πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι στήνεται πάρτι εκατομμυρίων ευρώ.
Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία ιδιωτικοποίηση, αναφέρει ο Φ.Κόλλιας στη «δημοκρατία» , αλλά έχει προσλάβει σαράντα συμβούλους για είκοσι προς πώληση οργανισμούς, ενώ εντός του Αυγούστου θα έχουν επιλεγεί άλλοι δεκαπέντε διεθνείς οίκοι! Αν και οι αμοιβές των συμβούλων ποικίλλουν, τα στελέχη της αγοράς θεωρούν πως δεν κινούνται κάτω από 4-5. εκατ. ευρώ. Δηλαδή η συνολική δαπάνη για το Ελληνικό Δημόσιο μπορεί να φτάσει και τα 200.000.000 ευρώ.
Μάλιστα, όλοι σχεδόν οι σύμβουλοι έχουν επιλεγεί με απευθείας ανάθεση, επειδή η κυβέρνηση δήθεν πιέζεται από την τρόικα. Ετσι δεν είναι γνωστοί κρίσιμοι όροι, όπως για παράδειγμα αν οι διεθνείς οίκοι θα πάρουν το λεγόμενο success fee, στην περίπτωση που ολοκληρωθεί επιτυχώς μια ιδιωτικοποίηση. Σε ποιο ύψος ανέρχεται το συγκεκριμένο μπόνους; Το success fee αποτελεί μόνο ένα τμήμα της αμοιβής ενός συμβούλου, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία. Οι επενδυτικοί οίκοι και οι νομικοί σύμβουλοι χρεώνουν για κάθε ημέρα συνεργασίας, ανεξάρτητα από το αν θα πωληθεί ή όχι ένας οργανισμός ή ακίνητο, χωρίς να είναι γνωστή η επιβάρυνση για το Ελληνικό Δημόσιο.
Οσοι παρακολουθούν το βαλτωμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αδυνατούν να κατανοήσουν γιατί το υπουργείο Οικονομικών προσλαμβάνει δύο και τρεις συμβούλους, όταν γνωρίζει πως όσο περισσότεροι είναι οι εμπλεκόμενοι τόσο πιο δύσκολη είναι η συνεργασία και -συνεπώς- μεγαλύτερη η καθυστέρηση. Στο πρόγραμμα υπάρχουν έργα για τα οποία έχουν επιλεγεί τρεις και τέσσερις διαφορετικοί σύμβουλοι, ενώ για κάποια περισσότερο κρίσιμα έχουν προσληφθεί ένας ή δύο.
Για την αξιοποίηση ακινήτων του Δημοσίου, για παράδειγμα, επελέγησαν επτά ελληνικές τράπεζες! Για την πώληση της ΔΕΠΑ έχουν επιλεγεί τρεις επενδυτικοί σύμβουλοι και δύο νομικά γραφεία! Για την πώληση των τεσσάρων Airbus της πρώην Ολυμπιακής το Δημόσιο προσέλαβε τη Lazard, έναν νομικό σύμβουλο και έναν «σύμβουλο αποτίμησης»! Σε ορισμένες περιπτώσεις προσλαμβάνονται νέοι σύμβουλοι για διαδικασίες ιδιωτικοποιήσεων που είχαν προχωρήσει στο παρελθόν, αλλά δεν ολοκληρώθηκαν. Η κυβέρνηση έφτασε μέχρι του σημείου να αναζητεί σύμβουλο για τα «φρουτάκια» (βιντεολόττο), όταν έχει καταθέσει στη Βουλή το σχετικό νομοσχέδιο… Στις 19 Ιουλίου δημοσιεύτηκε η προκήρυξη για νομικό σύμβουλο σε θέματα αδειών για τα «φρουτάκια» και μάλλον θα επιλεγεί μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.
Οσοι επισημαίνουν τον αδιαφανή τρόπο επιλογής των συμβούλων υπενθυμίζουν και την περίπτωση της βρετανικής CC andC, που είχε επιλεγεί πανηγυρικά από τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων ως συντονιστής του συνολικού προγράμματος (μαζί με την Εθνική Τράπεζα). Στη συνέχεια αποκαλύφθηκε πως η CC and C είχε ιδρυθεί στα τέλη Δεκεμβρίου, με μετοχικό κεφάλαιο 1 λίρα, προκειμένου να διοριστεί από το παράθυρο ευνοούμενος της κυβέρνησης. Δεν διευκρινίστηκε ποτέ αν η εταιρία της μιας λίρας ήταν επιλογή του Μεγάρου Μαξίμου ή του τέως υπουργού Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
Η πληθώρα των συμβούλων, αλλά κυρίως το μονοπώλιο των ευρωπαϊκών οίκων, έχει προκαλέσει και την αντίδραση των ΗΠΑ. Μόνο η Citibank (για το Ελληνικό) εμφανίζεται από αμερικανικής πλευράς στον μακρύ κατάλογο των συμβούλων και ήδη έχουν εκφραστεί παράπονα στο υπουργείο Οικονομικών.
http://www.politis-gr.com/