίο κανείς δεν θα μπορεί να διαχειριστεί ανθρώπους και καταστάσεις.

2. Στο ζήτημα της Παιδείας θα υπάρ­ξει περαιτέρω πυροδότηση της κατάστασης αφού η Διαμαντοπούλου θα φέρει προς ψήφιση τον επίμα­χο νόμο για τις αλλαγές. Στη Συγγρού θεωρούν ότι το μέτωπο αντιπαράθε­σης με εκπαιδευτικούς και φοιτητές μπορεί να αποδειχθεί μοιραίο για την κυβέρνηση, αφού και στο παρελθόν υπήρξαν σκληρές συγκρούσεις με αυ­τές τις κοινωνικές ομάδες.
3. Η συγκομιδή των σκουπιδιών θα αποτελέσει ένα ακόμα σημείο αιχμής αφού, σύμφωνα με πληροφο­ρίες, ήδη μεγάλη γαλλική εταιρεία βρίσκεται σε συζητήσεις με την κυ­βέρνηση προκειμένου να πάρει αυτό το μεγάλο έργο. Το τι θα ακολουθήσει δεν χρειάζεται και πολλή φαντασία...
4. Οι απανταχού «Αγανακτισμένοι» αναμένεται πάλι να βρεθούν στις πλατείες όλων των πόλεων της χώρας, αφού από τώρα έχουν αρχίσει να δί­νουν ραντεβού. Με δεδομένο μάλι­στα ότι τα ραβασάκια για τιςέκτακτες εισφορές θα έχουν φτάσει στα χέρια των πολιτών, οι «Αγανακτισμένοι» θα είναι πολύ περισσότεροι από αυτούς που μέχρι τώρα κατασκήνωναν στις πλατείες. Πολύ περισσότερη αναμένεται να είναι και η οργή των πολιτών, αφού ύστερα από ένα μίζερο καλοκαίρι θα έχουν να αντιμετωπίσουν έναν ακόμη πιο δύσκολο χειμώνα – τον δυσκολό­τερο των τελευταίων ετών, όπως προ­αναγγέλλουν ακόμη και υπουργοί.

Το σταυροδρόμι
Όλα αυτά αναμένεται να συνθέσουν ένα δύσκολο φθινόπωρο, με πολί­τες που δεν έχουν άλλες αντοχές και μία κυβέρνηση που θα πρέπει να κά­νει πράξη τις δεσμεύσεις έναντι των δανειστών και των επιτηρητών της. Μπροστά όμως σε αυτό το σκηνικό θα βρεθεί και η αξιωματική αντιπολίτευση, η οποία θα πρέπει να επιλέξει ποι­ον δρόμο θα ακολουθήσει. Τον καταγ-γελτικό και πολωτικό σε όλα τα επίπε­δα και για όλα τα θέματα ή αυτόν της εποικοδομητικής κριτικής, που συγ­χρόνως θα εμπεριέχει και την εναλλα­κτική λύση;

Στη Συγγρού οι απόψεις διίστανται. Οι στενοί συνεργάτες του Σαμαρά θε­ωρούν ότι η τακτική που θα πρέπει να ακολουθήσουν είναι μονόδρομος αφού η κυβέρνηση ούτε θέλει ούτε μπορεί να κυβερνήσει πια, παρά τη στήριξή της από Ευρωπαίους και Αμε­ρικανούς. Ωστόσο στην Κοινοβουλευ­τική Ομάδα υπάρχουν φωνές πιο «με­τριοπαθείς», που λένε ότι η αξιωματι­κή αντιπολίτευση πρέπει να αποφύγει την πόλωση και να αναδείξει τις δικές της προτάσεις και ένα προφίλ πιο ευ­ρωπαϊκό, το οποίο δεν θα εστιάζει μό­νο στην κριτική, αλλά και σε λύσεις.

Η κορύφωση πάντως της διεθνούς και ευρωπαϊκής κρίσης στη Συγγρού θεωρούν ότι έχει δικαιώσει την επιλο­γή του Σαμαρά να προτείνει την έκδο­ση ευρωομολόγου και να μη συναινέ­σει ούτε στα μνημόνια ούτε στο Μεσο­πρόθεσμο. Το στοιχείο αυτό δίνει ένα επιπλέον πλεονέκτημα στον πρόεδρο της Ν.Δ. στις επαφές του το επόμενο διάστημα με τους Ευρωπαίους και την τρόικα.

Μάλιστα – σύμφωνα με τους συνερ­γάτες του – πριν από λίγες μέρες οι εκπρόσωποι των τροϊκανών, στις επα­φές τους με το οικονομικό επιτελείο της Ν.Δ., δεν έκρυψαν την πρόθεσή τους να επανεξετάσουν τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα φορολογικά θέματα και γενικότερα να ξαναδούν το οικονομικό πακέτο που συμπεριλαμβάνεται στο «Ζάππειο 2».

Την ιδία στιγμή πάντως ο Σαμαράς αναμορφώνει εν μέρει το επιτελείο του αφού αποχώρησε από τη θέση του για να πολιτευθεί ο γ.γ. του κόμ­ματος Κώστας Αρβανιτόπουλος. Την... καρέκλα του κατέλαβε ο στενός φίλος του προέδρου και συνεργάτης από το παρελθόν Κώστας Μπούρας, ο οποίος μέχρι πρότινος ήταν υπεύθυνος για τα οικονομικά του κόμματος.

Οι καραμανλικοί
Όλα αυτά ωστόσο συμβαίνουν υπό τη σκιά τις αντιπαράθεσης των κα-ραμανλικών στελεχών, τα οποία αποφάσισαν να διαχωρίσουν τη θέ­ση τους από την πολιτική που άσκη­σε στην οικονομία ο πρώην πρωθυ­πουργός με σκοπό να διεκδικήσουν μια θέση στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. Τον χορό σε αυτή τη διαδικασία έσυρε ο πρώην υφυπουργός Οικο­νομικών Πέτρος Δούκας, ο οποίος έδωσε στη δημοσιότητα επιστολές που είχε αποστείλει στον Κώστα Καραμανλή, με τις οποίες έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. «Είναι τουλάχιστον γραφικό» απα­ντούσαν στενοί συνεργάτες του Καραμανλή «να μιλάει ο Δούκας. Ας μας δείξει πρώτα το αποτέλεσμα της δουλειάς του και μετά ας δώσει στη δημοσιότητα τις επιστολές. Για να μη θυμίσουμε ότι το μοναδικό του έργο ήταν τα ταξίδια στο εξω­τερικό παρέα με δημοσιογράφους τις αρεσκείας του. Και μάλλον ήταν μόνο ταξίδια αναψυχής».

Οι ίδιοι άνθρωποι επέμεναν πάντως ότι ο Καραμανλής θα μιλήσει μόνο εφόσον υπάρξει κάποιο σημαντικό γεγονός που θα τον αναγκάσει να κάνει κάτι τέτοιο, αλλιώς θα σιωπή­σει μέχρι να φτάσει η ώρα που αυ­τός θα κρίνει ότι θα πρέπει να δώ­σει εξηγήσεις στους πολίτες. «Ένα είναι σίγουρο» έλεγαν οι άνθρωποι που βρίσκονται κοντά του «ότι κά­ποτε όλοι θα καταλάβουν γιατί έγι­ναν όλα αυτά που έγιναν»...
     



Εδώ σχολιάζεις εσύ!